News

Primarul din Corbeanca, arestat preventiv. DNA îl acuză de primirea unei mite de aproape 4 milioane de euro

Primarul din Corbeanca a fost arestat preventiv. DNA îl acuză de șpăgi de milioane de euro, pentru retrocedări în Paradisul Verde.
23.05.2023 | 16:00
Primarul din Corbeanca arestat preventiv DNA il acuza de primirea unei mite de aproape 4 milioane de euro
Primarul din Corbeanca, arestat preventiv pentru luare de mită. Nepotul edilului, în aceeași situaţie. Sursa foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Valeriu Anton, primarul din Corbeanca, a fost arestat preventiv pentru următoarele 30 de zile. DNA îl acuză de primirea unei mite de aproape 4 milioane de euro.

Primarul din Corbeanca, arestat preventiv pentru luare de mită. Nepotul edilului, în aceeași situaţie

Marți, 23 mai, Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv, arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului localităţii Corbeanca (județul Ilfov). Încă din debutul lunii, Valeriu Anton era acuzat de procurorii DNA că ar fi luat mită de la mai multe persoane aproape două milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Era suspectat că ar mai fi primit mai multe hectare de teren și pădure. Acestea ar fi fost vândute ulterior cu peste două milioane de euro. Într-o primă fază, pe 5 mai, Tribunalul București respingea cererea DNA privind arestarea primarului.

Atunci, acesta a fost lăsat în libertate. Norocul nu a mai fost de partea edilului, marți. CAB a admis contestaţia DNA și a decis ca Valeriu Anton, dar și nepotul acestuia, Robert Ilie Mihăilă, să fie cercetați în arest preventiv.

ADVERTISEMENT

”În baza art. 204 Cpp admite contestaţia formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii din data de 05.05.2023 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti în dosarul penal nr.14014/3/2023.

Desfiinţează încheierea contestată şi, rejudecând, în baza art.204 alin.10 rap. la art.226 Cpp admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul de urmărire penal nr.14014/3/2023 cu privire la inculpaţii Anton Valeriu şi Mihăilă Robert Ilie.

ADVERTISEMENT

În baza art.223 alin. 2 Cpp dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Anton Valeriu şi Mihăilă Robert Ilie pe o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă camerei de consiliu azi, 23.05.2023“, se arată în hotărârea instanţei, conform Agerpres.

Ce anunța DNA în referatul prezentat pe 5 mai

Reamintim că, pe 5 mai, primarul din comuna Corbeanca era reținut de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru 24 de ore. Procurorii îl acuzau că ar fi luat mită câteva milioane de euro pentru restituirea unor terenuri.

ADVERTISEMENT

DNA anunța că în cazul edilului este vorba despre ”suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție”. Faptele suspectului fi avut loc în perioada 2011 – 2017. Iată fragmente din comunicatul DNA.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 05 mai 2023, a suspecților:

Anton Valeriu, la data faptelor primar al comunei Corbeanca, județul Ilfov și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pentru comiterea infracțiunilor de:

  • – luare de mită (două fapte din care una în formă continuată),
  • – spălare a banilor
  • – instigare la spălare a banilor,

Persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de spălare a banilor, în formă continuată. În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2017, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, a pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut în prezenta cauză), suma de 1.418.581 euro, bani ce au fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P.

Pentru a disimula adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care a fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menționate mai sus.

ADVERTISEMENT
Tags: