News

Primarul din Timișoara, scrisoare deschisă pentru Valeriu Gheorghiță. Ce îi reproșează Dominic Fritz

22.01.2021 | 15:43
Primarul din Timisoara scrisoare deschisa pentru Valeriu Gheorghita Ce ii reproseaza Dominic Fritz
ADVERTISEMENT

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a trimis o scrisoare către Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19.

Fritz anunță că Timișoara e pregătită să deschidă 11 centre de vaccinare locale, însă nu este de dorit ca acestea să se transforme în „spații de muzeu”.

ADVERTISEMENT

Deși pare să apreceze demersul coordonat de Valeriu Gheorghiță, Dominic Fritz a subliniat mai multe probleme cu care se confruntă Timișoara în procesul de vaccinare al populației.

Întrebările lui Dominic Fritz pentru Valeriu Gheorghiță

Apreciez enorm efortul dumneavoastră şi al colectivului de conducere şi coordonare a acţiunii de vaccinare care a reuşit să mobilizeze resurse impresionante pentru ca România să aibă printre cei mai mulţi cetăţeni europeni vaccinaţi. Este o dovadă că statul român poate să se organizeze în faţa unei provocări globale uriaşe, pandemia de COVID 19, şi un semnal că avem cetăţeni responsabili, care înţeleg perfect miza acestei acţiuni, din punct de vedere al sănătăţii publice şi al economiei naţionale. În calitatea mea de primar al Municipiului Timişoara am o obligaţie de transparenţă şi eficienţă faţă de oamenii care trăiesc în acest oraş. Pentru a ne putea organiza pe măsura aşteptărilor şi pentru a menţine încrederea cetăţenilor în acţiunea de vaccinare, avem nevoie, cel puţin la nivel local, de mai multe date, mai multă predictibilitate şi de criterii îmbunătăţite de alocare a vaccinurilor”, și-a început Fritz scrisoarea.

ADVERTISEMENT

Primarul e nemulțumit că Timișoara a primit cele mai puține doze de vaccin, deși județul Timiș are o rată de infectare ridicată.

Centrul Regional de Distribuţie Timişoara a primit cele mai puţine doze de vaccin şi acest fapt a ridicat semne de întrebare la nivelul opiniei publice. Precum ştiţi probabil judeţul Timiş este unul dintre cele care-şi fac cu conştiinciozitate datoria de a testa, ca urmare rata de infectare a rămas ridicată, în ciuda măsurilor restrictive locale. Vă solicit să analizaţi posibilitatea introducerii ca criteriu a numărului de reproductie R a virusului Covid-19 în alocarea vaccinurilor pentru judeţe. Cred că trebuie să intervenim cu vaccinuri în comunităţile unde numărul de infectări este ridicat pentru a controla răspândirea”, a adăugat Fritz.

ADVERTISEMENT

În încheiere, Fritz îi cere lui Gheorghiță să se organizeze mai bine în campania de vaccinare.

De asemenea, un alt criteriu obiectiv de alocare a vaccinurilor ar putea fi numărul programărilor, adică să alocaţi un număr mai mare de vaccinuri acolo unde există cerere, care poate fi cuantificabilă în numărul programărilor. Astfel, s-ar înlătura suspiciunea că există distorsiuni subiective în distribuţia vaccinurilor către judeţe.

ADVERTISEMENT

La nivelul Municipiului Timişoara suntem gata în câteva zile să punem la dispoziţia Direcţiei de Sănătate Publică toate cele 11 centre de vaccinare ce ne-au fost alocate, dar nu ne dorim ca acestea să fie spaţii de muzeu. Pentru predictibilitate şi adaptarea ritmului de deschidere a centrelor de vaccinare la numărul de vaccinuri ce ne sunt distribuite, în condiţiile fluctuaţiilor generate de producători, avem nevoie de următoarele date, ce ne pot fi furnizate, periodic, prin Direcţiile de Sănătate Publică”, a concluzionat Fritz.

De asemenea, Fritz i-a cerut lui Gheorghiță să ofere următoarele date public:

  • o proiecție a numărului de doze ce vor fi repartizate pentru fiecare județ, oraș-centru de vaccinare, lunar
  • o proiecție aproximativă lunară a numărului de centre/fluxuri ce vor fi repartizate județului, respectiv orașelor, nu în ultimul rând pentru a putea planifica detașarea și angajarea personalului medical pentru fiecare centru în parte
  • numărul de doze distribuite la nivel de județ, la fiecare tranșă de vaccin
  • numărul de doze distribuite la nivelul fiecărui UAT care are centre de vaccinare, la fiecare tranșă de vaccin
  • numărul de doze distribuite/administrate/pierdute/stoc final la nivelul fiecărui centru de vaccinare, zilnic
  • numărul de persoane înscrise pentru vaccinare lunar la nivelul fiecărui UAT
ADVERTISEMENT