News

Câți bani cere PMB de la Guvern pentru căldură. Nicușor Dan, nevaccinat, n-a fost primit în Palatul Victoria

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, nu a putut intra la Palatul Victoria pentru discuțiile programate cu premierul Florin Cîțu. Edilul nu este vaccinat anti-Covid. Întâlnirea a fost mutată în sediul PNL.
04.11.2021 | 13:47
Cati bani cere PMB de la Guvern pentru caldura Nicusor Dan nevaccinat na fost primit in Palatul Victoria
ADVERTISEMENT
04-11-2021
13:25

Nicușor Dan, declarații după întâlnirea cu Florin Cîțu

După întâlnirea pe care a avut-o în cursul zilei de joi cu Florin Cîțu, primarul Capitalei a dat detalii despre discuțiile care au avut loc.

Astfel, edilul a explicat că i-a solicitat prim-ministrului să fie extinsă limita de îndatorare a Primăriei Municipiului Bucureşti, pentru ca ELCEN să fie achiziționat de municipalitate.

Este vorba despre un avans de 30% care ar trebui dat, iar Nicușor Dan a discutat cu Florin Cîțu despre posibilitatea unui ajutor de împrumut prin care primăria să poată achita prima tranșă.

“Noi suntem în Bucureşti în situaţia în care avem un distribuitor de căldură, care este Termoenergetica, fostul RADET, şi în care avem un mare operator producător, care este ELCEN. Noi am făcut paşii procedurali pentru a achiziţiona ELCEN, pentru a avea un singur producător, transportator şi distribuitor la nivelul municipiului Bucureşti.

Există un plan de reorganizare, ELCEN este în insolvenţă şi ne trebuie un avans de 30% din valoarea de 1.075.000.000 lei.

Am discutat cu prim-ministrul posibilitatea de ajutor de împrumut pe care Primăria Municipiului Bucureşti să îl ia, astfel încât să poată să achite această primă tranşă”, a spus Nicușor Dan.

Totodată, edilul a dat informații și despre momentul în care ar putea fi dat acest avans, dar și cât înseamnă el, de fapt.

“Tranşa de 30% înseamnă 325 de milioane. Mai avem nevoie de nişte bani pentru a stinge nişte facturi curente. Deci, undeva 500-600 de milioane. Termenul optim pentru ca această operaţiune să aibă loc este finalul acestui an”, a mai spus el.

04-11-2021
11:49

Nicușor Dan nu a putut intra la sediul Guvernului pentru discuțiile cu Florin Cîțu. Primarul este nevaccinat

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, nu a putut să intre în sediul Guvernului, acolo unde trebuia să se întâlnească cu premierul interimar Florin Cîțu.

Fiind nevaccinat anti-Covid, edilul nu a avut certificatul verde. Astfel, discuțiile dintre cei doi oficiali s-au mutat la sediul PNL.

La ieșirea de la discuțiile cu premierul Cîțu din sediul PNL, Nicușor Dan a declarat că nu are certificat verde ”în momentul ăsta”. ”Am ajuns acolo (n.r. la Palatul Victoria) și mi s-a comunicat să vin aici”, a spus edilul, în fața presei.

La finele lunii octombrie, Nicușor Dan a declarat că nu s-a vaccinat anti-Covid pentru ca în urmă cu aproximativ jumătate de an a fost infectat cu noul coronavirus, după ce fetița sa a contractat infecția la grădiniță.

Acesta a dat asigurări că se va imuniza în curând, însă nu a spus când va face acest lucru.

”Imediat ce fac acele analize. Nu a fost atât de demult infectarea mea și nu am avut timp fizic să mă duc să fac analizele”, a spus edilul, pe 27 octrombrie.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan și premierul interimar Florin Cîțu au o întâlnire, joi de la ora 12.00, la sediul Guvernului, potrivit agendei publice a premierului.

Încă de la începutul acestei săptămâni, edilul Bucureștiului anunța că urmează să aibă o întâlnire cu șeful Executivului, pentru a discuta inclusiv despre achiziția ELCEN de către Primăria Capitalei.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan mai spune că pe masa discuțiilor vor mai fi și detalii legate de sprijinul guvernamental pentru sistemele de termoficare.

Nicușor Dan, întâlnire cu Florin Cîțu, la Guvern. Discuții despre sprijinul guvernamental pentru sistemele de termoficare

Luni, 1 noiembrie, Nicușor Dan spune că, la discuțiile cu premierul Cîțu, va veni cu o serie de propuneri concrete şi cu o viziune comună la nivelul Bucureștiului despre problema termoficării.

ADVERTISEMENT

Declarațiile primarului au venit după o întâlnire a Asociaţiei Municipiilor din România cu premierul Florin Cîţu, unde ca punct pe ordinea de zi a fost sprijinul guvernamental pentru sistemele de termoficare din municipii, inclusiv din Bucureşti.

Nicuşor Dan a mai spus că la întâlnirea cu Florin Cîţu se va discuta inclusiv despre achiziţia ELCEN de către Primăria Capitalei.

ADVERTISEMENT

”Am participat la o întâlnire a Asociației Municipiilor din România cu premierul Florin Cîțu, unde am discutat despre sprijinul guvernamental pentru sistemele de termoficare din municipii, inclusiv din București.

Din discuție a rezultat clar că sunt probleme și provocări la nivel național, comune tuturor municipiilor și că soluțiile pot veni doar prin colaborarea dintre administrațiile locale și Guvernul României.

ADVERTISEMENT

Punctual pentru București, am ridicat problema achiziției ELCEN de către Primăria Capitalei și am convenit că va avea loc o discuție separată cu premierul Florin Cîțu, în această săptămână.

Voi merge la această discuție după ce voi avea o nouă întâlnire cu reprezentanții Termoenergetica și cu liderii grupurilor din CGMB, ca să pot veni cu propuneri concrete și cu o viziune comună la nivelul Bucureștiului despre problema termoficării. Vorbim nu doar de soluții de sprijin pentru această iarnă, ci de refacerea pe fond a unui sistem de termoficare învechit, care până acum a fost doar cârpit, nu modernizat”, scria edilul pe Facebook.

Nicușor Dan, optimist că va găsi o soluție bună pentru cetățenii din București

Nicușor Dan este încrezător că la întâlnirea cu premierul va găsi soluții pentru ca bucureștenii să nu sufere de pe urma exploziei prețurilor la energie.

”Sper că vom găsi împreună soluții care să implice atât Guvernul, cât și Primăria Capitalei, astfel încât bucureștenii să fie cât mai puțin afectați de recenta creștere a prețurilor din energie, iar apoi, treptat, să reabilităm sistemul de termoficare al Bucureștiului”, mai scria edilul în mediul online, luni.

ADVERTISEMENT