Mai exact Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova. Mita în 50 de tranșe a fost plătită pentru ca Iulian Iacomi să elibereze documentația de urbanism pentru un teren de șapte hectare. Iacomi a fost acum chemat la sediul DNA, acolo unde a fost anunțat de procurori că va fi plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
În această perioadă, primarul nu va avea voie să plece din țară și nici să își exercite funcția de primar. Mai mult, conform Agerpres, procurorii au pus sechestru pe cinci imobile deținute de primar. În ultima declarație de avere a primarului Iulian Iacomi, acesta menționa că deține două case de 100 și 200 mp, precum și două terenuri.
Unul dintre aceste terenuri ar fi unul forestier de 5.000 metri pătrați, în timp ce două dintre terenuri sunt de 2.000 mp și 990 mp în intravilan. Mai mult, în referatul de extindere penală pe numele lui Iulian Dumitrescu apar mai multe detalii despre o presupusă afacere de corupție cu terenuri în oraș.
Astfel, așa cum arată sursa citată, conform stenogramelor apărute în presă, Iulian Dumitrescu i-a dat primarului din Lehliu sume foarte mari de bani pentru ca primarul să aprobe ridicarea unei hale de producție în oraș. Era vorba despre un teren de șapte hectare deținut de firme controlate de președintele CJ, iar această hală urma să producă panouri termoizolante.
Conform DNA, primarul a primit în calitatea de edil al orașului Lehliu-Gară suma de 923.350 de lei drept șpagă, în perioada 22 octombrie 2021 – 8 noiembrie 2022. Banii au fost plătiți în 43 de tranșe, sumele în lei și 74.000 de euro în 7 tranșe. Aceștia bani erau dați pentru a facilita construcția necesară președintelui CJ.
“Banii ar fi fost daţi în legătură cu îndeplinirea de către inculpatul Iacomi Iulian a unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu în domeniul urbanismului cu privire la terenul respectiv. Suma primită ar fi fost o parte a unui procent calculat din suma de 1.120.000 euro, reprezentând preţul vânzării terenului ce s-a încasat în contul ce avea ca beneficiar real pe inculpatul Dumitrescu Iulian”, transmitea DNA.
Conform G4Media, primarul denumit Șpăguță a intrat în atenția anchetatorilor pentru că a început să primească constant sume de bani, care au ajuns să totalizeze aproape 1 milion de lei. ”În contextul în care acestuia i se remit constant sume de bani în legătură cu tranzacționarea unor suprafețe de teren de pe raza localității în care primarul IACOMI IULIAN deține funcția de primar, vine să întărească concluzia că sumele în cauză, menționate în evidențele excel drept ”comision”.
Sunt în fapt remise primarului IACOMI IULIAN cu titlu de mită în legătură cu îndeplinirea unor formalități ce cad în atribuțiile sale de serviciu, necesare vânzării lotului de 70.000 mp în condiții cât mai avantajoase de către DUMITRESCU IULIAN.
Reamintim faptul că una dintre condițiile prevăzute în cadrul promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare din data de 19.10.2021 în sarcina promitentului vânzător SC BUCEGI INVEST SRL (societate controlată în fapt de DUMITRESCU IULIAN) a fost obligația de rezultat a obținerii Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru “Construire Hale de Producție Panouri Termoizolante” oraș Lehliu-Gară, jud. Călărași”, au arătat procurorii.