În Slatina, oraș aflat la 50 de kilometri de Craiova, trotinetele electrice au ajuns în sistem de închiriat în urmă cu 3 luni. A fost îndeajuns pentru cetățeni să se plângă că nu se mai simt în siguranță, existând și o petiție pentru interzicerea lor. Primarul ales Mario De Mezzo a declarat război acestor trotinete.
Inițial, trotinetele au fost ridicate de pe străzi pentru că ar fi funcționat ilegal. Cu toate acestea vor ajunge din nou pe stradă, dar doar după ce intră în legalitate. Conform primarului Mario De Mezzo, municipiul Slatina nu a aprobat niciun regulament de funcționare a trotinetelor, în timp ce compania Bolt nu avea contract pentru a plăti contravaloarea ocupării spațiului public, conform Agerpres.
“Un subiect care a stârnit foarte mari dezbateri în Slatina a fost ridicarea trotinetelor Bolt de pe trotuare. Ce s-a întâmplat este că Bolt a venit în oraş, fosta administraţie, prin reprezentantul ei ales, a spus ‘în oraşul meu, daţi-i drumul, aşa că facem actele după alegeri’, iar Bolt a zis: ‘aşa facem’.
Şi-au pus trotinetele în oraş, pe trotuare, fără să aibă regulament aprobat în Consiliul Local, fără să aibă contract cu primăria, fără să aibă contract cu Direcţia Economică prin care să achite o contravaloare stabilită pentru ocuparea spaţiului public, doar pe vorba primarului ‘dă-i înainte, că merge aşa’. Mi se pare şocant că o astfel de companie multinaţională alege să facă un astfel de lucru pe vorbe.
N-am o problemă cu Bolt, să fie foarte clar pentru toată lumea. Folosesc aplicaţia din când în când, le folosesc serviciile din când în când, nu în Slatina, e drept. Dar mesajul pe care l-am transmis public şi-l mai transmit o dată este că Slatina nu mai este sat fără câini. Nu se poate ‘dă-i drumul, că facem după hârtiile’. Nu există aşa ceva. Nu se poate ‘merge aşa’, chiar dacă nu respectă legea”, a declarat primarul Mario De Mezzo.
Primarula anunțat, de asemenea, că va avea întâlniri cu reprezentanții firmei care deține aceste trotinete pentru a discuta despre intrarea în legalitate a trotinetelor. ”Am somat Bolt să-şi ridice singuri trotinetele, le-am dat 24 de ore. O parte dintre trotinete au fost ridicate de către ei, cele pe care nu le-au ridicat din diferite motive, nu mă interesează, le-au ridicat Poliţia Locală şi Dezvoltare Urbană.
Urmează să avem o întâlnire cu reprezentanţii Bolt săptămâna viitoare, luni, astfel încât să decidem modul de lucru şi intrarea lor în legalitate. Pot să vă spun că decizia aceasta de a ridica trotinetele Bolt a fost controversată, reacţii având două categorii de oameni, tinerii/copiii au fost nemulţumiţi şi revoltaţi că am ridicat trotinetele Bolt.
Când mă întâlnesc pe stradă zic ‘De Mezzo, dă-ne Bolt-urile înapoi’. Părinţii lor au fost extrem de fericiţi şi comentariile lor au fost apreciative la adresa acestei iniţiative”, a explicat primarul.
Situația nu este o premieră în România, pentru că mai toate orașele au trecut deja prin asta. Adică au fost invadate de trotinete, existând situații în care tinerii teribiliști au produs accidente stupide. Mai mult, deși legea îi obligă să circule pe carosabil sau pe pista de biciclete, trotinetiștii au invadat trotuarele și stresează trecătorii. Compania Bolt a reacționat și a încercat să explice că trotinetele nu ar trebui privite ca un lucru rău, însă nu toată lumea este de acord. În Slatina au fost aduse 200 de trotinete electrice în sistem de închiriat.