News

Primăvară cu nuanțe roșiatice: Norul de praf saharian aduce schimbări climatice în România

Ce vreme ne așteaptă la început de primăvară. Elena Mateescu: „Ne apropiem de o abatere termică de aproape patru grade"
01.03.2024 | 18:16
Primavara cu nuante rosiatice Norul de praf saharian aduce schimbari climatice in Romania
Avertizare meteorologică. Cum influențează norul de praf saharian condițiile atmosferice din România. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În debutul primăverii, România se confruntă cu modificări climatice notabile. O masă de praf saharian străbate țara, afectând în principal regiunile vestice, sud-vestice și centrale, mai ales în timpul ploilor, când particulele de praf roșiatic se depun.

Primăvară cu nuanțe roșiatice

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie indică că un ciclon mediteranean a transportat norul de praf din nordul Africii către România.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de vineri, se așteaptă disiparea masei de aer cu particule de praf, cu o diminuare semnificativă a concentrației acestora, iar ploile vor fi prezente doar în anumite zone. Depunerile de praf vor fi mai evidente în timpul ploilor.

Specialiștii în sănătate recomandă precauție sporită în spălarea legumelor și fructelor după acest episod. Aerul încărcat poate agrava simptomele alergiilor sau afecțiunilor respiratorii existente, în special la pacienții cu astm sau bronhopneumonie.

ADVERTISEMENT

Conform Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, valorile pulberilor în suspensie PM10 și PM2.5 ar putea înregistra creșteri semnificative până vineri, la ora 22.00, în timp ce precipitațiile vor contribui la eliminarea prafului în anumite zone, determinând o nuanță roșie în urma depunerilor.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Elena Mateescu, directorul ANM, a detaliat prognoza meteo la Antena 3 CNN, menționând că începutul primăverii va fi mai cald decât de obicei, cu temperaturi înregistrate între 10 și 16°C.

ADVERTISEMENT

„Este vorba despre un început de primăvară mai cald decât în mod normal, deoarece valorile de temperaturi, și la această oră, înregistrează mai ales în partea de vest, centru a țării, valori între 10 și 16° C, în timp ce în sud, cel mult 8…12° C, inclusiv în capitală, 10°C”, a spus Elena Mateescu pentru sursa citată.

Se estimează că, în zonele afectate de ploi, există posibilitatea depunerii de praf saharian, în special în regiunile Banatului, Crișanei și Olteniei, iar local, în Moldova și Transilvania, având efecte resimțite în aceste zone.

ADVERTISEMENT

„Primăvara debutează cu o vreme foarte caldă. Și la sfârșit de săptămână valorile de temperaturi rămân ridicate, cu mici variații de la o zi la alta, 8…19°. Debutul săptămânii următoare poate veni chiar cu valori până la 16°”, a mai adăugat Elena Mateescu.

 

 

 

”Primăvara debutează cu o vreme foarte caldă. Și la sfârșit de săptămână valorile de temperaturi rămân ridicate, cu mici variații de la o zi la alta, 8…19°. Debutul săptămânii următoare poate veni chiar cu valori până la 16°.

ADVERTISEMENT
Tags: