News

Prime de 10.000 de lei pentru șoferi și 6.000 de lei pentru bufetierii de la Transelectrica, compania unde statul este acționar majoritar

În total 456 de angajați ai Transelectrica au primit prime la finalul anului 2022, printre care și cinci șoferi care au primit câte 10.000 de lei
02.01.2023 | 19:07
Prime de 10000 de lei pentru soferi si 6000 de lei pentru bufetierii de la Transelectrica compania unde statul este actionar majoritar
Prime generoase de Crăciun la Transelectrica. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Modul în care au fost stabilite primele în cadrul Transelectrica, compania la care statul român este acționar majoritar, ridică semne de întrebare în condițiile în care unii șoferi sau bufetieri au primit prime mai mari ca unii directori.

Prime de 10.000 de lei pentru șoferii de la Transelectrica

Transelectrica a oferit la finalul anului 2022 prime unui număr de 456 de angajați. Ceea ce se remarcă sunt însă discrepanțele între cei care au primit aceste prime.

ADVERTISEMENT

Potrivit publicației Economica.net, cinci șoferi au primit câte 10.000 de lei primă de Crăciun, aceeași primă pe care a primit-o și șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN).

Cu prime generoase au fost recompensați și alți angajați, potrivit sursei citate, un expert în comunicare a primit tot 10.000 de lei primă, un consilier juridic a primit 11.000 de lei, dar și un consilier de specialitate care a primit suma maximă acordată în acest an de către Transelectrica ca primă, 20.000 de lei.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, dispecerii dar și dispecerii șefi de tură au primit câte 1.000 de lei, un șef de tură pe stații, gradul 1 sau 2, a primit o primă de doar 200 de lei, un inginer principal specialist la DEN 700 de lei, iar un șef serviciu tehnic a primit 500 de lei.

Spre comparație un consilier de specialitate pe guvernanță corporativă a primit 15.000 de lei, iar două angajate cu funcția de bufetier au primit 6.000 de lei.

ADVERTISEMENT

„Primele cu caracter special au fost acordate în baza unor criterii de performanță, care au ținut cont de: nivelul de responsabilitate; complexitatea/volumul lucrărilor realizate; implicarea în finalizarea unor proiecte și punerea în funcțiune a unor obiective de investiții; inițiativa și independența în realizarea sarcinilor de serviciu.

De aceste prime cu caracter special, cu valori brute între 20.000 și 200 de lei, au beneficiat un număr de 453 de persoane, ceea ce înseamnă circa 22% din totalul salariaților Companiei (niveluri de management și execuție)”, se arată într-un comunicat al Transelectrica.

ADVERTISEMENT

Prime de 1,5 milioane de lei la Transelectrica

De altfel, la finalul anului trecut, Transelectrica, compania care se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului, condus de PSD-istul Marian Neacșu, a acordat prime în valoare totală de 1.573.800 lei, potrivit publicației Economedia.

Transelectrica, singurul operator care asigură serviciul de transport al energiei electrice, de conducere tehnică operațională a Sistemului Electroenergetic Național și de administrare a pieței de energie electrică, domenii fiind considerate prin lege monopol natural, a înregistrat anul trecut un profit de cinci ori mai mare comparativ cu anul anterior.

Datele din primele nouă luni ale anului 2022 arătau că dacă în primele 9 luni din 2021 profitul companiei, unde statul român deține 56,8% din acțiuni, a fost de doar 81 de milioane de lei, în primele 9 luni ale anului trecut profitul companiei ajunsese la 418 milioane de lei, o creștere spectaculoasă dar similară tuturor companiilor din sector.

ADVERTISEMENT