News

Primele căpșuni românești au ajuns în piețe. Costă mai mult decât un kilogram de ceafă de porc

Pe piețe au început deja să apară trufandalele românești, cu prețuri pe măsură. Primele căpșuni românești costă mai mult decât carnea de porc
23.04.2023 | 10:58
Primele capsuni romanesti au ajuns in piete Costa mai mult decat un kilogram de ceafa de porc
Primele căpșuni românești sunt mai scumpe decât ceafa de porc Sursa foto: produsenaturale-romania.ro
ADVERTISEMENT

De asemenea, primele căpșuni românești sunt cu peste 10 lei pe kilogram mai scumpe decât căpșunile de import. Vorbim despre fructele timpurii din soiul Premiat, din comuna Greaca de Giurgiu care costă 35 de lei pentru un kilogram.

Un kilogram de căpșuni românești, mai scump decât unul de ceafă de porc

”Deținem două hectare de căpșuni. Costă atât ca să se facă diferența. Și costurile care sunt, paiele pe care le băgăm la ele, munca. Nu le culegem singuri”, spune un producător pentru stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Clienții nu ezită să cumpere căpșuni românești, deși sunt mai scumpe decât cele de import. ”Sunt foarte gustoase și aromate. Parfumate”, spune un client.

Producătorii au și un sfat pentru cei care vor să se bucure mai mult timp de căpșunile cumpărate. Aceștia recomandă ca fructele să fie depozitate la frigider exact așa cum au fost cumpărate, fără urme de apă pe ele. Restul este indicat să fie depozitate în recipiente largi, astfel încât să nu stea unele peste altele.

ADVERTISEMENT

Atenție la pesticide

România se află pe locul cinci în Europa la consumul de pesticide, iar țara noastră urmează după Spania, Franţa, Italia şi Germania, ţările de unde se importă cele mai mari cantităţi de legume şi fructe.

Medicul toxicolog Radu Ţincu a explicat la ce trebuie să fim atenţi atunci când achiziționăm fructe și legume. “În primul rând, trebuie să plecăm de la o premisă. Agricultura în toată lumea folosește pesticide.

ADVERTISEMENT

Ceea ce trebuie să facem este să recurgem la un proces de diversificare, adică să alegem diversificat. Asta înseamnă să schimbăm fructele și legumele între ele și să alegem fructe și legume din zone diferite ale globului, pentru că știm foarte bine că distribuția acestor pesticide este diferită.

Problema la pesticide este efectul cumulativ, adică expunerea pe termen lung la același pesticid va duce la efecte cumulative care pot să ducă la apariția unor probleme de sănătate.

ADVERTISEMENT

Sunt câteva zone unde studiile arată o implicare directă a pesticidelor asupra dezvoltării unor boli. De exemplu, forme foarte rare de cancer şi forme de leucemii. Unele tumori la nivelul tubului digestiv care pot fi induse de acest consum de pesticide.

De asemenea, aceste pesticide funcționează ca substanțe care pot să modifice funcționarea normală a sistemului endocrin. Înseamnă că ele mimează prin structura pe care o au, anumiți hormoni. Acești hormoni sunt, de fapt, o păcăleală pentru sistemul nostru endocrin”, a spus medicul Radu Ţincu la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT
Tags: