News

Primele concluzii după dezbaterea Joe Biden – Donald Trump. Cum a fost văzută în presa din România

Dezbaterea prezidențială din SUA dintre Joe Biden și Donald Trump a fost de real interes pentru români, implicit presa din țara noastră, cu toate că vorbim despre politică externă.
28.06.2024 | 11:30
Primele concluzii dupa dezbaterea Joe Biden  Donald Trump Cum a fost vazuta in presa din Romania
Primele concluzii după dezbaterea Joe Biden - Donald Trump. Cum a fost văzută în presa din România
ADVERTISEMENT

Asta, în condițiile în care viitorul SUA este strâns legat cu viitorul lumii, în contextul războiului din Ucraina. Așadar, confruntarea electorală dintre Joe Biden și Donald Trump a fost urmărită și analizată de marile televiziuni din România, pentru a vedea cine a impresionat și cine a ”câștigat” prima dezbatere din acest an electoral.

28 iunie 2024. Prima dezbatere prezidențială Biden-Trump

Deși dezbaterea nu a fost cu adevărat impresionantă, internauții din România, dar și televiziunile de știri alături de privitori, au urmărit atent acest eveniment unic. Specialiștii cred că dezbaterea poate influența acel public neutru, cele câteva milioane de oameni care nu știu deocamdată cu cine vor vota, astfel că dezbaterea nu se adresează neapărat alegătorilor fanatici, conform analizei Informat.ro.

ADVERTISEMENT
Grafic Informat 1
Grafic Informat 1

Grafic NewsVibe – comparație între impactul media al știrilor și mențiunilor despre dezbaterea Biden-Trump, în ultimele 7 zile

Referitor la interesul de căutare al dezbaterilor pe internet, este remarcat că acesta s-a apropiat de cel pentru Euro 2024, într-un moment de pauză pentru această competiție. Așadar, până când Euro 2024 va fi reluat în forță cu meciurile din optimi, oamenii au fost mai atenți la dezbaterea televizată dintre Donald Trump și Joe Biden.

ADVERTISEMENT
Grafic Informat 2
Grafic Informat 2

Grafic Google Trends. Comparație a interesului despre Euro 2024, cu cel despre liderii americani candidați la președinția SUA.

Topul cuvintelor cheie menționate în contextul dezbaterii Biden – Trump

”În ceea ce privește topul cuvintelor menționate, se remarcă numele protagoniștilor și temele care au făcut subiectul evenimentului – așa cum este războiul din Ucraina sau situația economică din Statele Unite ale Americii. Se remarcă, de asemenea, numele moderatorilor dezbaterii prezidențiale, dar și cel al fostului ambasador al SUA în România, din timpul mandatului lui Donald Trump”, mai indică sursa citată.

ADVERTISEMENT
Grafic Informat 3
Grafic Informat 3

Grafic NewsVibe. Top entități menționate despre dezbaterea Biden-Trump, în ultimele 24 de ore

Surse media predominante în contextul dezbaterii Biden – Trump

Sursele media care au dezbătut pe larg acest subiect au fost site-uri precum Gândul sau Hotnews, dar și televiziunea Antena 3 cu site-ul antena3.ro. De altfel acest lucru este normal, fiind știut faptul că Antena 3 este partener al televiziunii americane CNN. De altfel, așa cum arată analiza Informat.ro, majoritatea surselor media românești care au scris despre această dezbatere au fost ”de la centru”, așadar publicațiile locale au preferat să ignore subiectul.

Grafic Informat 4
Grafic Informat 4

Grafic NewsVibe. Topul surselor media care au menționat dezbaterea Biden-Trump

Emoji și Sentimente folosite în contextul dezbaterii Biden – Trump

”Analiza emoji-urilor arată îndemnuri la urmărirea în diverse forme a evenimentului politic din SUA”, mai este precizat în analiza citată. La fel, internauții au folosit diferite hashtag-uri pentru a a-și manifesta interesul față de dezbatere, cele mai folosite fiind #dezbateri, #donaldtrump sau #joebiden.

ADVERTISEMENT
Grafic Informat 5
Grafic Informat 5

Grafic NewsVibe. Top emoji, respectiv top hashtags folosite pe Facebook în conversațiile despre acest eveniment.

Hashtags dominante în contextul dezbaterii Biden – Trump

”Hashtag-urile cele mai utilizate arată de fapt intenția unor surse media interne de a-și promova propriile relatări despre evenimentul politic din SUA. Se remarcă de asemenea folosirea unor hashtaguri precum #criptomonede, fără legătură efectivă cu evenimentul politic, dar care poate influența reach-ul postărilor și știrilor online despre acesta”, mai arată sursa citată.

Activitate regională și interes în contextul dezbaterii Biden – Trump

Cum era deja menționat, publicațiile din București au predominat peisajul media în relatarea acestei dezbateri. Lucru perfect normal, în contextul în care publicațiile locale au un alt public țintă, interesat mai degrabă ce se întâmplă la ei pe stradă. Așadar, dezbaterea Joe Biden vs. Donald Trump a fost mai degrabă un subiect interesant la nivel național, nu și local.

Grafic Informat 6
Grafic Informat 6

Harta Newsvibe. Topul surselor relevante la nivel local, unde s-a menționat dezbaterea Biden-Trump.

Ca și o concluzie, interesul pentru dezbaterea dintre democratul Joe Biden și republicanul Donald Trump a fost ridicat pentru televiziunile mari de știri și pentru publicațiile centrale, însă este de așteptat ca acest subiect să fie intens dezbătut și în următoarele zile. ”Sinteză realizată cu ajutorul unui flux de monitorizare asigurat de NewsVibe Romania. Analiza, datele și imaginile prezentate au fost îmbunătățite cu ajutorul unor instrumente de Machine Learning și Artificial Intelligence”, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit...
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit după ce s-a întors de la muncă din Italia
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Portițele testării antidrog. Cum scapă șoferii
Portițele testării antidrog. Cum scapă șoferii
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici