Fotbal international

Primele condamnări pentru meciuri trucate în istoria fotbalului spaniol. Nouă persoane merg la închisoare

25.04.2020 | 13:46
Primele condamnari pentru meciuri trucate in istoria fotbalului spaniol Noua persoane merg la inchisoare
ADVERTISEMENT

În fotbalul spaniol au fost dictate primele condamnări cu efectuare de închisoare pentru meciuri trucate. Evenimentul incriminat a fost un meci Osasuna – Betis Sevilla, scor 2-1.

Primele condamnări au venit în urma meciului Osasuna – Betis Sevilla din 2014

Cinci foști oficiali de la Osasuna și doi foști jucători ai Betis Sevilla au fost condamnați la închisoare pentru corupție.

ADVERTISEMENT

În total, nouă persoane au fost găsite vinovate de complot pentru a combina rezultatele, astfel încât Osasuna să poată evita retrogradarea în divizia a doua în 2014, reprezentând, potrivit instanței, prima condamnare din Spania din cauza trucării rezultatului unui meci.

Câţi bani a plătit Osasuna celor de la Betis

Ancheta a dezvăluit că Osasuna a plătit în total 650.000 de euro lui Betis: 400.000 de euro pentru a învinge Valladolid, o echipă rivală pentru a rămâne în La Liga și 250.000 pentru andaluzipentru a pierde meciul direct la Osasuna, în ultimele două partide ale sezonului.

ADVERTISEMENT

Betis a învins Valladolid 4-3 și a pierdut la Pamplona cu 2-1, dar Osasuna a retrogradat de pe locul  18, împreună cu Valladolid și Betis. Osasuna a acumulat 39 de puncte, unul mai puţin ca Almeria şi Elche. Betis a terminat pe ultimul loc, ea fiind retrogradată cu mai multe runde în urmă.

Fostul director al Osasunei a primit cea mai grea pedeapsă

Fostul director al Osasuna, Angel Vizcay, a primit cea mai grea pedeapsă, opt ani și opt luni de închisoare, pentru fraudă sportivă, deturnare și falsificare de documente și conturi.

ADVERTISEMENT

Fostii jucători de la Betis, Antonio Amaya, de 37 de ani, și Xavi Torres, 33 de ani, au fost condamnați la un an de închisoare, o amendă de 900.000 de euro și interdicţia de a mai activa în fotbal pentru doi ani.

Osasuna nu a reuşit atunci să se salveze

Fostul președinte al clubului din Pamplona, ​​Miguel Archanco, și foștii oficiali ai Osasunei, Juan Antonio Pascual, Jesus Peralta și Sancho Bandres au fost, de asemenea, condamnați, la fel ca doi agenți imobiliari, Cristina Valencia și Albert Nolla, toţi cu pedepse între 2 şi 3 ani.

ADVERTISEMENT

Astfel Osasuna s-a ales atunci şi cu banii daţi dar şi cu retrogradarea, pentru că acele două succese din ultimele etape nu au fost suficiente.

ADVERTISEMENT