News

Primele dovezi aduse de medicul Li-Meng Yan. Virologul fugit din China a prezentat un raport conform căruia COVID-19 este făcut în laborator

15.09.2020 | 19:44
Primele dovezi aduse de medicul LiMeng Yan Virologul fugit din China a prezentat un raport conform caruia COVID19 este facut in laborator
ADVERTISEMENT

Au apărut primele dovezi ale medicului Li-Meng Yan. Virologul fugit din China a prezentat un raport conform căruia COVID-19 este făcut în laborator. Doctorul a studiat unele dintre datele disponibile despre coronavirus și a publicat afirmațiile pe Zenodo, o platformă digitală cu acces deschis.

Aceasta spune că a ajuns la concluzia că virusul COVID-19 ar fi putut fi „creat convenabil” în cadrul unui laborator într-o perioadă de doar șase luni. Mai mult de atât, medicul susține că „SARS-CoV-2 prezintă caracteristici biologice care sunt incompatibile cu un virus zoonotic natural”.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că primele concluzii ale cercetătorilor au indicat că originea coronavirusului ar fi de la animal și că de aici a ajuns la om beneficiind de un tărâm propice în Wuhan, la sfârșitul anului 2019.

Ce dovezi a adus medicul Li-Meng Yan

„Teoria originii naturale, deși acceptată pe scară largă, nu are un sprijin substanțial”, scrie dr. Yan în raport. „Teoria alternativă conform căreia virusul ar fi putut proveni dintr-un laborator de cercetare este, însă, strict cenzurată în revistele științifice evaluate de colegi.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, SARS-CoV-2 prezintă caracteristici biologice care sunt incompatibile cu un virus zoonotic natural”, a continuata aceasta.

Interesant este că lucrarea doctorului Yan, are și acordul a alți trei medici și este intitulată: „Caracteristici neobișnuite ale genomului SARS-CoV-2”. În ea se sugerează modificări sofisticate de laborator, mai degrabă decât evoluția naturală și delimitarea căii sale sintetice probabile.

ADVERTISEMENT

Dr. Yan lucra la divizia de științe a laboratoarelor de sănătate publică a Universității din Hong Kong, un centru de cercetare a bolilor infecțioase ale Organizației Mondiale a Sănătății, când șeful ei a fost rugat să investigheze focarul din Wuhan.

Virologul a susținut că rezultatele științifice ale echipei ei au fost suprimate și li s-a spus doar să raporteze cazuri legate de piața fructelor de mare Huanan. După ce s-a temut pentru siguranța ei, medicul a decis să fugă din China. A făcut-o cu avionul având destinația Los Angeles, undeva la sfârșitul lunii aprilie.

ADVERTISEMENT

De remarcat că au existat alți oameni de știință care au contestat afirmația dr. Yan, inclusiv un raport al Live Science din martie, care susținea definitiv că „SARS-CoV-2 nu este o construcție de laborator sau un virus manipulat în mod intenționat”.

Virologul a apărut și la emisiunea britanică Loose Women, acolo unde în timpul interviului a spus că tot ce se petrece „provine din laborator – laboratorul din Wuhan și laboratorul este controlat de guvernul Chinei”.

De asemenea, medicul susține că rapoartele pe scară largă potrivit cărora virusul provine dintr-o piață de animale din Wuhan sunt „un paravan de fum”. Raportul medicului Li-Meng Yan poate fi citit AICI

ADVERTISEMENT