News

Primele efecte ale isteriei urșilor. German urmărit internațional pentru braconaj, iertat de instanță după ce a ucis un exemplar în România

Un cetățean german de 65 de ani, dat în urmărire internațională pentru că a ucis un urs într-o pădure din județul Arad, a fost iertat de instanță pe motiv că fapta s-a prescris.
11.07.2024 | 17:00
Primele efecte ale isteriei ursilor German urmarit international pentru braconaj iertat de instanta dupa ce a ucis un exemplar in Romania
Un cetățean german a primit mandat european de arestare, după ce a ucis un urs într-o pădure din România / Foto: Hepta, Poliția Română
ADVERTISEMENT

La doar o zi după moartea tragică a unei adolescente, atacată de urs în Munții Bucegi, o instanță din Arad l-a achitat pe Georg-Kurt Schrodel, pentru acuzația de braconaj.

Achitare pentru braconaj, la o zi după moartea Mariei Diana

Cetățeanul german avea emis pe numele lui un mandat european de arestare, după ce, în 2022, fusese condamnat la un an și trei luni de închisoare cu executare, pentru uciderea ilegală a unui urs în Valea Saturanului, pe fondul de vânătoare 59 Mădrigești.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor din dosar, consultate de FANATIK, Schrodel a făcut parte dintr-un grup de opt cetățeni germani veniți în România la o partidă de vânătoare, în noiembrie 2017. Ei primiseră autorizație doar pentru vânătoarea unui număr de 14 mistreți și au fost permanent însoțiți de personal al Ocolului Silvic Gurahonț.

Inculpatul le-a povestit anchetatorilor că avea asupra lui o armă cu lunetă și a așteptat câteva ore la marginea unui luminiș, până când a auzit un zgomot, la aproximativ 100 de metri distanță. Bărbatul susține că pădurarul care îl însoțea i-a făcut semn că se apropie un mistreț, moment în care a deschis focul, însă animalul a fugit și a ieșit din raza lui vizuală. De asemenea, germanul spune că personalul Ocolului Silvic nu i-a transmis că a ucis un urs, decât a doua zi, după ce polițiștii a ajuns la fața locului, ca urmare a unui denunț anonim.

ADVERTISEMENT

Pădurari ar fi încercat să ascundă ursul, de frica pușcăriei

La audieri, bărbatul care l-a însoțit pe cetățeanul german a venit cu o altă variantă, spunând că, de fapt, el i-a făcut semn vânătorului să nu tragă, ci să lase prada să se apropie pentru a fi identificată. Un alt martor, participant la vânătoare, a povestit că pădurarii i-ar fi amenințat pe gonaci că dacă spun ceva despre ursul ucis ”vor face toți pușcărie, întrucât toți sunt vinovați”. În opinia inculpatului, precum și a celorlalți martori, uciderea ursului a fost una accidentală.

Ca urmare a denunțului anonim, reprezentanții Gărzii Forestiere și angajații IPJ Arad au mers în pădurea din Madrigești și au găsit cadavrul unui urs (mascul), care avea membrele tăiate.

ADVERTISEMENT

Cetățeanul german a dat declarații în fața organelor de cercetare, ocazie cu care i s-a adus la cunoștință valoarea prejudiciului, de 40.000 de euro. Bărbatul a declarat că este de acord cu suma, pe care a depus-o într-un cont deschis la o bancă din România, în vederea sechestrului asigurator.

Vânătorul, condamnat la închisoare cu executare

Dosarul a stat pe biroul procurorilor tip de doi ani, după care Schrodel a fost trimis în judecată. În octombrie 2022, el a fost condamnat pentru braconaj cinegetic și uz de armă letală, la o pedeapsă de un an și trei luni de închisoare cu executare. Condamnarea a venit în contextul în care cetățeanul german nu s-a prezentat la proces și, drept urmare, nu a putut să-și dea acordul pentru a presta muncă neremunerată în folosul comunității, condiție obligatorie pentru aplicarea unei pedepse cu suspendare.

ADVERTISEMENT

În afară de condamnarea penală, germanul a fost obligat la plata unei despăgubiri de 40.000 de euro către Garda Forestieră Oradea, reprezentând contravaloarea exemplarului de urs recoltat în urma faptei ilicite.

Judecătorii au considerat că ”inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie indirectă, în sensul că, prevăzând rezultatul faptei sale, nu l-a urmărit însă a acceptat posibilitatea producerii prin faptul că inculpatul, ca vânător cu experienţă, deşi dispunea de o armă cu lunetă, aparat care-i sporeşte posibilitatea de a observa vânatul şi luase la cunoştinţă despre obligaţia de a executa foc în vânat doar după ce acesta a fost foarte bine identificat”.

De asemenea, Schrodel nu s-a prezentat la instanță pentru a cere apel, așa că decizia a rămas definitivă, astfel că pe numele acestuia a fost emis un mandat internațional de arestare.

La rejudecare, procurorii români au cerut ca germanul să fie achitat

În iulie 2023, vânătorul german a fost arestat, în timp ce se afla într-o vacanță, moment în care și-a angajat un avocat și a cerut repunerea dosarului pe rol, arătând că nu a avut habar de condamnarea din România, pentru că citațiile de la judecătorie nu au ajuns la el.

Curtea de Apel Timișoara a admis cererea lui Schrodel în noiembrie 2023 și a trimis cauza spre rejudecare primei instanțe. La data de 10 iulie, instanța a dispus încetarea procesului penal, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale pentru cele două fapte. Solicitarea a fost făcută chiar de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonț. La rejudecare, Garda Forestieră nu s-a mai constituit în parte civilă, așa că vânătorul nu a mai fost nevoit să plătească niciun prejudiciu.

Decizia a fost luată la doar o zi după tragedia din Munții Bucegi, unde o tânără de 19 ani a fost atacată și ucisă de un urs, iar guvernanții au anunțat că vor urma măsuri pentru limitarea numărului animalelor, mai ales că acestea coboară tot mai des în așezările umane în căutare de hrană.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar....
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul