În Marea Neagră vor exista ferme de scoici. După ce s-a promulgat o lege în acest sens, tot mai mulți investitori și-au exprimat interesul. Ofertele sunt diversificate pentru închirierea luciului de apă unde se vor construi fermele piscicole.
Datorită noilor ferme, va fi posibil să cumpărăm și să mâncăm scoici proaspete și românești din Marea Neagră. De asemenea, nu vom mai avea rețineri cu privire la modul cum au fost colectate, legate de igienă sau diferitele bacterii pe care le pot conține.
De la Nord la Sud întreg litoralul va avea zone dedicate acvaculturii. Celor care vor să aibă o fermă de scoici le-au mai rămas doar două zile să-și depună ofertele, informează Observator, după ce în primăvară a arătat cum doar un procent de 10% de scoici era din apele românești, în vreme ce restul provenea din import.
Totodată, aceeași sursă a scos la iveală faptul că unii pescari colectau moluște din bazine portuare, adică zone interzise de lege din cauza potențialului mare de îmbolnăvire. Midiile din astfel de spații conțin valori uriașe de hidrocarburi sau metale grele, au demonstrat analize de laborator.
În România sunt 275 de kilometri de coastă și nu există încă urmă de acvacultură pe litoral. Totodată, până acum nu a fost niciun cadru legal pentru concesionarea luciului de apă. Zilele acestea, investitorii își depun ofertele pentru închirierea perimetrelor.
Matei Datcu este unul dintre cei interesați de fermele de scoici. Ani de-a rândul a așteptat o undă verde pentru ferma de scoici și se gândește cu mult entuziasm la ziua când visul lui va deveni realitate. Are cumpărate și echipamentele necesare.
”Noi am şi demarat de ceva vreme acest proiect. Am cumpărat tot ce trebuie şi bărcile şi utilajele. Sunt destul de pregătit. Ai nevoie de ambarcaţiuni, de frânghii, de greutăţi, de multe lucruri”, a spus Matei Datcu.
Un număr de 28 de perimetre vor fi destinate acvaculturii. Totodată, în sudul litoralului sunt cele mai vânate zone, iar potrivit datelor specialiștilor de la Institutul Național de Cercetare Marină-Agigea, Saturn și Olimp, Neptun sau Vama Veche sunt ideale pentru formarea fermelor.
”Instalaţiile pentru acestea sunt de asemenea mai simple decât pentru peşti, decât din acvacultura cu peşti. Eu văd la Marea Neagră nişte zone de acvacultură de mare cultură pentru bivalve. Bivalvele sunt scoicile şi sunt două specii de interes”, a spus un alt investitor, pe nume Adrian Bîlbă.
Dincolo de acestea, sunt în continuare probleme cu infrastructura, iar plajele turistice trebuie delimitate de cele pescărești. ”În primul rând, nu avem nişte zone în care pescarii să stea cu bărcile. Nu avem infrastructură, adică nişte construcţii care să deservească această activitate de pescuit şi acvacultură”, a spus și Sorin Mănăilă, președintele Federației RomFish.