Este finalul lunii februarie, însă primele legume românești și-au făcut apariția la tarabele din piețe. Consumatorii pot achiziționa mai multe produse proaspete în această perioadă. Recolta a fost favorizată de temperaturile mari de la început de an.
Sezonul rece se apropie de final, astfel că multe persoane se orientează către alimentele mai ușoare, pline de nutrienți, cum ar fi fructele și legumele, mai ales că urmează Postul Paștelui.
Pentru unele legume și verdețuri românești, primăvara a venit mai repede decât în alți ani. La tarabele piețelor din mai multe locuri din România, clienții pot cumpăra primele legume din 2025.
Multe persoane caută legume de primăvară în această perioadă, potrivit Radio Constanța. Clienții găsesc, în piețele din Tulcea, mai multe legume, precum ridichi, salată, spanac, ceapă verde, precum și diverse verdețuri locale.
Temperaturile ridicate din această iarnă, mai ales cele înregistrate în luna ianuarie, au favorizat recolta timpurie. Astfel, consumatorii se pot bucura mai repede de produsele românești, care au apărut cu câteva săptămâni mai devreme.
Potrivit producătorilor români, recolta din martie va include și alte verdețuri, și anume leurdă și urzici. Pe măsură ce solul se va dezgheța în totalitate, acestea vor începe să fie disponibile în piețele din țară.
Cu toate acestea, roșiile românești vor apărea mai târziu. Mai exact, acestea vor putea fi achiziționate de la tarabe începând din luna aprilie.
Atât consumatorii, cât și producătorii locali sunt încântați de faptul că legumele de sezon au apărut mai repede decât în mod obișnuit. Producătorii locali pot beneficia de pe urma recoltei timpurii și, totodată, pot satisface cererea crescută pentru produsele proaspete, căutate de tot mai mulți români.
Legumele românești din solarii sunt comercializate în mai multe județe din România. În Dolj, de exemplu, temperaturile ridicate au fost favorabile pentru recoltarea mai multor legume.
Cât despre prețuri, acestea se dublează de la producător, până când ajung la tarabă. Clienții se declară, însă, mulțumiți, considerând că legumicultorii depun multă muncă, costul legumelor este unul rezonabil.
“Mi se pare un preţ acceptabil, în general. Ceapă, roşii, strictul necesar. Cu munca pe care o prestează ţăranii, faţă de supermarketuri, mi se par mici preţurile”, a spus un client pentru Observator News.
Totodată, alți clienți sunt de părere că prețurile sunt asemănătoare cu cele din anul precedent, însă mari pentru această perioadă. “Sunt cam la fel ca anul trecut, doar că sunt cam mari pentru perioadă. Eu cumpăr verdeţuri pentru mâncare, pentru ciorbe”, a spus altcineva.