News

Primele localități din România care intră în carantină în valul 4. Raed Arafat: ”Am semnat ordinul”

Intensificarea valului 4 al pandemiei aduce primele restricții severe. Șapte localități din nordul țării intră în carantină de duminică. Anunțul a fost făcut de șeful DSU, Raed Arafat.
11.09.2021 | 11:29
Primele localitati din Romania care intra in carantina in valul 4 Raed Arafat Am semnat ordinul
ADVERTISEMENT

Creșterea accelerată a infecțiilor cu Covid-19 din valul 4 al pandemiei aduce și primele măsuri restrictive severe în țara noastră.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că a semnat ordine de carantinare pentru 7 localități din județul Satu Mare, unde rata de incidență a cazurilor de SARS-CoV-2 a depășit 6 la mie.

ADVERTISEMENT

Acestea sunt primele localități care intră în carantină în acest nou val al pandemiei care afectează tot mai intens România, cu peste 2.000 – 2.500 de cazuri zilnice.

Primele localități din România care intră în carantină în valul 4 al pandemiei de Covid-19

Ordinul pentru plasarea în carantină a localităților Bătarci, Bixad, Călinești-Oaș, Cămărzana, Gherța-Mică, Târșolț și Turț a fost semnat vineri seară de Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, iar carantina va intra în vigoare duminică la ora 00:00. Carantinarea urmează să fie impusă pe o perioadă de 14 zile.

”Astăzi este prima dată, după câteva luni, când carantinăm localităţi. Am semnat înainte să ajung la dumneavoastră ordinul de carantinare pentru 7 localităţi din judeţul Satu Mare, care e unul dintre judeţele care au depăşit 1,5 la mie rată de incidenţă.

ADVERTISEMENT

Sunt câteva localităţi limitrofe, nişte localităţi mici, care au depăşit (rata de incidență) 6 la mie şi au obţinut un punctaj mare pe punctajul INSP, că nu e numai incidența, sunt mai multe aspecte care se analizează.

Iar astăzi (n.r. vineri), Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cu avizul INSP, la propunerea DSP-ului, au propus carantinarea, care va intra de duminică (în vigoare) în localităţile respective”, a declarat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Restricții severe impuse în aceste localități. Revine declarația pe propria răspundere

Măsura de carantină din aceste localități din Satu-Mare intră în vigoare începând cu data de 12.09.2021, de la ora 00:00 (noaptea de sâmbătă spre duminică) pentru o perioadă de 14 zile până în data de 25.09.2021 ora 23:59.

Revenirea la acest ”lockdown” vizează o limitare a circulației persoanelor și a deplasărilor nenecesare.

Mai exact, în aceste localități nu se va mai putea intra sau ieși decât cu declarație pe proprie răspundere, iar deplasările în interiorul localităților sunt limitate la anumite situații. Ieșirea din locuințe/gospodării pe timpul nopții, între orele 20:00 și 5:00, este interzisă, cu anumite excepții.

Nu este permisă circulația în grupuri mai mari de șase persoane, magazinele au program limitat, restaurantele funcționează doar în regim ”take away”, iar organizarea de evenimente în spații închise nu este permisă. Lista restricțiilor, mai jos:


Satu-Mare este județul cu cea mai mare rată de incidență a cazurilor Covid-19 la 14 zile: 1,97 la mie. Vineri, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat încă 99 de infecții pentru această zonă din nordul țării.

ADVERTISEMENT