News

Primele lucruri pe care trebuie să le faci dacă ai fost testat pozitiv Covid-19

31.07.2020 | 08:02
Primele lucruri pe care trebuie sa le faci daca ai fost testat pozitiv Covid19
ADVERTISEMENT

Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le faci dacă ai fost testat pozitiv Covid-19? Iată o întrebare la care medici de specialitate încearcă să ofere răspunsurile căutate de români.

Într-o perioadă în care, zilnic, mii de români se testează la cerere de coronavirus, majoritatea nu cunosc încă etapele pe care trebuie să le parcurgă după ce află de nedorita infectare.

ADVERTISEMENT

Aflați în prima linie a luptei cu SARS-CoV2, medicii Beatrice Mahler și Adrian Marinescu au explicat care sunt pașii de urmat pentru fiecare cetățean testat pozitiv.

Ce trebuie să faci dacă ai fost testat pozitiv Covid-19

Cu legea carantinei și a izolării intrată deja în vigoare, toți cetățenii trebuie să înștiințeze autoritățile în cazul în care au aflat că sunt infectați cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Ulterior anunțării DSP-ului sau a medicului de familie, cei abilitați vor lua măsurile aferente fiecărui pacient, în funcție de starea sa de sănătate din momentul care urmează testării.

”În primul rând, trebuie să anunți Direcția de Sănătate Publică, iar pentru asta, suni și îți suni și medicul de familie.

ADVERTISEMENT

Dacă ești asimptomatic și nu ai comorbidități, adică nu ai tensiune, nu ești obez, nu ai diabet și starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, ești direcționat către o unitate medicală ca să ți se facă un set de analize, un bilanț al momentului – adică, se face o radiografie pulmonară, examen de sânge și un consult de boli infecțioase sau pneumologic, depinde unde ești direcționat.

Ulterior, dacă ai condiții de autoizolare la domiciliu, semnezi că ești de acord și că vei respecta autoizolarea și pacienții merg către casele lor. Sunt o serie de reguli pe biletele de externare, iar pacienții sunt îndrumați ca la momentul în care apare orice simptom care ar sugera agravarea afecțiunii sau în caz de stare generală alterată să anunțe medicul de familie.

ADVERTISEMENT

Pot să sune și la ambulanță, să anunțe situația lor și prin centrul operativ se găsește un loc unde să fie internați”, a spus la Digi24 managerul Institutului Marius Nasta din București, Beatrice Mahler.

Când trebuie să sune cetățenii la 112?

Din raportările zilnice al Grupului de Comunicare Strategică citim de multe ori secțiunea în care ni se spune că ”În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.008 apeluri la numărul unic de urgență 112”.  Medicul Adrian Marinescu de la ”Matei Balș” ne spune când e cazul să apelăm acest serviciu unic de urgență.

”La 112 sun în momentul în care sunt simptomatic și am o nevoie medicală urgentă. Altfel, tot DSP trebuie să rezolve. Și atunci, aceste interval poate uneori să fie destul de mare.

O persoană sună, dacă nu rezolvă, în timpul acela se izolează sau nu, subliniază dr. Marinescu un alt aspect problematic.

Dacă DSP ar avea testul rapid și ar fi o izolare imediată, pacientul ar sta în izolare, nu s-ar deplasa și totul s-ar face prin DSP. Asta ar fi situația ideală.

Evaluarea trebuie făcută însă la spital. Ar trebui să vină DSP-ul să-l ia, dar nu se poate, din considerente obiective, și atunci pacientul se deplasează el la spital.

Dacă DSP-ul nu răspunde, singura variantă pe care o ai, dacă te simți bine, este să vii la spital tu singur, când ai un test pozitiv”, a rezumat dr. Marinescu.

ADVERTISEMENT
Momentul în care o şoferiţă zboară printr-o benzinărie şi evită la milimetru pompa...
Momentul în care o şoferiţă zboară printr-o benzinărie şi evită la milimetru pompa de gaz, apoi aterizează într-o curte, în Iaşi
Anunțul oficial făcut de TAS, la o lună după apelul depus de Simona...
Anunțul oficial făcut de TAS, la o lună după apelul depus de Simona Halep
"În poza asta de ce erai chel? Acum văd că ai păr!". Situatie incredibila la un meci din România
Cât de frumoasă este soţia lui Ionuţ Iftimoaie. Maria întoarce toate privirile şi...
Cât de frumoasă este soţia lui Ionuţ Iftimoaie. Maria întoarce toate privirile şi vrea să dea o nouă lovitură în afaceri
Tancurile Abrams își fac apariția pe frontul ucrainean. Kievul trebuie să decidă dacă...
Tancurile Abrams își fac apariția pe frontul ucrainean. Kievul trebuie să decidă dacă le folosește pentru apărare sau le păstrează pentru o viitoare contraofensivă
Aici si-a trait Rona Hartner ultimele clipe. Imagini nemaivazute cu vila de pe...
Aici si-a trait Rona Hartner ultimele clipe. Imagini nemaivazute cu vila de pe malul apei....
UNDE A FUGIT Cătălin Cherecheș? S-a aflat exact unde este primarul (SURSE)
UNDE A FUGIT Cătălin Cherecheș? S-a aflat exact unde este primarul (SURSE)
Cazare ieftină de Revelion: alternativele mai puțin cunoscute
Cazare ieftină de Revelion: alternativele mai puțin cunoscute
Ce a decis să facă fiica Ronei Hartner după ce și-a pierdut mama....
Ce a decis să facă fiica Ronei Hartner după ce și-a pierdut mama. Nimeni nu o mai poate face să se răzgândească!
Cum arată fiicele lui Corneliu Vadim Tudor la opt ani de la moartea...
Cum arată fiicele lui Corneliu Vadim Tudor la opt ani de la moartea tribunului. Cu ce se ocupă Lidia și Eugenia
„L-am sufocat, l-am pus într-un giulgiu, am închis mormântul”. Pasaje din interogatoriul liderului...
„L-am sufocat, l-am pus într-un giulgiu, am închis mormântul”. Pasaje din interogatoriul liderului Hamas, condamnat la 4 pedepse pe viață și eliberat în 2011
Cel mai monstruos asasinat din istoria României. Ziua când 64 de oameni politici...
Cel mai monstruos asasinat din istoria României. Ziua când 64 de oameni politici au fost uciși
Cum e viața la -71 de grade Celsius? N-ai nevoie de frigider și...
Cum e viața la -71 de grade Celsius? N-ai nevoie de frigider și nu poți opri motorul mașinii