News

Primele măsuri de relaxare în România: fără mască pe plajă de la 1 iunie

06.05.2021 | 12:08
Primele masuri de relaxare in Romania fara masca pe plaja de la 1 iunie
ADVERTISEMENT

De la 1 iunie vom avea parte de un prim val de relaxare, anunță premierul României. Un al doilea val urmează să aibă loc în august, a anunțat Florin Cîțu.

Relaxarea începe în România de la 1 iunie: fără mască pe plajă

Premierul României, Florin Cîțu, a explicat că de la data de 1 iunie nu va mai fi necesar să fie purtată masca pe plajă. De asemenea, el susține că se dorește revenirea la o normalitate în ceea ce privește turismul românesc.

ADVERTISEMENT

„După un an de zile de pandemie vreau să arătăm că putem să revenim la o viață normală. Avem susținerea industriei și pentru campania de vaccinare. Pentru a avea un sezon de succes, trebuie să lucrăm împreună, îi asigur pe toți de suținerea mea. Am vorbit de propunerile pe care le-am făcut pentru comitetul interministrerial de mâine. Vizează direct industria de pe litoral, să putem veni pe plajă fără mască, să stăm la restaurant, cu capacitate maximă, în anumite condiții, în hotel la fel”, a declarat premierul.

„Pentru 1 iunie putem vorbi despre eliminarea măștii pe plajă, această este măsura minimă care va avea loc”, a explicat premierul.

ADVERTISEMENT

Premierul a vorbit cu cei din industria HORECA și a explicat că soluțiile propuse de hotelieri sunt unele bune. Data de la care ele vor fi puse în aplicare este 1 iunie.

„Am discutat mai multe măsuri. Din partea industriei am primit propuneri și soluții. Vom avea aceste soluții la timp aprobate ca să putem începe pentru 1 iunie, prima etapă de relaxare, și a doua etapă de la 1 august”, a mai spus Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Localurile în care personalul este vaccinat vor avea un semn distrinctiv, a mai spus premierul României, care a precizat și că ar dori ca acest semn să fie aplicat în toată lumea.

„Campania „Locația sigură, noi ne-am vaccinat”, semn care va fi pus în acele locații unde personalul a fost deja vaccinat, este o locație sigură, sper să avem acest semn în toată lumea, nu doar pe litoralul românesc”, a spus premierul.

ADVERTISEMENT

Ce alte măsuri vor fi luate de la 1 iunie, potrivit premierului

Dar ce trebuie să facă exact patronii de la malul mării? Trebuie să asigure o distanțare între șezlonguri și să respecte regulile. „Vor trebui să observe regulile pe care le aprobăm. Dar vom avea măsura de a nu purta mască, ce vine cu anumite condiții, distanțarea între șezlonguri”, a spus premierul.

Totodată, se discută și despre posibilitatea unei aplicații care să verifice românii vaccinați, dar, deocamdată, acest lucru se va face cu ajutorul CNP.

„Se poate verifica dacă persoana e vaccinată în aplicația pe care o avem, cu un simplu CNP. Avem timp să găsim soluții până la 1 iunie. Cred că s-ar putea face și o aplicație. Deocamdată, e ușor să verificăm cu CNP în aplicație pe care deja o avem. Încercăm să avem 5 milioane de persoane vaccinate să putem să avansăm relaxarea”, a spus premierul.

Românii nu vor fi remunerați pentru faptul că se vor vaccina, premierul considerând că revenirea la normalitatea este „cea mai bună motivație”.

Totodată, întrebat dacă s-a discutat despre ridicarea restricțiilor pe timp de noapte, premierul a specificat că deocamdată nu.

„Deocamdată nu s-a discutat despre circulație pe timp de noapte”, a spus premierul.

Vaccinarea este singura soluție pe care o avem în acest moment, a ținut să precizeze premierul României.

„Este singura soluție vaccinarea. În acest moment, avem vaccin, ne putem vaccina fără să facem programare, e maratonul de vaccinare mâine”, a spus premierul.

ADVERTISEMENT