La scurt timp după ce Curtea Penală Internațională a anunțat mandatul de arestare emis pentru Vladimir Putin, de la Kremlin au venit primele reacții. Cum era de așteptat, oficialii ruși desconsideră această măsură.
În timp ce Kievul consideră că decizia luată de Haga este ”doar începutul”, Moscova a calificat mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin drept ”revoltător, nul și inacceptabil”.
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale (CPI). Orice hotărâre a instanței de judecată este ”nulă de drept” în ceea ce privește Rusia, a spus Peskov, citat de Sky News.
Întrebat dacă Vladimir Putin se teme să călătorească în care se aplică jurisdicția CPI, oficialul rus a spus: ”Nu am nimic de adăugat despre acest subiect. Asta este tot ce vrem să spunem”.
Anterior poziției palatului prezidențial, și diplomația de la Kremlin a avut o reacție despre subiect. Ministerul rus de Externe a numit deciziile Curţii Penale Internaţionale “lipsite de sens” şi “lipsite de semnificaţie“.
”Deciziile Curţii Penale Internaţionale sunt lipsite de sens pentru ţara noastră. Inclusiv din punct de vedere juridic”, a scris, pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
”Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”. De notat că Rusia a semnat Statutul de la Roma în 2000, dar nu l-a ratificat niciodată pentru a deveni membru al CPI. Statutul de la Roma este textul fondator al Curţii Penale Internaţionale, care îşi are sediul la Haga.
În aceeași notă a reacționat și fostul președinte al Rusiei față se subiect. Dmitri Medvedev a răspuns în mod ironic la decizia Curții de la Haga. ”Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu este nevoie să explicăm unde ar trebui folosită această hârtie”, a fost reacția lui Medvedev, pe Twitter.
Mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin l-ar putea împiedica pe acesta să părăsească Rusia. Aceasta este părerea unui specialist în drept penal și umanitar internațional.
Toby Cadman a spus, pentru Sky News, că deși poate exista ”frică și reticență”, alte state au responsabilitatea de a-l preda pe Putin. Bineînțeles, asta dacă liderul rus intră pe teritoriul lor.