News

Primele reacții de la Kremlin după mandatul de arestare emis pentru Vladimir Putin: ”Lipsit de sens”

Au venit primele reacții de la Kremlin după mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru Vladimir Putin.
17.03.2023 | 19:33
Primele reactii de la Kremlin dupa mandatul de arestare emis pentru Vladimir Putin Lipsit de sens
Kremlin-ul, primele reacții după mandatul de arestare emis pentru Vladimir Putin: ”Revoltător, nul și inacceptabil”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

La scurt timp după ce Curtea Penală Internațională a anunțat mandatul de arestare emis pentru Vladimir Putin, de la Kremlin au venit primele reacții. Cum era de așteptat, oficialii ruși desconsideră această măsură.

Kremlin-ul, primele reacții după mandatul de arestare emis pentru Vladimir Putin: ”Revoltător, nul și inacceptabil”

În timp ce Kievul consideră că decizia luată de Haga este ”doar începutul”, Moscova a calificat mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin drept ”revoltător, nul și inacceptabil”.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale (CPI). Orice hotărâre a instanței de judecată este ”nulă de drept” în ceea ce privește Rusia, a spus Peskov, citat de Sky News.

Întrebat dacă Vladimir Putin se teme să călătorească în care se aplică jurisdicția CPI, oficialul rus a spus: ”Nu am nimic de adăugat despre acest subiect. Asta este tot ce vrem să spunem”.

ADVERTISEMENT

Ministerul rus de Externe: ”Deciziile Curţii Penale Internaţionale, lipsite de sens pentru ţara noastră”

Anterior poziției palatului prezidențial, și diplomația de la Kremlin a avut o reacție despre subiect. Ministerul rus de Externe a numit deciziile Curţii Penale Internaţionale “lipsite de sens” şi “lipsite de semnificaţie“.

Deciziile Curţii Penale Internaţionale sunt lipsite de sens pentru ţara noastră. Inclusiv din punct de vedere juridic”, a scris, pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

ADVERTISEMENT

Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”. De notat că Rusia a semnat Statutul de la Roma în 2000, dar nu l-a ratificat niciodată pentru a deveni membru al CPI. Statutul de la Roma este textul fondator al Curţii Penale Internaţionale, care îşi are sediul la Haga.

În aceeași notă a reacționat și fostul președinte al Rusiei față se subiect. Dmitri Medvedev a răspuns în mod ironic la decizia Curții de la Haga. ”Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin. Nu este nevoie să explicăm unde ar trebui folosită această hârtie”, a fost reacția lui Medvedev, pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin l-ar putea împiedica pe acesta să părăsească Rusia. Aceasta este părerea unui specialist în drept penal și umanitar internațional.

Toby Cadman a spus, pentru Sky News, că deși poate exista ”frică și reticență”, alte state au responsabilitatea de a-l preda pe Putin. Bineînțeles, asta dacă liderul rus intră pe teritoriul lor.

ADVERTISEMENT