News

Primele reacții de la vârful UE, după refuzul acceptării României în Schengen. ”Împărțim dezamăgirea cu cetățenii români”

La scurt timp după ce Austria a refuzat accesul României în Schengen, de la vârful UE au venit primele reacții. Comisarul european Ylva Johansson și-a exprimat dezamăgirea.
08.12.2022 | 16:20
Primele reactii de la varful UE dupa refuzul acceptarii Romaniei in Schengen Impartim dezamagirea cu cetatenii romani
Comisarul UE, Ylva Johansson, după refuzul acceptării României în Schengen. ”Împărțim dezamăgirea cu cetățenii români”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cum era de așteptat, Austria și-a menținut poziția din ultimele zile și a refuzat României dreptul de a intra în Spațiul Schengen.

Comisarul UE, Ylva Johansson, după refuzul acceptării României în Schengen. ”Împărțim dezamăgirea cu cetățenii români”

Din informațiile oficiale, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. S-au înregistrat 25 de voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă”.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Olandei au ținut să sublinieze că votul lor ”împotrivă” a fost pentru Bulgaria. Asta înseamnă că dacă s-ar fi votat separat, atunci ar fi votat ”pentru” România. Singura care a avut de câștigat joi a fost Croația, care a reușit să intre în Schengen cu votul tuturor statelor membre.

Imediat după anunțul rezultatului votului din Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne), a venit și o primă reacție de la vârful UE.

ADVERTISEMENT

Într-o conferință de presă susținută la Bruxelles, ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, și comisarul european Ylva Johansson au confirmat la finalul Consiliului JAI că România nu a intrat în Schengen pentru că nu a întrunit unanimitate.

”Spun cetățenilor din Croația bine ați venit! Mă îndrept către români și bulgari: Voi meritați să fiți membri deplini în Schengen. Meritați acces în zona de liberă circulație, aveți susținere puternică din partea Comisiei. Sunt dezamăgită și împart această dezamăgire cu cetățenii bulgari și români.

ADVERTISEMENT

Sunt convins că vom ajunge la aderarea României, iar asta va fi prioritatea mea. Când vine vorba despre aderarea României și Bulgariei, nu suntem uniți, iar asta ne face slabi.

Voi susține și la Consiliul European accederea în Spațiul Schengen a celor două țări, voi sprijini toți pașii care trebuie făcuți. Am crezut că vom avea o decizie azi, dar azi am avut o mare dezamăgire”, a spus comisarul european Ylva Johansson.

ADVERTISEMENT

Ministrul ceh de interne: ”România merita să intre în Schengen”

La rândul său, ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, a admis faptul că România și Bulgaria meritau să între în Schengen.

”Din punctul meu de vedere, România și Bulgaria sunt gata să fie membre ale Schengen. Le mulțumesc pentru tot efortul. Sunt convins că timpul lor va veni în curând”.

Cehia deține, în acest moment, președinția Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT
Tags: