Fotbal intern

Primele reacții FRF și LPF după decizia UEFA ca ligile naționale să se termine în iunie. Scenariul critic – sezonul se reia pe 13 iunie cu minigrupe și meciuri din două în două zile

17.03.2020 | 17:05
Primele reactii FRF si LPF dupa decizia UEFA ca ligile nationale sa se termine in iunie Scenariul critic  sezonul se reia pe 13 iunie cu minigrupe si meciuri din doua in doua zile
ADVERTISEMENT

Cererea UEFA către federațiile naționale de a încheia cu orice preț competițiile interne în luna iunie ar putea forța FRF și LPF la măsuri speciale, în contextul epidemiei de coronavirus care a înghețat toate activitățile în acest moment. UEFA a anunțat marți, după o teleconferință cu conducătorii tuturor federațiilor naționale, că EURO 2020 se amână 12 luni, campionatele interne trebuie terminate până în iunie, Liga Campionilor – până la 27 iunie, iar Europa League – până la 23 iunie.

Dacă însă criza provocată de epidemia de coronavirus nu se încheie în următoarele două luni, va fi foarte greu ca Liga 1 și Liga 2 să poată fi finalizate în iunie.

ADVERTISEMENT

E foarte posibil, spun unele surse federale, ca UEFA să revină peste un timp asupra actualei măsuri și să prelungească din nou data-limită de finalizare a campionatelor, în situația în care devine evident că meciurile nu se pot relua în luna mai.

Soluțiile legale. Burleanu: varianta critică – sezonul se reia pe 13 iunie

Dacă nu va fi așa, FRF va fi nevoită să găsească soluții. Regulamentul fotbalistic permite ca meciurile să se joace la un interval minim de 48 de ore, deci etapele s-ar putea disputa din două zile. Este clar că, în asemenea condiții, finalul sezonului va fi nebunesc, fără legătură cu valoarea sportivă, mai ales că jucătorii vor intra în acest ritm după o perioadă lungă de pauză forțată (cel mult, antrenamente individuale).

ADVERTISEMENT

De aici încep calculele. “De mâine, prin teleconferință, un grup de lucru alcătuit din reprezentanții tuturor eșaloanelor va discuta scenariile pentru reluarea competițiilor. Există o variantă cu reluarea sezonului pe 22 aprilie și o alta, în situație critică, de reluare chiar pe 13 iunie. Se pot face meciuri într-o singură manșă sau minigrupe, pentru a duce la bun sfârșit acest sezon”, a spus Răzvan Burleanu, președintele FRF, într-o declarație video.

“Eu văd doar două soluții legale, în situația dată: terminarea competiției sau anularea ei. O departajare în afara sistemului aprobat sau stoparea sezonului în acest moment încalcă principiul meritului sportiv, un principiu fundamental, potrivit FIFA”, a comentat pentru FANATIK, imediat după oficializarea deciziei UEFA, secretarul general al LPF, Justin Ștefan.

ADVERTISEMENT

Dacă sezonul va putea fi dus până la capăt, lucrurile se rezolvă de la sine, chiar și cu o ierarhie viciată de ritmul teribil de disputare.
Dar, în caz contrar, opțiunile devin complicate. FANATIK a scris încă de duminică despre variantele pregătite de oficialii români.
Impunerea lunii iunie de către UEFA ca termen-limită pentru finalizarea campionatelor interne face și mai dificilă situația. Forul european presează astfel pentru că e interesat să nu afecteze desfășurarea ediției următoare a cupelor europene – o sursă de câștig gigantică pentru UEFA. Dar țările europene pot ajunge între ciocan și nicovală. Pe de o parte, guvernele naționale pot decide prelungirea stării de urgență și blocarea tuturor activităților. Pe de alta, UEFA vrea să i se comunice campioanele și participantele în cupele europene în luna iunie cel târziu.

FRF poate stabili că nu mai retrogradează nimeni

“O schimbare de sistem competițional nu poate decide legal decât Comitetul Executiv al FRF. Sistemul competițional e cunoscut de toți cei implicați încă de la început. Nu se pot schimba regulile în timpul jocului. O soluție legală ar fi anularea sezonului de până acum și disputarea unui turneu, într-o formulă agreată, pentru a desemna campioana, echipele din cupele europene și retrogradatele”, a mai spus Justin Ștefan, care este și jurist.

ADVERTISEMENT

O altă posibilă măsură ar fi o decizie excepțională a FRF ca să nu mai retrogradeze nimeni și să promoveze primele două formații din Liga 2 (eventual, ultimul loc din Liga 1 să dea baraj cu locul 3 din Liga 2). S-ar putea oferi astfel o compensație pentru echipele din play-out afectate de disputarea finalului de sezon din două în două zile. Federația avea oricum de gând să mărească numărul formațiilor din Liga 1 la 16 din sezonul 2021-2022, așa că această măsură n-ar face decât să grăbească reforma.
Asta ar însemna ca, din toamnă, sezonul 2020-2021 al Ligii 1 ar cuprinde 16 echipe.

ADVERTISEMENT