A reacționat pentru început Crin Antonescu , alături de Emil Boc, dar și de Lia Olguța Vasilescu, din partea PSD. Cei trei au lăsat să se înțeleagă că demisia lui Klaus Iohannis e preferabilă ”declanșării unui proces de suspendare”.
Președintele USR, Elena Lasconi, a avut o nouă reacție, luni seara, într-o intervenție la Digi 24. Aceasta spune că prin demisia președintelui s-a făcut dreptate și că a fost extrem de dezamăgită de Klaus Iohannis.
Totuși, decizia președintelui nu a surprins-o. Candidata USR la cea mai înaltă funcție în stat susține că președintele interimar, Ilie Bolojan, va face lumină în privința anulării alegerilor din 2024.
Mai mult, Elena Lasconi l-a acuzat pe Klaus Iohannis că ar fi încercat să intervină ca Ilie Bolojan să fie demis de la șefia Senatului, tocmai de teamă că ar putea oferi lămuriri în acest sens.
Elena Lasconi susține că decizia CCR din 6 decembrie 2024 a fost una politică. În ceea ce privește depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului, Elena Lasconi spune că nu și-ar sfătui colegii parlamentari să voteze pentru această moțiune, deoarece ar trimite țara în haos.
Traian Băsescu, cel care în 2014 i-a predat mandatul de președinte lui Klaus Iohannis, critică dur gestul actualului șef al statului. Fostul lider de la Cotroceni a catalogat decizia lui Iohannis de a demisiona drept ”un act de lașitate”.
”După părerea mea, președintele Klaus Iohannis a greșit. Un președinte nu abdică, doar regii abdică. Un președinte își duce mandatul până la capăt. Ori ce a făcut Iohannis este un element de lașitate. Cu asta o să îl respect mai puțin decât ar trebui să fie respectat un fost președinte.
Vă citesc Articolul 83 pe care o liotă de avocați falsificatori ai Constituției spun că nu îi dă dreptul președintelui să rămână. Spune: mandatul președintelui României este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului”, a afirmat Băsescu, la Euronews.
Concret, partidele din opoziție în frunte cu AUR, POT sau SOS, cu câteva voturi din USR, declanșaseră procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis. Conform surselor Digi 24 ar fi existat șanse reale ca Klaus Iohannis să fie suspendat, pentru că inclusiv voturi din PNL sau PSD ar fi susținut acest lucru.
Acum, Klaus Iohannis a demisionat, cu toate că Emil Boc sau Crin Antonescu au negat că cineva i-ar fi impus acest lucru. ”Cred că e o situație preferabilă declanșării unui proces de suspendare. Sper (n.r. să fie mai puțină presiune în societate)”, a declarat Crin Antonescu.
În discuție a intervenit Lia Olguța Vasilescu, care a menționat că ”absolut toți au declarat că varianta pe care merge coaliția e Crin Antonescu”, cu referire la primarii PSD. Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, a preluat și el microfonul și a lăsat să se înțeleagă că demisia lui Iohannis e de bun augur, în timp ce Crin Antonescu va fi 100% candidatul ales pentru prezidențiale.
”Au spus la unison la lucru ne pasă de administrațiile locale, dar și de România. Ne interesează soarta acestei țări, România pentru a putea îmbunătăți ce avem, are nevoie de susținere pentru Crin Antonescu.
Demisiile nu se comentează, sunt acte unilaterale de voință. Era preferabilă decât procedurii de suspendare. Demisia e act democratic, trebuie privită ca atare”, a completat și Emil Boc. Klaus Iohannis a transmis că a ales să demisioneze pentru a feri România de o criză.
Asta, la câteva zile după același Iohannis declara că nu va pleca din funcție decât într-o situație ”periculoasă”. Interimatul va fi asigurat de Ilie Bolojan, președintele Senatului. Desigur, nu au încetat să apară nici reacțiile celorlalți jucători importanți de pe scena politică.
De exemplu, candidatul independent la prezidențiale Nicușor Dan a scris ”Klaus Iohannis a plecat. Nemulţumirile oamenilor faţă de clasa politică rămân. Să construim împreună o speranţă pentru viitorul societăţii!”, a adăugat Nicuşor Dan.
”Un președinte rupt de realitate, defazat și fără nicio grijă față de oamenii care și-au pus încrederea în el! Demisia lui Klaus Iohannis vine foarte târziu. Mult prea târziu ca să mai poată fi socotită de onoare. Și nici nu ne aduce răspunsuri la întrebările care macină țara asta de două luni de zile: de ce au anulat alegerile, cum ne protejăm de jocurile rușilor, cine ne apără de manipulare, putem garanta securitatea următorului scrutin?”, a scris și Elena Lasconi.
Au reacționat și suveraniștii, în frunte cu liderul AUR, George Simion, care a cerut înapoi turul doi, sau cu Victor Ponta. ”E victoria voastră! Acum e timpul pentru TURUL 2 ÎNAPOI”, a scris George Simion.
”Ce BLESTEM pe Romania . Acum s-a incheiat! Dar toti complicii si tradatorii care l-au adus pe Iohannis si l-au tinut in functie impotriva romanilor, chiar dupa ce nu mai era presedinte , sunt inca la “putere” si la “butoane”!
Sistemul “Iohannis” controleaza inca Romania si incearca sa impuna in continuare un Presedinte la fel de antiroman si la fel de ticăloșit! Trebuie sa ne luam Tara inapoi ; si sa-i vedem plecati pe TOTI! Doar asa putem sa punem din nou Romania si romanii pe primul loc! Asa se ne ajute Dumnezeu!”, a scris Victor Ponta.
Primele reacții după demisia lui Klaus Iohannis. Liderii suveraniști jubilează: ”E victoria voastră!”. Băsescu: ”Act de lașitate”. Update