Reacţii după moartea maestrului Radu Beligan: „A murit ultimul stîlp mare al teatrului românesc”

Suteu: Disparitia lui Radu Beligan marcheaza disparitia unei generatii ce a marcat istoria teatrului romanesc...
21.07.2016 | 00:03
Reactii dupa moartea maestrului Radu Beligan A murit ultimul stilp mare al teatrului romanesc

Suteu: Disparitia lui Radu Beligan marcheaza disparitia unei generatii ce a marcat istoria teatrului romanesc

Ministrul Culturii, Corina Suteu, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj dprin care isi exprim regretul fata de moartea actorului si regizorului Radu Beligan, despre care spune ca a marcat o generatie a teatrului romanesc.
”Regret moartea actorului Radu Beligan si exprim condoleante familiei si celor apropiati. Disparitia dintre noi a marelui actor marcheaza disparitia unei generatii care a marcat istoria teatrului romanesc. A interpretat roluri celebre, in capodopere ale dramaturgiei romanesti si universale, piese semnate, printre altii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu sau Jean Anouilh. Dumnezeu sa-l odihneasca!”, este mesajul demnitarului.

Arsinel: Odata cu moartea lui Beligan dispare o minunata poveste a teatrului romanesc

“Odata cu disparitia lui dispare o minunata poveste a teatrului romanesc, un actor de o calitate spirituala si artistica deosebita. Nu intamplator s-a detasat si ca nume si ca interpretare si ca personalitate de grupul marilor artisti romani, el fiind mai intotdeauna undeva intr-o zona speciala, zona Beligan”, a spus Arsinel.

El a subliniat devotamentul fata de teatru al lui Radu Beligan si faptul ca acesta a purtat o dragoste profunda spectatorilor de la care “a furat permanent energie” ca sa poata reveni cu marele lui talent sa impresioneze a doua zi.
“A reusit sa ma faca, la un moment dat, sa imi dau si eu seama care este dimensiunea talentului meu. Il regret mult pe maestru, pentru ca fac parte din acea categorie de actori care l-a vorbit non-stop de bine”, a adaugat Arsinel.

Emilia Popescu: Radu Beligan – un fenomen mondial; ar fi vrut sa se stinga pe scena, asa cum a trait

Radu Beligan, “un fenomen mondial” si “una dintre cele mai mari personalitati culturale ale Romaniei”, si-ar fi dorit sa se stinga pe scena, asa cum a trait, a marturisit actrita Emilia Popescu.
“Domnul Beligan ar fi vrut sa se stinga pe scena, asa cum a trait. Cred ca singurul regret pe care l-ar avea este ca nu i s-a intamplat in timpul unui spectacol. (…) Repet, cred ca singurul regret al domnului Beligan este ca nu s-a intamplat pe scena, asa cum a dorit. Dar a stat pe scena pana de curand, ceea ce este o raritate pentru oricine”, a declarat miercuri pentru Agerpres Emilia Popescu.

Potrivit actritei, Radu Beligan a fost “un fenomen mondial” si “una dintre cele mai mari personalitati culturale ale Romaniei”.
“Vorbim despre un fenomen mondial si despre una dintre cele mai mari personalitati culturale ale Romaniei si sunt foarte bucuroasa ca am avut ocazia, ca destinul meu a putut sa se intersecteze cu al dansului”, a mai spus Emilia Popescu.

Sursă: www.stirileprotv.ro

…………………………

Directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, a declarat miercuri că Radu Beligan a fost un om “foarte generos” şi că îşi imagina că îl va celebra pe artist la împlinirea vârstei de 100 de ani.

”Am fost convins că o să îl celebrăm pe Radu Beligan la 100 de ani. Era un om foarte generos”, a afirmat acesta.

George Ivaşcu şi-a amintit că Beligan ajunsese, pe scena Metropolis, la reprezentaţia cu numărul 97 a spectacolului “Lecţia de violoncel”. “Voiam, la a 98-a reprezentaţie, să îi facem o surpriză, dar nu am apucat”, a adăugat Ivaşcu.

El a amintit de generozitatea lui Beligan şi de faptul că el a inaugurat Teatrul Metropolis. “Este cel care a tăiat panglica Teatrului Metropolis împreună cu mine”, a mai spus George Ivaşcu.

…………………

Alexandru Arşinel este devastat de dispariţia lui Radu Beligan. „Istoria vieţii lui face parte din istoria teatrului românesc”, a spus acesta.

………………..

„A murit ultimul stâlp mare al teatrului românesc”, a declarat actorul Dorel Vişan, miercuri, după pierderea maestrului Radu Beligan.

„A fost ultimul model de seriozitate, de pregătire, de tot ce e e legat de teatru şi de istoria omului”, a adăugat el.

„A plecat un model extraordinar. Am învăţat multe lucruri”.

Sursă: www.antena3.ro