Life

Primele semne care indică autismul la bebeluși. Unele se observă de la șase luni

Primele semne care arată că bebelușul suferă de autism. Unele se pot observa de la șase luni și trebuie luat rapid măsuri
21.06.2024 | 00:37
Primele semne care indica autismul la bebelusi Unele se observa de la sase luni
Semne ale autismului la bebeluși. Sursa foto: Autism Virtual
ADVERTISEMENT

Cum îți dai seama că bebelușul tău are autism? Semne la care orice părinte trebuie să fie atent. Specialișii atrag atenția că unele se pot observa deja de la jumătate de an. Cum poate fi vindecată această afecțiune, tot mai des întâlnită?

Semne care arată că bebelușul suferă de autism

Mulți copii se nasc autiști. Afecțiunea este observată mai devreme sau mai târziu de către părinți. Unii încep să-și pună semne de întrebare abia când copilul se apropie chiar de vârsta de trei ani și nu vorbește sau nu răspunde la anumite întrebări sau când este strigat pe nume.

ADVERTISEMENT

Psihologul Anda Băcanu, analist comportament și președinte al Bright Future, spune că sunt indicii ale autismului chiar de la pragul de șașe luni al bebelușului. În mod normal, copilul ar trebui deja să interacționeze prin mimică, să reacționeze la anumite gesturi și să recunoască deja vocile părinților, la jumătate de an.

Dacă bebelușul nu va avea niciunul dintre comportamentele enumerate sau nici măcar curiozitatea de a se uita după anumite lucruri, atunci părinții trebuie să ia măsuri. Și plânsul repetat poate fi un semn al autismului.

ADVERTISEMENT

”Primele semne ale autismului pot fi observate în jurul vârstei de 6 luni. Dacă suntem părinţi, ştim că în jurul acestei vârste începe să stabilească contactul vizual cu părintele, să se uite după obiecte. Un copil care este suspect de autism nu va face lucrul acesta.

Nu va fi curios să îşi urmărească mămica, nu va fi curios ce obiecte vin către el, nu va fi curios să interacţioneze cu mama. În jurul acestei vârste copilul poate plânge foarte mult sau poate fi nefiresc de cuminte”, a explicat psihologul Anda Băcanu la Medika TV.

ADVERTISEMENT

 Cum se comportă normal un copil de 9-12 luni și ce semne trebuie să fie îngrijorătoare

Totodată, la 9-12 luni mama și tatăl trebuie să fie și mai prudenți cu cel mic. Dacă nu gesticulează, dacă nu cere ceva anume, dacă nu arată cu degetul, dacă nu zâmbește când faci glume, atunci din nou trebuia luate măsuri. Copiii suspecți de autism nu arată cu degetul pentru a exprima ceea ce își doresc.

”În jurul vârstei de 9-12 luni, părintele ar trebui să fie atent, dacă copilul său începe să arate cu gesturile. În jurul acestei vârste, copilaşii încep să manifeste diferite cereri. Arată cu degeţelul că vrea să meargă spre parc, că îşi doreşte o anumită jucărie, că vrea mâncare. Copilul suspect de autism nu are această abilitate de a arăta cu degetul, de a indica ce îşi doreşte”, a mai precizat Anda Băcanu.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci dacă bebelușul are autism

Cum se procedează în cazul autismului pentru combaterea lui? Același psiholog spune că este nevoie de consultarea unui psihiatru mai întâi sau a unui psiholog pentru copii, depinde cât de gravă este situația. Până la vârsta de doi ani nu se poate stabili un diagnostic, dar cel mic va fi ținut sub observație.

ADVERTISEMENT