News

Primele țări care relaxează măsurile împotriva noului coronavirus. Exemple de urmat pentru România

21.04.2020 | 17:59
Primele tari care relaxeaza masurile impotriva noului coronavirus Exemple de urmat pentru Romania
ADVERTISEMENT

În timp ce pandemia de coronavirus este departe de a se sfârși, aflăm că există deja primele țări din Europa care relaxează măsurile împotriva noului coronavirus, un exemplu pe care și România ar putea să-l urmeze în viitorul apropiat.

Primele țări care relaxează măsurile împotriva noului coronavirus

Germania, Austria, Danemarca, Cehia sau Norvegia sunt printre primele țări care relaxează măsurile împotriva noului coronavirus și au transmis să vor face acest lucru gradual, cu anumite limitări, iar alte țări sunt pe punctul de a face același lucru.

ADVERTISEMENT

Danemarca a fost prima țară din Europa care a decis să deschidă școlile pentru copiii sub 12 ani, potrivit unui anunț făcut săptămâna trecută. Toți cei sub această vârstă au revenit la grădinițe și școli, ca urmare a deciziei guvernului de a relaxa măsurile împotriva noului coronavirus în domeniul educației.

Mette Frederiksen, primul ministru din Danemarca, le-a urat bun venit copiilor, asta după ce pe 12 martie țara suspendase toate cursurile școlare. Cu toate că țara are o rată a infecției COVID-19 mică, cadrele didactice spun că măsura de relaxare este una riscantă.

ADVERTISEMENT

“Cu toții suntem puțin neliniștiți și va trebui să ne asigurăm că respectăm toate regulile de igienă. Avem multe momente în timpul zilei când ne spălăm pe mâini.

Nu folosim măști, așa că trebuie să menținem o distanță adecvată între noi, iar acest lucru este dificil de făcut mereu”, a declarat Elisa Rimpler de la Sindicatul Tinerilor Educatori din Danemarca, pentru BBC.

ADVERTISEMENT

Norvegia este o altă țară europeană care a decis ca toți copiii de grădiniță să revină la cursuri, începând de luni. Autoritățile au impus însă ca fiecare copil să vină cu propriul pachețel cu mâncare și să fie respectate noi reguli de igienă.

Franța a extins în mod oficial măsurile de izolare până pe 11 mai, iar cel mai probabil în acea săptămână vor fi deschise școlile primare, urmând ca elevii din anii terminali să revină la cursuri pe 18 mai, iar restul elevilor pe 25 mai, potrivit declarațiilor ministrului Jean-Michel Blanquer.

ADVERTISEMENT

Spania este una dintre țările care are cele mai stricte măsuri de izolare, pe fondul pandemiei de coronavirus. Copiii de toate vârstele nu au voie să iasă afară sub nicio formă, însă acest lucru este pe cale să se schimbe.

Guvernul de la Madrid este așteptat să relaxeze măsurile, iar anumite surse citate de BBC spun că elevii sub 12 ani vor fi lăsați să iasă afară cu anumite condiții.

Între timp, Germania a redeschis magazinele mici, reprezentanțele auto și magazinele ce vând biciclete, în încercarea de a relaxa măsurile impuse în urmă cu aproximativ o lună.

Țara a reușit să micșoreze curba de infecții noi, iar săptămâna trecută a transmis că infecția COVID-19 este ținută sub control, chiar dacă măsurile de distanțare socială rămân încă în vigoare.

Singurii elevi din Germania care au voie să meargă din nou la școală sunt cei care urmează să susțină examenele finale.

În Serbia, autoritățile au decis să redeschidă piețele, iar persoanele peste 65 de ani au voie acum să petreacă o anumită perioadă de timp în aer liber, potrivit Serbian Monitor. Statul a anunțat în ultimele 24 de ore 312 cazuri noi de infecții COVID-19 și 3 decese.

Cehia a fost și ea una dintre țările care a închis granițele și a impus unele dintre cele mai drastice măsuri de pe întregul continent, inclusiv purtarea obligatorie a măștilor de protecție.

Țara cu 10 milioane de locuitori a înregistrat 6.433 de infecții ș 169 de morți, iar acum au fost ridicate primele restricții, anunță The Guardian.

Așadar, anumite magazine au fost deschise, cetățenii pot alerga sau merge cu bicicletele fără mască de protecție, iar cei care au “motive întemeiate” de a părăsi țara o pot face, condiția fiind aceea de a sta două săptămâni în carantină la întoarcere.

În plus, Cehia a anunțat o tentativă de revenire la normal ce presupune 5 pași, începând cu deschiderea piețelor de fermieri, magazinelor de reparații și reprezentanțelor auto.

Chiar și Italia, cea mai afectată la un moment dat de pandemia de coronavirus, a redeschis librăriile, spălătoriile, magazinele de papetărie și cele cu haine pentru copii, în anumite regiuni.

Muncitorii silvici și producătorii de IT au revenit și ei la lucru, iar guvernul a anunțat că țara va ieși de sub carantina totală pe 4 mai.

Austria a anunțat și ea că a redeschis magazinele mici, de produse hardware și cele de grădinărit, iar cetățenii vor putea merge în parcurile publice, respectând distanțarea socială și folosind măștile de protecție.

Dacă vor ține sub control numărul de îmbolnăviri, autoritățile anunță că toate magazinele vor fi redeschise pe 2 mai, iar restaurantele de la jumătatea lunii mai.

Grecia, una dintre destinațiile cele mai vizitate de turiști în timpul verii, a transmis că va prezenta săptămâna viitoare un plan de revenire la normal, ce va fi aplicat gradual, pentru a preveni orice regres al infecțiilor cu noul coronavirus.

Țara se află în carantină totală până pe 27 aprilie, iar de luni primele măsuri de relaxare vor fi aplicate pentru sistemul judiciar.

Ce îi așteaptă pe români

Țările amintite mai sus ar trebui să fie un exemplu pentru autoritățile române legat de relaxarea măsurilor impuse din cauza noului coronavirus.

Pornind de la modelele altor state, este posibil să vedem mai întâi o redeschidere a școlilor pentru cei mici, precum și pentru elevii din anii terminali, care se pregătesc pentru susținerea examenelor finale.

Nu ar fi exclus să vedem și alte magazine deschise, în afară de cele cu specific alimentar, însă o redeschidere a mall-urilor este puțin probabilă.

În plus, s-ar putea să vedem că autoritățile le vor permite celor peste 65 de ani să iasă din casă într-un interval de timp mai mare, iar pe viitor este posibil să putem ieși în parcuri, pentru activități recreative, respecând anumite măsuri de siguranță.

 

ADVERTISEMENT
Tags: