News

Primele vești bune din domeniul infrastructurii în 2019! Autostrada Lugoj – Deva este la un pas să fie gata. Foto

06.08.2019 | 13:49
Primele vesti bune din domeniul infrastructurii in 2019 Autostrada Lugoj  Deva este la un pas sa fie gata Foto

Primele vești bune pentru români în domeniul infrastructurii apar abia în luna august. Astfel, potrivit specialiștilor de la Asociația Pro Infrastructura, cele două loturi ale autostrăzii A1 dintre Lugoj și Deva, care au în total 43,28 km, sunt aproape să fie deschise traficului. Asta ar însemna că până la sfârșitul lunii am putea merge pe autostradă de la Arad până la Sibiu! Asta dacă nu cumva vor apărea noi surprize, în special în zona „dealului liliecilor” de la Șoimuș, cea din cauza căruia s-au întârziat foarte mult lucrările în ultima perioadă.

Autostrada A1 Lugoj – Deva este aproape gata de inaugurare

Sursa citată anunță că nodurile de la Holdea și cea de la Șoimuș sunt realizate și urmează ca în curând să fie anunțată data inaugurării autostrăzii Lugoj – Deva. „Dealul liliecilor” de la Șoimuș a dat mari bătăi de cap constructorilor, din cauza numeroaselor alunecări de terenuri care au avut loc în zonă. De altfel, specialiștii se așteaptă ca versantul să dea bătăi de cap în continuare autorităților, motiv pentru care dealul ar trebui să beneficieze de o întreținere atentă și constantă a sistemului de scurgeri a apelor pluviale și a plaselor de protecție.

Cei 43,28 km care vor uni Lugoj de Deva fac parte din Autostrada A3, iar lucrările au început încă din 2013. Astfel, cu cele două loturi gata, românii vor putea circula de la Sibiu la Nădlac numai pe autostradă, cu o mică întrerupere de 13 kilometri între Holdea și Margina, acolo unde va fi nevoie de mai multe tuneluri.

Autostrada Lugoj - Deva este la un pas să fie dată în folosință
Autostrada Lugoj – Deva este la un pas să fie dată în folosință *foto: peundemerg.ro

Câți kilometri de autostradă promitea guvernul la începutul anului

La începutul anului guvernul a promis că vor fi gata nu mai puțin de 180 de kilometri de autostradă! Între timp, ministrul Răzvan Cuc s-a mai ponderat și a susținut că vor fi gata doar 100 de kilometri. Realist vorbind, sunt șanse ca românii să rămână în 2019 doar cu cei 43 de kilometri de la loturile 3 și 4 ale autostrăzii Lugoj – Deva.

„Eu, în momentul de faţă, la ce am evaluat şi am discutat cu constructorii, vorbim de kilometri de autostradă care vor fi daţi în trafic… Angajamente şi-au luat toţi că vor termina, dar acolo unde văd un progres fizic de 30%, cum e cazul lotului Cheţani-Câmpia Turzii, acolo nu pot spune că se vor finaliza lucrările până la finele anului, şi ar însemna că ne minţim reciproc şi credem într-un nonsens. Asta i-am reproşat şi domnului Neaga. Dânsul spunea: “Nu, că dacă terminăm structurile…”, chiar dacă terminăm structurile, noi nu putem controla vremea”, a precizat ministrul Cuc în luna iulie. Între timp, președintele CNAIR, Narcis Neaga, a fost demis.