News

Primele victime ale coronavirusului au apărut mult înainte de cele anunțate oficial. În căutarea “pacientului zero”: “Au existat mai multe infecții care au dus la deces”

27.05.2020 | 14:15
Primele victime ale coronavirusului au aparut mult inainte de cele anuntate oficial In cautarea pacientului zero Au existat mai multe infectii care au dus la deces
ADVERTISEMENT

Experții au investigat modul în care s-a răspândit noul coronavirus în Statele Unite, însă cu toate acestea, identificarea “pacientului zero” este aproape imposibilă. SUA este cea mai afectată țără din lume de pandemia de COVID-19. 

În căutarea “pacientului zero”

Statele Unite ale Americii se apropie de 100.000 de decese din cauza noului coronavirus. Însă, este foarte posibil ca această cifră să fi fost deja atinsă, înainte ca numărătoarea oficială a autorităților să o reflecte.

ADVERTISEMENT

Iar, în ciuda eforturilor făcute de oamenii de știință, data primei victime este greu de marcat. COVID-19 s-a răspândit prin SUA înainte ca administrația Trump să introducă restricțiile din China, înainte de a se face o testare eficientă și chiar înainte ca boala să primească un nume, susțin oamenii de știință, citați de Guardian.

Cercetătorii fac acum o muncă de detectiv. Ei revizuiesc autopsiile de la începutul acestui an și studiază modul în care virusul a evoluat

Modelele de COVID-19 estimează că virusul s-a răspândit prin orașe, nedetectat, cu câteva săptămâni înainte ca o femeie din California, să devină prima americancă decedată din cauza COVID-19, la începutul lunii februarie.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii fac acum o muncă de detectiv. Ei revizuiesc autopsiile de la începutul acestui an și studiază modul în care virusul a evoluat, încercând să urmărească momentul în care noul coronavirus ar fi putut ajunge în SUA și de când a început să ucidă.

Cu toate acestea, specialiștii în boli infecțioase atenționează că este aproape imposibilă găsirea “pacientului zero” și sunt șanse mici de a ști cu exactitate câți americani au fost infectați și au murit înainte ca testele să fie disponibile.

ADVERTISEMENT

În februarie, autoritățile din California monitorizau 8400 de pacienți, având doar 200 de kituri de testare

Primul caz raportat de COVID-19 în Statele Unite a fost înregistrat pe data de 21 ianuarie. Un bărbat din Washington care a călătorit în Wuhan a fost depistat pozitiv. Zona Seattle a devenit în curând un focar. Pe data de 29 februarie, statul Washington a raportat ceea ce se credea a fi primul deces de COVID-19.

Cazuri de SARS-CoV-2 au fost identificate în California la începutul lunii ianuarie, inițial printre cei care au călătorit în Wuhan. Până la finalul lunii februarie, guvernatorului statului, Gavin Newsom, a declarat că oficialii monitorizau 8400 de pacienți, având doar 200 de kituri de testare.

ADVERTISEMENT

Deși Statele Unite au devenit statul cu cel mai mare număr de testări, la început lucrurile se desfășurau anevoios din acest punct de vedere. Testele au fost dificil de obținut în toată țara și, la început, doar cei mai grav bolnavi au fost testați, având prioritate și cei care s-au întors recent din călătorii.

Doi pacienți din Washington au avut simptome COVID-19 în luna decembrie!

Însă acum, privind în urmă, oficialii din California și-au dat seama că virusul s-ar fi putut răspândi prin stat și ar fi putut ucide mult mai devreme decât s-a stabilit inițial. Spitalele mari și centrele medicale păstrează și depozitează probe de țesuturi de la autopsii timp de șase luni și până la un an. Iar, în luna aprilie, după ce au fost analizate mai multe eșantioane din autopsia unei femei din Santa Clara, care s-a stins brusc în casa ei pe 6 februarie, s-a stabilit că virusul COVID-19 a fost motivul decesului.

Femeia a contractat virusul cel puțin cu o săptămână sau două înainte de a muri. Faptul că nu a călătorit în afara țării înseamnă că noul coronavirus s-a răspândit prin comunitate până la mijlocul lunii ianuarie.

Recent, oficialii de la Washington au analizat cazurile a doi pacienți cu simptome specifice COVID de la finalul lunii decembrie, după ce au fost testați pozitiv la anticorpii împotriva virusului. Acești pacienți ar fi putut suferi de o gripă severă sau o altă boală respiratorie și au contractat coronavirusul ulterior, însă mai multe cercetări și teste pe scară largă ar putea ajuta la clarificarea situației: dacă unele cazuri severe din decembrie sau ianuarie care păreau răceli sau gripe ar fi fost de fapt cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

“Există o șansă mare să fi existat mai multe infecții care au dus la deces, într-un moment în care nu știam despre acest nou coronavirus. Pe măsură ce facem mai multe testări, cred că ar fi foarte probabil să găsim cazuri din urmă cu mai multe luni în America de Nord”, a spus Andrew Badley, președintele grupului de cercetare COVID-19 al Clinicii Mayo.

“Nu vom dezgropa cadavrele și nici nu le vom testa”

Însă multe dintre cazurile timpurii vor rămâne în ceață. Guvernatorul din California a ordonat legiștilor să revizuiască autopsiile încă din luna decembrie, iar Clinica Mayo este una dintre numeroasele centre medicale academice care va reexamina cazurile asemănătoare pneumoniei și gripei. Însă, doar o parte dintre decese sunt autopsiate și din cauza numărului mic de COVID-19 din perioada respectivă, imaginea completă este imposibil de trasat.

“Nu vom dezgropa cadavrele și nici nu le vom testa”, a fost anunțul categoric al lui George Rutherford, epidemiolog la Universitatea din California, San Francisco.

La Universitatea Stanford, cercetătorii care au testat mai multe eșantioane de probe colectate înainte de jumătatea lunii februarie au descoperit că doar două dintre cele aproximativ 3000 de persoane cu simptome de boli respiratoare erau infectate cu COVID-19. Cercetătorii susțin că au existat cazuri sporadice la început, însă este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla cât de rapid s-a dezvoltat virusul în ianuarie și februarie.

“Căutarea primului caz sau a primului deces este un exercițiu interesant, dar nu atât de util”

“Văd această fascinație de a găsi pacientul zero, atât în SUA, cât și la nivel global. Dar nu sunt sigur cât de mult câștigăm dacă vom afla acest lucru. Căutarea primului caz sau a primului deces este un exercițiu interesant, dar nu atât de util”, spune Benjamin Pinsky, unul dintre cercetătorii de la Stanford.

Dacă epidemiile anterioare ar fi un ghid, au existat mai mulți “pacienți zero”: “Probabil a fost mai mult decât un caz care a venit în SUA din Wuhan, apoi din altele din Europa. Chiar dacă, în cele din urmă, ne dăm seama și reușim să urmărim calea pe care a parcurs-o virusul, sunt informații fără un interes științific, ci intelectual”, susține Stephen Morse, epidemiolog din cadrul centrului medical al Universității Columbia.

O mai bună înțelegerii a parcursului timpuriu al virusului din Statele Unite ar putea ajuta țările să se pregătească mai bine pentru al doilea val potențial de infecție, pe care unii cercetători îl anunță în toamna acestui an. Asta ar ajuta țările mai mici să se protejeze.

“Bănuiala mea este că, odată cu venirea altei pandemii, vom uita tot și istoria se va repeta”

Specialiștii susțin că guvernul Statelor Unite ar fi trebuit să fie mai atent la semnele de avertizare timpurii atunci când au apărut: “Sunt dezamăgit. Am lucrat în ultimii 30 de ani încerând să previn genul de catastrofe pe care le vedem acum”

Statele Unite ar fi putut începe testarea pentru coronavirus la scurt timp după ce a început să se răspândescă în Wuhan, având în vedere și călătoriile dese pe ruta SUA și China. Țările ar fi putut să își coordoneze mai bine răspunsurile și să lucreze împreună pentru a urmări cazurile timpurii, susțin specialiștii în materialul publicat de Guardian.

“Desigur, speranța mea este că, pe măsură ce trăim această pandemie, vom învăța ceva. Dar, de data aceasta nu am învățat din focarele trecute. Și bănuiala mea este că, odată cu venirea altei pandemii, vom uita tot și istoria se va repeta”, a spus Morse.

  • 1.681.418 de cazuri confirmate de COVID-19 există în SUA
  • 98.929 de decese COVID-19 au fost înregistrate în Statele Unite

 

 

ADVERTISEMENT