News

Primele viroze fac ravagii la început de toamnă. Simptomele, similare cu cele ale COVID-19

Specialiștii spun că renunțarea la măști și distanțare favorizează circulația virusurilor de care am fost feriți în ultimele 18 luni.
24.09.2021 | 19:20
Primele viroze fac ravagii la inceput de toamna Simptomele similare cu cele ale COVID19
ADVERTISEMENT

Multe persoane se plâng de cea mai gravă răceală prin care au trecut vreodată. Cu simptome similare infecției cu noul coronavirus, care îi fac să se testeze pentru a ști ce i-a lovit.

Primele viroze fac ravagii la început de toamnă

Specialiștii spun că ar trebui să ne obișnuim pentru că a început sezonul rece. Și chiar dacă este posibil să nu fie COVID, este legat de ceea ce s-a întâmplat în ultimele 18 luni.

ADVERTISEMENT

„Am văzut în ultima vreme o creștere a numărului de pacienți cu tuse, răceli și infecții virale”, spune dr. Philippa Kaye, medic de familie cu sediul la Londra.

Ea spune că cifrele au fost la fel de mari pe cât ați vedea într-o iarnă normală, iar principalul motiv este din cauza relaxării restricțiilor impuse de infecția cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

„Am interacționat într-un mod pe care nu l-am amestecat în ultimele 18 luni”, spune dr. Philippa. “În timpul primelor carantine, am văzut că au scăzut un număr de alte infecții [nonCOVID]. Credem că acest lucru s-a datorat în primul rând interdicțiilor de a se întâlni”.

Deci, în timp ce restricțiile au fost concepute pentru a opri răspândirea COVID, au oprit și alte virusuri care circulau între oameni. Acum ieșim, ne întâlnim cu prietenii și urcăm din nou în transportul în comun, iar răceala se răspândește din nou.

ADVERTISEMENT

Ce facem dacă ne îmbolnăvim?

În primul rând, trebuie să ne amintim de cele trei simptome principale ale COVID care ar trebui să ne determine să ne testăm.

  • Tuse nouă și continuă – care durează mult mai mult de o oră sau aveți trei sau mai multe episoade de tuse în 24 de ore;
  • Febra – o temperatura peste 37,8C;
  • Schimbarea mirosului sau a gustului – fie nu putem gusta sau mirosi nimic, ori aceste simțuri sunt diferite de normal.
ADVERTISEMENT

ZOE, cel mai mare studiu în curs de desfășurare la nivel mondial asupra simptomelor infecției prin intermediul autoraportărilor, multe dintre simptomele COVID-19 sunt acum identice cu ale unei răceli obișnuite, în special pentru persoanele care au primit două doze de vaccin, ceea ce face greu de spus diferența.

Dacă este doar o răceală, doctorul Philippa spune că de cele mai multe ori acestea pot fi gestionate acasă.

Recomandarea ei este „o mulțime de lichide și odihnă, analgezice simple pentru durerile de cap și alte dureri. Chiar și lucrurile simple, cum ar fi mierea într-o băutură fierbinte, pot ajuta la calmarea durerii în gât. Dar dacă vă simțiți mai rău, dacă tușiți cu sânge, aveți dureri în piept, dacă aveți dificultăți de respirație sau tensiune în piept, atunci trebuie să solicitați sfatul medicului.”

COVID va ajunge să semene cu răceala obișnuită până în primăvara anului viitor, spun experții

Experții britanici susțin că virusul SARS-CoV-2 va provoca în cele din urmă boli care sunt la fel de ușoare ca o răceală obișnuită, reducând temerile unei variante mai letale.

Profesorul Sir John Bell de la Universitatea Oxford, a declarat că virusul ar putea semăna cu răceala obișnuită până în primăvara anului viitor, deoarece imunitatea oamenilor la virus este sporită de vaccinuri și expunere.

Între timp, șeful executiv al Moderna, Stéphane Bancel, a mai spus luni că pandemia de coronavirus ar putea fi istorie într-un an, deoarece producția crescută de vaccin asigură aprovizionarea la nivel mondial.

În același sens, profesorul Dame Sarah Gilbert, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului Oxford-AstraZeneca, a declarat că virusurile tind să devină mai slabe pe măsură ce se răspândesc în populație.

Dame Sarah a sugerat, de asemenea, că infecția cu coronavirus va provoca forme mai ușoare de boală. Vorbind miercuri la un webinar al Societății Regale de Medicină, ea a spus că este puțin probabil ca coronavirusul să se transforme într-o tulpină care se poate sustrage vaccinurilor.

În timpul seminarului, Dame Sarah a avertizat, de asemenea, că trebuie să se lucreze pentru a se pregăti pentru viitoarele pandemii, adăugând că investiții mici făcute acum ar putea economisi miliarde de lire sterline pe termen lung.

ADVERTISEMENT