Fotbal international

Primera Division se va juca şi peste Ocean. Ce acord a încheiat Liga cu americanii

16.08.2018 | 15:40
Primera Division se va juca si peste Ocean Ce acord a incheiat Liga cu americanii

Primera Division se va juca şi peste Ocean. Liga profesionistă din Spania a ajuns la un acord cu compania Relevant, un gigant media din SUA, pentru ca în următorii 15 ani partide din cadrul Primerei Division să se desfăşoare pe teritoriul american sau al Canadei, în scopul populaarizării sportului rege.

Este o decizie istorică, pentru prima dată fotbalul spaniol fiind pregătit să îşi trimită partidele de campionat într-o altă ţară, ţinând cont de faptul că vorbim de  o putere economică precum SUA şi de faptul că în 2026 turneul final al Campionatului Mondial va fi găzduit în comun în trei ţări, SUA, Canada şi Mexic,ultima fiind la a treia organizare, după 1970 şi 1986, iar americanii la a doua după 1994, anul celei mai bune performanţe a fotbalului românesc la un campionat mondial, doar Canada reprezentând o premieră.

Primera Division se va juca şi peste Ocean. Evident, în vizor se află cluburile mari

Spaniolii făcuseră deja concesii uriaşe pentru a pătrunde pe piaţa mass-media din Asia, mutând orele de disputare ale unor partide în funcţie de orarul din aceste ţări, iar acum au şansa să intre masiv inclusiv pe piaţa din America de Nord, pentru că desfăşurarea unor partide din Primera Division pe stadioanele din SUA şi Canada, arene moderne şi cu un mare număr de locuri, poate avea un impact economic extraordinar pentru ambele părţi.

E limpede de înţeles că foarte multe lucruri vor depinde şi de ce meciuri vor fi organizate în SUA pentru că e greu de presupus că o partidă de genul Valladolid-Huesca ar umple tribunele în SUA. Ţinta se îndreaptă către marile cluburi, gen FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Valencia sau FC Sevilla, care aduc mulţi spectatori şi care inclusiv la nivel de transmisii TV asigură un rating ridicat.

Spaniolii au câştigat ambele trofee intercluburi în 2018

Liga profesionistă din Spania ia în considerare în momentul de faţă orice propunere de contract care poate aduce venituri majore fotbalului spaniol şi faptul că reprezintă alături de Premier League competiţia cea mai căutată pe piaţa media spune totul despre valoarea ridicată a întrecerii. Şi acest lucru este dovedit prin câştigarea ambelor trofee europene intercluburi sezonl trecut de către cluburile din Spania, Real Madrid în Champions League şi Atletico Madrid în Europa League, ceea ce spune de la sine despre nivelul foarte ridicat al competiţiilor interne din Spania.

Pe teritoriul SUA sunt foarte mulţi vorbitori de limbă spaniolă şi implicarea unor cluburi de talie mondială, precum Real Madrid sau FC Barcelona reprezintă cea mai sigură garanţie a unui uriaş boom financiar atât pentru compania organizatoare a evenimentelor din SUA, cât şi pentru cluburile care vor fi invitate să joace partide de campionat peste Ocean.

Primera Division se va juca și peste Ocean. Invitate vor fi marile cluburi. Sergio Ramos cu Real Madrid va fi sigur aşteptat
Primera Division se va juca și peste Ocean. Invitate vor fi marile cluburi

Nu se cunoaşte încă reacţia acestor grupări de top faţă de această iniţiativă a Ligii, dar este de presupus că atât Barcelona cât şi Real Madrid vor fi extrem de interesate de a fi parte din acest proiect pe termen lung, mai ales că ambele participă anual la International Champions Cuppe teritoriul SUA, competiţia de meciuri amicale de vară pusă la punct pentru marile puteri ale fotbalului european. Aşa încât, mai mult ca sigur ambele vor spune da imediat, intuind şi uriaşele avantaje financiare care rezultă dintr-un astfel de proiect.