News

Primii 70 de militari români au revenit din Afganistan. Când vor ajunge în România restul de 600

08.05.2021 | 17:56
Primii 70 de militari romani au revenit din Afganistan Cand vor ajunge in Romania restul de 600
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de sâmbătă, 8 mai, au ajuns în țară primii 70 de militari români din Afganistan. În continuare, în zona asiatică mai sunt circa 600 de cadre ale Armatei Române care, conform deciziei internaționale, vor reveni treptat în țară pe parcursul acestui an.

MApN a început la 1 mai retragerea militarilor români care au participat la misiuni în Afganistan, conform Declarației comune a Consiliului Nord-Atlantic.

ADVERTISEMENT

În prezent, în Afganistan mai sunt cantonați 600 de militari români care vor reveni în țară, treptat, în următoarele luni. De-a lungul ultimelor două decenii, 27 de români și-au pierdut viața în misiunile din acest stat.

Au ajuns în țară primii 70 de militari din Afganistan. Ce se întâmplă cu restul de 600

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că primul contingent format din circa 70 de militari români care au fost în misiune în Afganistan a sosit la Baza 90 Transport Aerian cu o aeronavă C 17 Globemaster III a partenerului american.

ADVERTISEMENT

Finalizarea procedurilor va avea loc până la 11 septembrie 2021 dar, din motive de securitate, calendarul repatrierii militarilor nu este public, însă este sincronizat permanent cu planificările celorlalți membri ai Alianței Nord-Atlantice.

”Planul de retragere a celor peste 600 de militari este coordonat cu comandanţii din teatrul de operaţii, astfel încât procesul să se desfășoare coerent şi în condiţii de maximă siguranţă.

ADVERTISEMENT

Finalizarea procedurilor va avea loc până la 11 septembrie 2021 dar, din motive de securitate, calendarul repatrierii militarilor nu este public, însă este sincronizat permanent cu planificările făcute de ceilalți membri ai Alianței Nord-Atlantice.

Ministerul Apărării Naționale a demarat, de la 1 mai, procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform Declarației comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniștrilor de externe si miniștrilor apărării din statele membre ale NATO”, anunță MApN.

ADVERTISEMENT

Peste 32.000 de militari români au participat la misiunea din Afganistan în perioada 2002-2021

Joe Biden, liderul de la Casa Albă, este cel care a propus retragerea militarilor din Afganistan La mijlocul lunii aprilie, președintele SUA a anunţat că trupele americane vor fi retrase din Afganistan până pe 11 septembrie 2021, la aproape 20 de ani de la intervenţia militară americană declanşată ca reacţie la atentatele din New York.

”Este momentul să încheiem prezenţa militară americană în Afganistan. Trebuie să aducem trupele acasă. Vom începe retragerea pe 1 mai, în coordonare deplină cu partenerii şi aliaţii noştri.

Le sunt recunoscător profund aliaţilor care au fost alături de noi. Ne vom retrage înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie”, a declarat Biden, conform CNN.

Din 2002 și până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români și-au pierdut viața în acțiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniți, se arată în comunicatul de presă al Ministerul Apărării, transmis, sâmbătă.

ADVERTISEMENT