News

Primii angajați din România care vor beneficia de vouchere de vacanță în 2024. Ei primesc 1.600 de lei de la stat

Care sunt primii angajați din România ce beneficiază de vouchere de vacanță în anul 2024. Vor primi suma de 1.600 de lei.
17.05.2024 | 00:03
Primii angajati din Romania care vor beneficia de vouchere de vacanta in 2024 Ei primesc 1600 de lei de la stat
Vouchere de vacanță 2024: primii angajați din România care primesc tichetele. Sursa foto: wall-street.ro
ADVERTISEMENT

Primii angajați din România beneficiari de vouchere de vacanță 2024 sunt cei din domeniul Învățământului. Conform noilor reglementări în vigoare, ei primesc 1.600 de lei.

Vouchere de vacanță 2024: primii angajați din România care primesc tichetele

În 2024, condițiile de acordare a voucherelor de vacanță au fost modificate prin aplicarea Legii 296/2023. Legal, au dreptul să le primească angajații din sistemul bugetar, dar și cei de la firme private, în funcție de decizia angajatorului.

ADVERTISEMENT

Dacă e să vorbim strict de angajații din instituții publice, aici este introdus un plafon de salarizare de 8.000 de lei. Mai exact, sunt eligibili să primească vouchere de vacanță doar cei care au salariul sub acest nivel. Valoarea tichetului este de 1.600 de lei.

În acest an, voucherele vor fi acordate după noi reguli care au intrat în vigoare începând cu prima zi a anului. Astfel, categoria de angajați care va beneficia prima de 1.600 de lei este cea a lucrătorilor din Educație.

ADVERTISEMENT

Vor primi aceste vouchere profesorii care au salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru citat de Edupedu.

“(7) Pentru personalul din sistemul de învăţământ se acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ale căror salarii nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora.

ADVERTISEMENT

(8) Pentru personalul din sistemul de învăţământ în calculul salariului net cuvenit funcției de bază de până la 8000 lei sunt incluse toate drepturile salariale aferente funcției de bază”, se arată în anexa la Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023 — 2026”, notează sursa citată.

Cum se utilizează voucherele de vacanță 2024

Conform noilor prevederi din lege, voucherele de vacanţă au o valoare fixă de 1.600 lei pe an. Pentru angajații cu contract de muncă part-time sau cu ora, modul de calcul al sumei este diferit. Valoarea va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate și valoarea maximă de 1.600 de lei.

ADVERTISEMENT

După ce intră în posesia voucherelor de la angajator, salariatul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. În etapa următoare, verifică dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit.

Dacă apare pe listă, angajatul merge apoi la hotel/pensiune/agenție și plătește cu voucherele. Acest tichet de la angajator poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Obligatoriu însă trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

Foarte important! Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Cu alte cuvinte, pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Turismului, voucherele se impozitează cu 10%. Asta nu înseamnă însă un impozit fix de 160 de lei. Impozitarea implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri, potrivit ministerului.

ADVERTISEMENT
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
Moment de cotitură pentru România în fața Europei: suntem la 5 zile de...
Moment de cotitură pentru România în fața Europei: suntem la 5 zile de o premieră istorică sau de un potențial eșec
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați!...
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați! Un preot a oficiat uniunea, iar Gică Hagi a fost prezent la eveniment. FOTO
Cum au încercat criminalii tinerei găsite într-o valiză în Oradea să îşi ascundă...
Cum au încercat criminalii tinerei găsite într-o valiză în Oradea să îşi ascundă urmele. Chiar ei au fost cei care au sunat la 112
Calvarul prin care a trecut Leonard Doroftei în România! Motivul pentru care a...
Calvarul prin care a trecut Leonard Doroftei în România! Motivul pentru care a plecat, de fapt, în Canada
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui,...
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
REGULI NOI pentru BLOCURILE VECHIE și CASELE din România. Se SCHIMBĂ LEGEA
REGULI NOI pentru BLOCURILE VECHIE și CASELE din România. Se SCHIMBĂ LEGEA
Cum a aflat make-up artistul vedetelor că are cancer. Mesajul dureros transmis de...
Cum a aflat make-up artistul vedetelor că are cancer. Mesajul dureros transmis de soț
Anda Adam, mașini de sute de mii de euro. Cum și-a personalizat vedeta...
Anda Adam, mașini de sute de mii de euro. Cum și-a personalizat vedeta bolizii
Doliu uriaș în showbiz! Este BREAKING NEWS pe toate posturile de știri!
Doliu uriaș în showbiz! Este BREAKING NEWS pe toate posturile de știri!
Clotilde Armand, acuzații: „Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă… Marcele, ți-am...
Clotilde Armand, acuzații: „Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă… Marcele, ți-am zis că nu te pricepi la matematică”
Cum arată satul-fantomă din SUA care se numește România. Prețul incredibil cu care...
Cum arată satul-fantomă din SUA care se numește România. Prețul incredibil cu care se vinde o casă aici