News

România a încasat primii bani din PNRR. Comisia Europeană a transferat 1,8 miliarde de euro

În cursul zilei de joi, 2 decembrie, România a încasat primii bani din PNRR. Comisia Europeană a transferat către țara noastră o tranșă de 1,8 miliarde de euro.
02.12.2021 | 15:19
Romania a incasat primii bani din PNRR Comisia Europeana a transferat 18 miliarde de euro
ADVERTISEMENT

Primii bani alocați României în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au ajuns joi, 2 decembrie, în conturile BNR.

Comisia Europeană a transferat României 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanțare, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

ADVERTISEMENT

Această plată de prefinanțare reprezintă un sprijin în demararea implementării măsurilor de investiții și de reformă cuprinse în Planul de Redresare și Reziliență al României.

Primii bani din PNRR au ajuns în România. Comisia Europeană a transferat 1,8 miliarde de euro

Conformat planului realizat de autorități și agreat de Comisia Europeană, se preconizează că țara noastră va primi, pe parcursul întregului PNRR, un total de circa 29,2 miliarde euro.

ADVERTISEMENT

Din această sumă, granturile sunt în valoare de 14,2 miliarde euro, iar împrumuturile reprezintă alte 14,9 miliarde euro.

”Plata de astăzi a fost efectuată ca urmare a succesului primelor operațiuni de împrumut derulate în cadrul instrumentului NextGenerationEU.

ADVERTISEMENT

Până la sfârșitul anului, Comisia intenționează să mobilizeze până la 80 de miliarde EUR sub formă de finanțare pe termen lung, care va fi completată cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”), pentru a finanța primele plăți planificate în favoarea statelor membre în cadrul NextGenerationEU”, se arată într-un comunicat de presă al CE citat de Digi24.

Mecanismul de redresare și reziliență va furniza 800 de miliarde EUR (în prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în toate statele membre UE.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește România, acest plan de redresare și reziliență finanțează investiții și reforme care au rolul să transforme radical economia și societatea.

Ministrul de finanțe Adrian Câciu, prima reacție după anunțul Comisiei Europene

Adrian Câciu, ministrul de finanțe din guvernul Ciucă, a avut o primă reacție după ce s-a anunțat prima tranșă de bani veniți prin PNRR.

Oficialul Executivului a spus că e necesar să punem rapid acești bani la treabă în folosul comunităților din întreaga țară. Iată mesajul de pe Facebook postat de ministru:

”Lucrăm pentru a folosi banii din PNRR în beneficiul românilor! Alături de construcția bugetului pe 2022, care este principalul efort al momentului pentru echipa de la Ministerul Finanțelor, o altă prioritate este folosirea banilor din PNRR.

Deja o primă tranșă de 1,8 miliarde de euro din granturi a intrat în conturile BNR, va urma destul de repede și un avans pentru partea de împrumuturi. De aceea, reprezintă o urgență construcția unui cadru legal pentru a putea cheltui acești bani.

Voi lucra împreună cu colegii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene la elaborarea unei ordonanțe de urgență pentru a stabili circuitele financiare necesare utilizării acestor fonduri. Trebuie să punem rapid acești bani la treabă în folosul comunităților din întreaga țară!”, spune Câciu.

ADVERTISEMENT
Tags: