News

Primii pacienți, transferați în străinătate, după infectarea cu SARS-COV-2. Sibienii se află în stare gravă

20.11.2020 | 17:41
Primii pacienti transferati in strainatate dupa infectarea cu SARSCOV2 Sibienii se afla in stare grava
ADVERTISEMENT

Doi pacienți din Sibiu, infectați cu SARS – CoV – 2, au fost transferați la spitale din străinătate, la solicitarea familiilor. Ambii bolnavi erau în stare gravă, internați la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) la Spitalul Judeţean Sibiu și la Spitalul Militar din oraș.

Transferurile au fost făcute pe 17 și 18 noiembrie și au avut loc de pe Aeroportul Sibiu. Spitalul Judeţean Sibiu a anunțat transferul printr-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Pacientul internat la Spitalul Militar din Sibiu era în stare gravă și a fost transferat în străinătate tot la solicitarea rudelor, precizare făcută de purtătorul de cuvânt al instituției.

Primii pacienți, transferați în străinătate după infectarea cu SARS – CoV – 2

„În data de 17 octombrie 2020, la solicitarea familiei, un pacient în vârstă de 67 de ani, de sex masculin, a fost transferat în Germania, respectându-se toate protocoalele de transfer intra-spitalicesc”, se arată în comunicatul Spitalului Județean Sibiu, potrivit news.ro.

ADVERTISEMENT

Repezentanții instituției au mai precizat că pacientul „a fost preluat de o echipă medicală şi asistat în timpul transferului cu aparat ECMO”.

Surse ale publicației citate mai sus au mai aflat că pacientul era în stare gravă, internat la ATI. În aceeași situație era și bolnavul care a fost transferat de la Spitalul Militar din Sibiu. „La solicitarea familiei, un pacient de sex masculin, internat în spitalul nostru, a fost transferat în străinătate”, a precizat plt. maj. Iancu-Paul Pereanu, purtător de cuvânt al Spitalului Militar de Urgenţă Sibiu, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Județul Sibiu înregistrează cea mai mare incidență a infectărilor, la nivel național. În ultimele 24 de ore au fost 394 de cazuri noi, iar rata de infectare a ajuns la 8,9. Numărul total al infectărilor pe suprafața județului este de 11846 de persoane.

Pană astăzi, 5519 de persoane s-au vindecat, iar 331 persoane au decedat în urma infecției cu SARS – CoV- 2. În ultima zi, s-au înregistrat 7 noi decese în Sibiu. În această dimineață, în spitalele sibiene erau internate un număr de 457 de persoane infectate cu Covid-19, 27 dintre acestea, 24 adulți și 3 minori, se aflau la secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă.

ADVERTISEMENT

Conducere militară la Spitalul Judeţean Sibiu

Situația din Sibiu este una îngrijorătoare, la conducerea Spitalului Județean Sibiu a fost pus lt. col. Constantin Vlase, medic infecţionist. Acesta s-a aflat la conducerea Spitalului Militar de Urgenţă din Galaţi. Trecerea la conducere militară s-a decis după ce managerul spitalului, Liliana Coldea, a demisionat.

Liliana Coldea, și-a prezentat demisia în timpul anchetei efectuate de către Corpul de Control al Ministerului Sănăţii. „Astăzi, 18 noiembrie 2020, la ora 12:52, a fost înregistrată demisia cu nr.19002/18.11.2020 a doamnei dr. Coldea Liliana din funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, din motive personale, începând cu data de 19.11.2020. Imediat ce vom emite dispoziția cu desemnarea unui manager interimar până la ocuparea postului prin concurs, o vom transmite presei”, au transmis reprezentanți ai Consiliului Județean Sibiu, potrivit Mediafax.

Vicepremierul Raluca Turcan a cerut demisia femeii încă de săptămâna trecută. „Am cerut, săptămâna trecută, vineri, demisia managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Revin astăzi cu aceeaşi fermă solicitare. Am constatat cu toţii deficienţele manageriale de la Spitalului Judeţean, dar etapele procedurii de demitere durează evident mai mult decât o demisie.

Cu actualul management al Lilianei Coldea, sistemul sanitar din Sibiu va avea mult de suferit. Spitalul Judeţean este, fără îndoială, cea mai importantă unitate sanitară într-un oraş şi într-un judeţ cu o rată mare a infectărilor.

Este o demisie pe care Liliana Coldea nu mi-o datorează mie, ci sibienilor şi mai ales pacienţilor care au trecut prin Spitalul Judeţean. Este inacceptabil ca munca medicilor buni să fie compromisă, încrederea în spital zdruncinată, iar sănătatea şi viaţa pacienţilor puse în pericol din cauza deficienţelor de management”, a declarat Turcan pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT