Sport

Primii tricolori au fost testați anti-doping pentru EURO 2024. Ce arată pașapoartele biologice

România este calificată la EURO 2024, care va începe pe 14 iunie, iar fotbaliștii tricolori au intrat deja în programul UEFA de verificare anti-doping
07.05.2024 | 16:50
Primii tricolori au fost testati antidoping pentru EURO 2024 Ce arata pasapoartele biologice
România este calificată la EURO 2024, care va începe pe 14 iunie, iar fotbaliștii tricolori au intrat deja în programul UEFA de verificare anti-doping FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Mai sunt 38 de zile până la startul turneului final EURO 2024 din Germania, care se va desfășura în perioada 14 iunie – 14 iulie. Fotbaliștii tricolori eligibili pentru a face parte din lotul de 26 au intrat deja în programul UEFA de monitorizare anti-doping.

Primii tricolori au fost testați anti-doping pentru EURO 2024

Forul european colaborează cu organizațiile naționale anti-doping din cele 24 de țări participante la Campionatul European pentru a asigura un program de testare inteligent și echilibrat pentru fiecare echipă. Programul UEFA EURO 2024 prevede ca primele controale să fie efectuate înaintea turneului.

ADVERTISEMENT

Din informațiile FANATIK, la solicitarea UEFA, Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a testat deja câțiva tricolori din campionatul intern care au făcut parte din echipa națională în preliminariile EURO 2024. FANATIK a aflat că Edi Iordănescu are în vederi în acest moment 35 de jucători.

Potrivit UEFA, testele în afara competiției pot fi efectuate în orice zi și în orice moment, la antrenamentul echipei sau la domiciliul jucătorului. Controlul anti-doping poate include prelevarea de probe de sânge și urină, precum și screening-ul pentru substanțe precum EPO și hormonul uman de creștere (GH).

ADVERTISEMENT

Jucătorii vor avea pașaport biologic

Fiecare jucător prezent la EURO 2024 va avea propriul Pașaport biologic și va fi analizat de experți științifici atât înainte de turneul final, cât și după fiecare test.

Pașaportul biologic monitorizează de-a lungul timpului markerii din sângele și urina jucătorilor. Variațiile fie ale profilului de sânge, fie ale steroizilor pot indica dopaj și oferă indicii experților pentru testarea țintă.

ADVERTISEMENT

Patru jucători vor fi testați anti-doping după fiecare meci de la EURO 2024

UEFA va face controale anti-doping după toate cele 51 de meciuri de la turneul final din Germania.

Toți jucătorii înscriși pe foaia de meci, inclusiv rezervele, pot fi testați anti-doping. După fiecare joc, cel puțin doi jucători titulari și două rezerve din fiecare echipă vor fi nominalizați sau trași la sorți. În anumite cazuri, pot fi aleși și jucători suplimentari.

Toate probele prelevate vor fi analizate într-un laborator acreditat de WADA, iar echipele vor fi informate despre rezultate în maximum 48 de ore. Probele vor fi, de asemenea, păstrate timp de până la zece ani pentru posibile re-testări.

ADVERTISEMENT

Medicii celor 24 de echipe calificate au semnat Carta anti-doping UEFA EURO 2024 a UEFA, angajându-se să organizeze un turneu curat și sigur.

  • 1.616 teste anti-doping au fost făcute la EURO 2020, toate cu rezultate negative, potrivit UEFA

Înaintea meciurilor amicale disputate în martie, cu Irlanda de Nord (1-1) și Columbia (2-3), FRF a anunțat că toți cei 29 de ”tricolori” convocați au efectuat o vizită medicală amănunțită.

”Suntem sănătoși, motivați și vom fi și pregătiți!”, au transmis jucătorii naționalei, printr-un mesaj postat pe site-ul oficial al FRF.

Programul României în grupa E de la EURO 2024

  • 17 iunie: România – Ucraina (Munchen) ora 16:00
  • 22 iunie: Belgia – România (Koln), ora 22:00
  • 26 iunie: Slovacia – România (Frankfurt), ora 19:00

Ultimele meciuri de pregătire înainte de EURO 2024

Înainte de plecarea în Germania, naționala României va susține două amicale, ambele pe stadionul Steaua:

  • 4 iunie: România – Bulgaria (ora 21:30, în direct la Prima TV)
  • 7 iunie: România – Liechtenstein (în direct la Antena 1)
ADVERTISEMENT