Specialiștii din domeniul medical au dezvăluit care este primul ajutor în caz de infarct. Ce trebuie să faci neapărat atunci când o persoană dă semne că se află în această situație neplăcută și potențial periculoasă.
Infarctul miocardic, cunoscut și drept infarct miocardic acut înseamnă, de fapt, întreruperea fluxului sangvin la nivelul unei porțiuni a cordului. Din păcate, acest lucru determină moartea celulelor miocardice.
Acesta este motivul principal pentru care doctorii spun că este vorba de o urgență medicală. Așa se face că primul ajutor în această situație este apelarea numărului de urgență 112, la scurtă vreme de la declanșarea simptomelor.
De asemenea, specialiștii transmit că persoana care suferă un atac de cord trebuie să stea în poziție așezat și să își păstreze calmul pe cât posibil. În plus, i se va administra nitroglicerină sublingual cât mai rapid.
Aceasta se ia dacă apar deja semnele infarctului miocardic și doar dacă medicamentul a fost prescris de medic. Mai mult, pacientul trebuie să mestece și să înghită o aspirină, dacă nu există alergii la această pastilă.
În aceeași notă, primul ajutor în cazul unui infarct spune că este nevoie să se facă resuscitare cardiopulmonară dacă situația o impune. Așadar, se fac compresii toracice, cu o frecvență de 100 compresii/minue, urmate de 2 respirații gură la gură și reluarea compresiilor.
„În ultimii ani, infarctul miocardic și stopul cardiac a început să afecteze din ce în ce mai mulți oameni tineri, persoane cu vârste chiar și de 30 de ani, maxim 40 de ani.
Sunt multe cauze care pot duce la infarctul miocardic și, pe lângă cele deja cunoscute, oamenii trebuie să știe că inclusiv problemele dentare, gingivale, abcesele și infecțiile din cavitatea orală reprezintă surse continue de microbi și toxine care intră în circulația sanguină și pot ajunge în arterele coronare ale inimii.
Acolo, aceste toxine, atacă endoteliul (stratul intern al vaselor de sânge), produc stres oxidativ, radicali liberi și consumă mulți antioxidanți, accentuând procesul de ateroscleroză.
De asemenea, factorii de risc care pot conduce la infractul miocardic sunt și: fumatul, obezitatea și sedentarismul, tensiunea arterială crescută, nivelul ridicat de colesterol sau trigliceridce.
Bolile cardiovasculare cuprind o serie de afecțiuni care influențează inima sau vasele sangvine care hrănesc celulele din întregul corp. Stresul cronic poate declanșa fibrilația atrială, contracțiile ventrivulare premature și alte aritmii (ritmuri anormale ale inimii).
Toate acestea pot reprezenta factori de risc atunci când vorbim despre un infarct miocardic”, a spus în urmă cu ceva vreme Cezar Amititeloaie, medic specialist Cardiolog, conform digi24.ro.