News

Primul caz de gripă aviară H10N3 la om. A fost descoperit în China

În China s-a descoperit primul caz de gripă aviară H10N3 la om. Este vorba despre un bărbat de 41 de ani.
01.06.2021 | 11:43
Primul caz de gripa aviara H10N3 la om A fost descoperit in China
ADVERTISEMENT

Un bărbat din provincia Jiangsu din estul Chinei este prima persoană infectată cu tulpina H10N3 a grupei aviare. Acesta a fost internat încă de pe data de 28 aprilie. Avea febră mare și alte simptome.

Comisia Națională de Sănătate din China (NHC) a raportat cazul, dar nu s-au dat amănunte despre cum s-a infectat bărbatul.

ADVERTISEMENT

NHC susține că H10N3 este o tulpină mai puțin agresivă a virusului, iar riscul de răspândire este destul de scăzut.

Primul caz de gripă aviară H10N3 la om

În China ar exista mai multe tulpini de gripă aviară, iar unele pot infecta oamenii. De regulă cei expuși sunt cei care lucrează cu păsările de curte. Potrivit Euronews.com a fost descoperită însă o nouă tulpină la om. În luna aprilie, un bărbat de 41 de ani a ajuns la spital cu febră puternică. Medicii l-au diagnosticat după o lună cu virusul gripei aviare H10N3. Este primul caz de acest fel din lume.

ADVERTISEMENT

Comisia Națională de Sănătate din China nu a oferit nicio informație despre modul în care bărbatul s-a îmbolnăvit.

De regulă infecțiile cu gripă aviară la oameni sunt rare. În perioada 2016 – 2017 au murit 300 de persoane infectate cu o altă tulpină a gripei aviare, H7N9.

ADVERTISEMENT

Reguli pentru prevenirea apariției îmbolnăvirilor de gripă aviară la om

Există mai multe reguli pentru a preveni răspândirea virusului la om. Foarte important este ca păsările bolnave sau moarte să nu fie atinse, pentru că boala se răspândește prin contact direct. Nu trebuie atinse nici secrețiile sau fecalele păsărilor.

Specialiștii recomandă cumpărarea de ouă și carne de pasăre doar din magazine autorizate și mereu trebuie verificată eticheta produsului.

ADVERTISEMENT

Cea mai importantă măsură de prevenire este spălarea pe mâini cu apă și săpun. De asemenea spălarea pe mâini trebuie să se facă și după ce se tranșează carnea crudă de pasăre.

Niciodată nu trebuie dusă mâna la nas și gură după ce se atinge carnea crudă. În plus, toate ustensilele folosite pentru tranșarea cărnii, dar și suprafețele de lucru trebuie spălate. Cuțitul folosit pentru tranșarea cărnii crude nu se folosește pentru alimentele gata preparate.

Simptomele gripei aviare sunt: febra, dificultăți de respirație, tuse, dureri de gât, frisoane și dureri musculare.

ADVERTISEMENT
Tags: