News

Primul caz de infectare cu virusul West Nile din România, raportat în Olt. Care sunt simptomele bolii

Primul caz de infectare cu virusul West Nile din România, în acest an, a fost confirmat în județul Olt.
06.08.2021 | 17:43
Primul caz de infectare cu virusul West Nile din Romania raportat in Olt Care sunt simptomele bolii
ADVERTISEMENT

Vineri, 6 august, autoritățile au anunțat primul caz de infectare cu virusul West Nile din România pentru anul 2021.

Este vorba de o pacientă din județul Olt. În ultima perioadă, aceasta a prezentat simptome specifice, iar în urma analizelor s-a stabilit că este purtătoare a virusului.

ADVERTISEMENT

Primul caz de infectare cu West Nile din România în 2021: o pacientă din Olt

În ciuda faptului că vorbim de câteva săptămâni de depistarea țânțarilor purtători de virus West Nile în Capitală, iată că primul caz confirmat oficial cu boala West Nile vine din Olt.

O pacientă în vârstă de 48 de ani a fost confirmată vineri ca fiind infectată cu virusul West Nile, provenit de la țânțari purtători.

ADVERTISEMENT

Femeia este originară din județul Olt, iar după mai multe zile în care a prezentat simptome specifice și s-a simțit rău, a ajuns să se prezinte la medic, fiind confirmată suspiciunea de infectare.

Conform Digi24, infectarea a fost confirmată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Care sunt simptomele bolii și ce persoane sunt predispuse la forme grave

Mai mulți țânțari purtători ai virusului West Nile au fost descoperiți în Capitală, în luna iulie, însă primarul Nicușor Dan dădea asigurări că nu s-au înregistrat cazuri de infecții la oameni.

ADVERTISEMENT

Medicii spun că circa 20% dintre persoanele care se îmbolnăvesc pot dezvolta forme grave. Printre simptome se numără dureri de cap, vărsături și febră.

Deși majoritatea dintre cei mușcați de țânțari purtători de West Nile nu suferă complicații, există însă o categorie de persoane predispusă la forme grave ale infecției. E vorba de cei cu au afecțiuni cronice, vârstă avansată, în general oamenii cu o imunitate care este deficitară.

ADVERTISEMENT

”Pentru marea majoritate a populației, virusul este asimptomatic. 1 din 5 cazuri pot dezvolta febră cu dureri de cap, diaree, vomă, iar 1 la 150 de persoane poate dezvolta infecții ale sistemului nervos central.

Foarte grav se pot infecta persoanele imunocompromise care mai au și alte boli pe fond și unele cazuri nefericite se pot termina cu deces”, a spus Elena Fălcuță, cercetător științific Institutul Cantacuzino.

Medicii spun că populația nu trebuie să se alarmeze, în ciuda prezenței demonstrate a acestor țânțari. Specialiștii recomandă ca în zilele rămase din această vară, persoanele care ajung în parcuri să folosească soluții anti-țânțari, pe care să le aplice pe piele, pentru o mai mare siguranță.

ADVERTISEMENT