Variola maimuței a ajuns și în Statele Unite. Autoritățile au raportat primul caz de infectare cu noua variantă a virusului mpox (variola maimuței).
Informația a fost făcută publică la scurt timp după ce Donald Trump l-a numit pe Robert Kennedy Jr., cunoscut pentru pozițiile sale împotriva vaccinurilor, în fruntea Departamentului Sănătății. Organizația Mondială a Sănătății a declarat acest virus o urgență sanitară la nivel global, scrie Observator.
Pacientul, care s-a întors recent dintr-o călătorie în Africa de Est, a primit îngrijiri medicale în California. Conform Departamentului de Sănătate Publică din California, starea sa de sănătate s-a îmbunătățit, iar riscul de răspândire în rândul populației generale este considerat redus. Pacientul a fost izolat la domiciliu, iar autoritățile sanitare contactează persoanele cu care acesta a intrat în contact, ca măsură de precauție.
Mpox, cunoscută și sub denumirea de variola maimuței, este o boală rară provocată de un virus înrudit cu cel al variolei. Boala este endemică în anumite zone ale Africii, unde oamenii se pot infecta prin contact direct cu animale mici sau rozătoare. Printre simptomele mai ușoare se numără febra, durerile musculare și frisoanele, în timp ce formele severe pot duce la apariția unor erupții cutanate pe față, mâini, trunchi și zona genitală.
La începutul acestui an, specialiștii au observat o variantă nouă a mpox în Africa, transmisă prin contact apropiat, inclusiv relații sexuale. Deși această variantă s-a răspândit în estul și centrul Africii, cazurile înregistrate în afara continentului, printre cei care au călătorit, au fost limitate, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
Organizația Mondială a Sănătății a raportat peste 3.100 de cazuri confirmate de la finalul lunii septembrie. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Burundi, Uganda și Republica Democrată Congo. Au fost raportate și cazuri izolate de călători infectați în diverse țări, printre care Germania, India, Kenya, Suedia, Thailanda, Zimbabwe și Marea Britanie.
Autoritățile din domeniul sănătății din Congo au spus recent că situația în această țară pare să devină stabilă. CDC Africa estimează că sunt necesare cel puțin 3 milioane de doze de vaccin mpox pentru a controla răspândirea virusului în Congo și alte 7 milioane de doze pentru restul continentului african.
Transmiterea se face în principal prin contact sexual, dar și prin contact apropiat în comunități vulnerabile, cum ar fi copiii, femeile însărcinate și alte grupuri expuse. Epidemia prezentă de mpox diferă de focarul global din 2022, când majoritatea cazurilor raportate erau în rândul bărbaților homosexuali și bisexuali.