News

Primul caz de variola maimuței în România. Un bărbat de 26 de ani a fost depistat pozitiv cu virusul

Primul caz de variola maimuței a fost înregistrat în România. Un tânăr a contractat virusul de la un prieten care a călătorit în mai multe țări. În acest moment, acesta se află sub tratament.
13.06.2022 | 17:16
Primul caz de variola maimutei in Romania Un barbat de 26 de ani a fost depistat pozitiv cu virusul
Un tânăr de 26 de ani din București este primul român diagnosticat luni cu variola maimuței. Foto: brighterworld.mcmaster.ca, pixnio.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

„Boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună”, au informat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Tânărul dignosticat cu variola maimuței este izolat

Conform sursei citate, starea bărbatului este bună și acesta primeşte tratament simptomatic. De asemenea, pacientul se află în izolare. ”Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe ţări din Europa unde există numeroase cazuri de infecţie cu variola maimuţei“, au mai transmis reprezentanții MS.

ADVERTISEMENT

În luna mai au mai fost înregistrate două suspiciuni de infectare cu variola maimuţei la o femeie de 43 de ani din Rădăuţi şi un cetăţean român internat la un spital din Atena, in Grecia. Ambele au fost infirmate ulterior, fiind vorba despre infectări cu varicelă.

Variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

ADVERTISEMENT

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuţi cu virusul variolei maimuţei.

Ce spunea Alexandru Rafila la începutul lunii

În urmă cu 11 zile, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, anunța că România nu trebuie să ia măsuri suplimentare după apariția variolei maimuței în Ungaria. Recent, cercetătorul Octavian Jurma atrăgea atenția că variola maimuței urma să ajungă curând și în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Duminica, experții de la OMS au transmis că 780 de cazuri de variolă a maimuţei au fost confirmate în 27 de ţări non-endemice. Organizația Mondială a Sănătății a repetat cu această ocazie că riscul sanitar la nivel mondial este moderat.

Cu toate acestea, sursa citată a indicat că ”este foarte probabil ca alte ţări să identifice astfel de cazuri şi să existe o nouă propagare a virusului”.

ADVERTISEMENT

În acest context mai trebuie spus că au fost raportate puţine spitalizări. Dintre țările non-endemice, în Marea Britanie (207), Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) şi Germania (57) au fost înregistrate cele mai multe cazuri de variolă a maimuței.

Variola maimuței a ajuns și în EAU

În afara Europei şi a Americii de Nord, cazuri de variolă a maimuţei au mai fost raportate  în Agentina, Australia, Maroc şi Emiratele Arabe Unite.

Deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în ţări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit”, au declarat specialiştii de la OMS într-un raport citat de Agerpres.

În prezent, OMS evaluează riscul la nivel mondial ca fiind moderat. În această evaluare s-a ţinut cont că este pentru prima dată când cazuri numeroase şi focare de cazuri de variolă a maimuţei au fost raportate simultan în ţări non-endemice şi endemice.

 

ADVERTISEMENT