News

Autoritățile anunță primul caz de gripă din acest sezon. Persoana infectată, din București

A fost diagnosticat oficial primul caz de gripă din acest sezon în România. Persoana infectată este din București. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.
11.11.2021 | 23:21
Autoritatile anunta primul caz de gripa din acest sezon Persoana infectata din Bucuresti
ADVERTISEMENT

România confirmă primul caz de gripă din acest sezon de toamnă. Anunțul oficial a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.

Pacientul diagnosticat are 30 de ani și vine din București. Oficialul a avertizat că, în această perioadă de pandemie, este posibil ca o persoană să se infecteze simultan cu Covid-19 și cu virusul gripal.

ADVERTISEMENT

A fost diagnosticat oficial primul caz de gripă din acest sezon

”Astăzi (n.r. joi, 11 noiembrie) avem primul caz diagnosticat cu gripă din acest sezon. Acest caz va fi raportat săptămâna viitoare”, a anunțat Andrei Baciu, la Digi24.

Oficialul din Sănătate a specificat faptul că persoanei depistate cu gripă i s-au făcut teste atât pentru acest virus, cât și pentru Covid-19. Primul a fost pozitiv, iar al doilea negativ.

ADVERTISEMENT

Baciu a mai adăugat că nu avem o creștere a infecțiilor cu virusul gripal, precum în 2019, date fiind măsurile de protecție aplicate în pandemia de SARS-CoV-2.

”S-au făcut teste de identificare a SARS-CoV-2 şi a gripei. SARS-CoV-2 – negativ, gripă – pozitiv. Deci, este primul caz din sezonul acesta. Am avut şi anul trecut.

ADVERTISEMENT

Sigur, nu am avut o creştere semnificativă, care să ducă la o epidemie cum am avut în sezonul 2019-2020. Anul trecut n-am avut, tocmai pentru că aceleași măsuri pe care le aplicăm împotriva SARS-CoV-2 funcţionează şi împotriva gripei”, a spus Andrei Baciu.

Andrei Baciu: Pot exista cazuri de infectări simulate Covid-19 – gripă

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății a avertizat că în această perioadă pot exista cazuri în care același pacient să fie infectat simultan și cu SARS-CoV-2, și cu gripă.

ADVERTISEMENT

”Nu există acum, în România, pentru că avem un singur caz, însă sigur că există posibilitate, este un virus.

Poți să inhalezi ”n” tipuri și atât timp cât intri în contact cu particule virale, în momentul în care le-ai inhalat și acestea se multiplică la nivelul mucoasei respiratorii, intră în torentul sangvin, în momentul în care faci un test, iese pozitiv, se cheamă că ești infectat”, a mai spus Baciu.

Anul trecut, Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat primul caz de gripă cu virus gripal tip A pe data de 29 octombrie.

ADVERTISEMENT