News

Primul caz de infecție cu virusul West Nile în România. Țănțarii au făcut ravagii în 2018 în Europa

19.07.2019 | 14:19
Primul caz de infecție cu virusul West Nile în România. Țănțarii au făcut ravagii în 2018 în Europa
Primul caz al virusului West Nile în România în 2019 *foto: hepta.ro

Primul caz confirmat al infecției cu virusul West Nile s-a produs la un bărbat din Galați cu grupa de vârstă de cel puțin 80 de ani, transmit cei de la Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să folosească substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, precum şi substanţte insecticide în locuinţă şi în jurul locuinţei, să folosească plase de protecţie la ferestre, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei şi să îndepărteze recipientele de apă statută şi gunoiul menajer, anunță Mediafax.

Virusul West Nile a făcut ravagii anul trecut în România și Europa

Anul trecut, s-au înregistrat în România 36 de decese la nivelul întregii țări din cauza virusului West Nile. Acesta se transmite prin înțepătura mai multor specii de țânțari. Europa s-a confruntat în 2018 cu un număr extrem de mare de îmbolnăviri cu virusul West Nile. De la începutul lui 2018 până pe 6 septembrie au fost înregistrate peste 1.000 de cazuri: aproape 800 în ţări membre UE şi alte 314 în state care nu fac parte din blocul comunitar.

În anul 1996 țara noastră s-a confruntat cu cea mai severă epidemie de meningită West Nile din Europa, boală dată de acest virus. Oficial s-au înregistrat atunci peste 300 de cazuri.

Primul caz al virusului West Nile în România în 2019
Primul caz al virusului West Nile în România în 2019 *foto: hepta.ro

Ce este țânțarul tigru Asiatic care transmite virusul West Nile

Țânțarul tigru asiatic este originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei și a ajuns, în ultimii ani, și în Europa, fiind semnalat inclusiv în București. Această specie este considerată cea cu cea mai mare capacitate invazivă și poate purta peste 20 de specii de virusuri, printre care se numără febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile, afecțiune care a omorât, în 2016, în țara noastră, 19 persoane, dintre cele 93 la care a fost diagnosticată.

Potrivit specialiștilor, deși este de talie mică (0,5 cm), țânțarul tigru asiatic este foarte agresiv și nu este deranjat de căldură sau lumină, având activitate diurnă. Perioada de activitate a acestei specii este iunie – octombrie, cu un maxim al densității în lunile august – septembrie, în care sunt necesare măsuri suplimentare de protecție.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri