News

Primul centru de mari arși, deschis abia la finele lui 2024. Guvernele au irosit cinci ani, fără să facă nimic

În 2017, Guvernul și-a asumat obiectivul ca în 5 ani România să dispună de cel puțin un centru pentru tratarea marilor arși, însă Ministerul Sănătății prelungește acum acest termen cu încă trei ani.
04.05.2022 | 10:03
Primul centru de mari arsi deschis abia la finele lui 2024 Guvernele au irosit cinci ani fara sa faca nimic
Cazurile grave de arsuri nu pot fi tratate în România nici după 6 ani de la Colectiv/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru prin care este prorogat termenul până la care statul român trebuia să aibă un centru pentru arși, prevăzut într-un alt ordin, din 2017. Practic, statul român își recunoaște incapacitatea de a trata în țară pacienții cu arsuri.

Amânare cu încă trei ani

În aprilie 2017, la aproape un an și jumătate de la tragedia din Colectiv, ministrul Sănătății de atunci, Florian Bodog, semna Ordinul 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri. Actul normativ avea menirea să creeze cadrul legislativ pentru crearea unei infrastructuri spitalicești care să dea o șansă minimă la supraviețuire victimelor incendiilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit ordinului, structurile care urmau să trateze pacienții cu arsuri erau diferențiate pe trei categorii, pentru fiecare dintre ele fiind stabilite cerințe minime în ce privește dotările: centrul penstru arși, unitatea funcțională pentru arși, compartimentele pentru arși.

Centrul pentru arşi are cel mai înalt nivel de competenţă în sistemul de îngrijire a bolnavului cu arsuri, care asigură tratamentul complex al acestui pacient, continuitatea îngrijirilor pe care le necesită pacientul cu arsuri în unitatea sanitară respectivă şi monitorizează continuitatea tratamentului şi îngrijirilor acestuia”, prevedea ordinul din 2017.

ADVERTISEMENT

La acea vreme, România nu dispunea de niciun spital care să îndeplinească cerințele fixate pentru un centru de arși, însă Ministerul Sănătății fixase un termen de cinci ani pentru crearea măcar a unui asemenea centru. Pe al doilea palier, se afla unitatea funcțională pentru arși, cu nivel de competență medie în sistemul de îngrijire a arsurilor, care asigură tratamentul pacienților cu arsuri de gravitate medie, după care urau compartimentele pentru arși, pentru arsuri relativ ușoare.

Până la deschiderea primului centru pentru arși, pacienții, chiar și cei în stare gravă, au fost tratați în spitale care îndeplineau cel mult criteriile pentru o unitate funcțională, asta dacă nu aveau norocul să fie transferați pentru tratament în străinătate. Însă cei cinci ani prevăzuți inițial s-au scurs fără ca statul român să facă aproape nimic pentru crearea unui centru de arși, iar acum își acordă singur o păsuire de trei ani.

ADVERTISEMENT

Clinici cu dotări limitate la Timișoara și Iași

Având în vedere că până în prezent nu există la nivel național nicio structură spitalicească care să corespundă condițiilor prevăzute pentru centrul de arși, se propune prorogarea termenului de conformare pentru unitățile sanitare care asigură asistența medicală pentru pacienții cu arsuri până la data de 31.12.2025. De asemenea, ținând cont de faptul că, din data de 18 mai 2022, conform legislației în vigoare, pacienții cu arsuri grave (conform criteriilor EBA) vor trebui internați în centre de arși iar unitățile funcționale pentru arși se vor afla în imposibilitatea de a trata această categorie de pacienți, opinăm că este imperios necesar publicarea în regim de urgență a termenului de conformare mai sus menționat”, se spune în referatul de aprobare al ordinului prin care urmează să se prelungească termenul cu încă trei ani.

Inițial, autoritățile intenționau să construiască trei asemenea centre pentru arși: București, Timișoara și Târgu Mureș. Deocamdată, la Timișoara a fost deschisă o clinică, în 2019, ce îndeplinește doar criteriile unei unități funcționale. Tot atunci a fost inaugurată o clinică similară la Iași care, la vremea respectivă, a fost prezentat în mod incorect de către Ministerul Sănătății drept „un centru de arși”. Însă pacienții cu arsuri grave au fost în contiunare trimiși în străinătate, inclusiv după incendiul de la spitalul din Piatra-Neamț.

ADVERTISEMENT

Construcția centrului din București abia începe

Abia de luna trecută a început construcția unui centru veritabil de arși în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Este vorba de o clădire construită în curtea spitalului după demolarea a opt clădiri, deja vechi și în stare avansată de deteriorare, cu risc ridicat de prăbușire. Centrul, a cărui finalizare este preconizată pentru a doua jumătate a anului 2024, va avea o suprafață de 2400 mp, cu următoarele dotări:
a. 8 săli de operații
b. stație de sterilizare
c. 36 de paturi de terapie intensivă în secțiunea ATI, dintre care 14 pentru neonatologie
d. camere de gardă pentru medici
e. o clinică de chirurgie plastică
f. 2 săli de operații pentru centrul de arși
g. 10 paturi pentru pacienți critici
h. 16 paturi ATI de terapie intermediară și îngrijire postoperatorie
i. 10 paturi de microchirurgie și chirurgie reconstructivă.

În ce privește centrul de la Târgu-Mureș, abia în februarie a fost eliberată autorizația de construire. Centrul de aici va costa 295.000.000 lei și este construit cu bani proveniți de la buget și de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Incendiul de la Colectiv a avut loc acum șase ani și jumătate, pe 30 octombrie 2015, însă statul român nu pare să fi învățat nimic din lecțiile de atunci, când s-a dovedit că victimele nu puteau fi tratate în mod adecvat în România, chiar dacă ministrul Sănătății de atunci, Nicolae Bănicioiu, afirma: „Avem tot ce ne trebuie”.

Frustrarea celor răniți atunci și a rudelor celor care au murit este cu atât mai mare cu cât, pe lângă lipsa unei infrastructuri necesare tratării arsurilor, nici justiția nu s-a pronunțat în ce privește vinovăția pentru incendiul din Colectiv. Curtea de Apel București trebuia să anunțe sentința definitivă pe 3 ianuarie, însă a amânat-o pentru 3 martie. Ulterior, a fost amânată pentru 3 mai, însă luni, a survenit o nouă amânare, pentru data de 12 mai.

ADVERTISEMENT