News

Primele tensiuni în Coaliția dintre PNL și PSD. Certuri pe tema PNRR, pe impunerea certificatului verde și buget

La aproximativ o săptămână de când au semnat protocolul de alianță, între PNL și PSD se zăresc deja primele tensiuni. Cele două partide cu viziuni diferite, nu se înțeleg pe buget, PNRR și pe certificatul verde.
02.12.2021 | 15:30
Primele tensiuni in Coalitia dintre PNL si PSD Certuri pe tema PNRR pe impunerea certificatului verde si buget
ADVERTISEMENT

La numai o săptămână de la semnarea protocolului de alianță, deja se văd semne de încordare în coaliția dintre PNL și PSD, scrie news.ro.

Primele tensiuni în Guvernul coaliției PSD-PNL-UDMR

Ambele formațiuni au poziții diferite pe teme legate de buget, urmând ca rectificarea să fie făcută chiar dacă președintele PNL, Florin Cîțu, nu este de acord cu unele dintre demersurile noului executiv.

ADVERTISEMENT

Astfel, se anunță noi dispute pe tema PNRR, pe care social-democrații vor să îl modifice, iar Florin Cîțu a declarat în mod repetat că nu se va abate de la forma negociată de guvernul său.

Se pare că acesta este primul conflict apărut în interiorul noii coaliții pe tema resurselor bugetare.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se întâmplă în timp ce noul Executiv se pregătește să vină în Parlament cu un proiect pentru bugetul pe anul 2022, situație în care fiecare partid are propriile obiective.

Care sunt măsurile PNL și PSD

Prin urmare, social-democrații vor să își impună propriile măsuri sociale, precum: majorarea pensiilor, majorarea alocațiilor, dar și a indemnizațiilor.

ADVERTISEMENT

În același timp liberalii susțin că nu au în plan introducerea sau majorarea taxelor și impozitelor, de altfel, se vrea ca pentru anul 2022, 7% din PIB să meargă către investiții.

Cu toate acestea, liberalii se află în dezavantaj fiindcă au pierdut Ministerul Finanțelor Publice în favoarea PSD, astfel că, PNL se văd expuși atacurilor din partea social-democraților, care critică grav măsurile guvernării de dreapta.

ADVERTISEMENT

Adrian Câciu amenință cu un audit în cadrul Ministerului de Finanțe

În plus, noul ministru de finanțe, Adrian Câciu, avertizează cu un audit al ministerului condus în trecut de către liberali.

Ministrul PSD al Finanțelor Publice, Adrian Câciu, spune că a început mai multe audituri în instituție după ce a intrat în funcție. Ministrul a adus critici dure la adresa împrumuturilor acordate în ultimii doi ani de către guvernele PNL.

„Aparent, banii s-au dus în finanțarea cheltuielilor publice. Am avut o colectare foarte slabă anul trecut, un deficit de aproape 10% din PIB. A fost o filosofie foarte ciudată. S-au dus pe risipă. Auditul îşi va face treaba lui, Curtea de Conturi își va face treaba ei”, a declarat Adrian Câciu.

Marcel Ciolacu îl susține pe Adrian Câciu: „Vrem o Românie normală, sau vrem să facem balet”

La rândul său, șeful PSD Marcel Ciolacu, explică că verificarea ministrului a fost una justificată.

„E predare-primire. E perfect corect ce a spus domnul Câciu. Nu e un avertisment către Florin Cîţu. (..) Vrem o Românie normală, sau vrem să facem balet, să-i mințim pe români? (..) La predare-primire fiecare ministru face acest audit, sunt ferm convins, dar e normal. Se face audit în administrație, când vine alt primar face audit”, spunea Marcel Ciolacu.

PSD vrea să aducă modificări PNRR după discuțiile de la Bruxelles

Liberalii doresc să controleze punerea în aplicare a Planului Național de Redresare și Reziliență, mai ales că noul ministru al fondurilor europene este secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, omul de încredere al lui Florin Cîțu.

Președintele PNL Florin Cîțu, a precizat într-un interviu pentru Euronews că în PNRR sunt 64 de măsuri de reformă care vor conduce la modernizarea economiei și care vor fi puse în aplicare, iar în cazul României nu va schimba PNRR.

Declarațiile liderului PNL vin în contradicție directă cu cele ale președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a afirmat, în timpul negocierilor pentru constituirea Executivului, că PSD vrea să ”optimizeze PNRR” și că, în situația în care se va forma coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR, vor „face o deplasare la Bruxelles pentru a discuta”.

S-ar putea declanșa un nou conflict și pentru banii din Anghel Saligny. Liderul PNL Timiș Alin Nica, le-a comunicat primarilor liberali care aveau de gând să părăsească partidul că acest program, se oferă fonduri pentru administrațiile locale și va fi dirijat de un secretar de stat al PNL, potrivit acordului de coaliție.

Implementarea certificatului verde: PSD nu vrea ca documentul să fie o formă de constrângere

Ministrul sănătății Alexandu Rafila, a declarat că certificatul verde trebuie să includă toate cele trei alternative prevăzute în legislația europeană, și anume vaccinarea, trecerea bolii sau efectuarea testelor pentru COVID-19.

Mai mult, el spunea că acest certificat nu trebuie să se mai numească certificat verde, mai degrabă un certificat de limitare a infecției cu COVID și să aibă o perioadă de valabilitate determinată în funcție de incidența pandemiei.

PSD nu agreează nici dispozițiile din proiectul de lege semnat de fostul premier Florin Cîțu, care se află în Parlament, la Camera Deputaților.

Acest proiect de lege, care a fost respins de Senat, prevede introducerea obligativității certificatelor verzi la locul de muncă. Totodată, în cazul celor care nu se vaccinează împotriva COVID, contractul de muncă poate fi încheiat.

ADVERTISEMENT