News

Primul document despre atentatele din 11 septembrie 2001 declasificat de FBI. Dezvăluiri importante despre oficiali saudiți

În urma unui ordin executiv al președintelui american Joe Biden, FBI a declasificat primul document despre atentatele din 2001.
12.09.2021 | 15:57
Primul document despre atentatele din 11 septembrie 2001 declasificat de FBI Dezvaluiri importante despre oficiali sauditi
Primul document despre atentatele din 11 septembrie 2001 declasificat de FBI. *foto: theatlantic.com
ADVERTISEMENT

La 20 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, FBI a publicat primul document privind investigația oficială pe care a efectuat-o după tragedia în care au fost ucise aproape 3.000 de persoane.

Ancheta din cadrul căruia a fost declasificat acest document cerceta o posibilă implicare a guvernului din Arabia Saudită prin sprijinirea atacatorilor, relatează Reuters, potrivit Libertatea.

ADVERTISEMENT

Arabia Saudită a negat întotdeauna o implicare în atacurile teroriste din 11 septembrie. Într-o declaraţie emisă pe 8 septembrie, ambasada saudită la Washington a salutat publicarea de către SUA a unor documente clasificate legate de atacuri.

„După cum au dezvăluit investigațiile din trecut, inclusiv Comisia 9/11 și eliberarea așa-numitelor pagini 28, nu au apărut niciodată dovezi care să indice că guvernul saudit sau oficialii săi aveau cunoștințe anterioare despre atacul terorist sau erau în orice fel implicați”, a transmis ambasada.

ADVERTISEMENT

FBI a declasificat primul document despre atentatele din 11 septembrie. 15 dintre cei 19 atacatori sinucigași erau cetățeni saudiți

În urmă cu douăzeci de ani, 19 teroriști al-Qaida au deturnat patru avioane comerciale. Două dintre ele au lovit Turnurile Gemene din New York. Evenimentele tragice din 2001 au șocat întreaga planetă.

15 dintre cei 19 atacatori sinucigași de acum 20 de ani erau cetățeni saudiți.

Comisia guvernamentală americană care a cercetat evenimentele nu a găsit nicio dovadă că Arabia Saudită finanța Al Qaida.

ADVERTISEMENT

A lăsat însă deschisă posibilitatea ca unii oficiali saudiți să se fi implicat din proprie inițiativă.

Documentul de 16 pagini, parțial editat, descrie contacte avute de unii dintre atacatori cu complici saudiți.

ADVERTISEMENT

Familiile a aproximativ 2.500 dintre cei uciși și mai mult de 20.000 de persoane rănite, companii și diverși asigurători au dat în judecată Arabia Saudită, cerând despăgubiri de miliarde de dolari.

„Acum secretele saudiților sunt expuse și a trecut prea mult timp pentru ca Regatul să-și asume rolul oficialilor săi în uciderea a mii de persoane pe pământ american”, potrivit unui comunicat de presă al organizației 9/11 Families United.

ADVERTISEMENT
Tags: