News

Primul dolar bătut la o monetărie din SUA, scos la licitație. Valoarea amețitoare a monedei din 1794

06.09.2020 | 22:58
Primul dolar batut la o monetarie din SUA scos la licitatie Valoarea ametitoare a monedei din 1794
Primul dolar bătut la o monetărie din SUA, scos la licitație. Moneda valorează 10 milioane de dolari. Foto: cnn.com
ADVERTISEMENT

Primul dolar american care a fost bătut la o monetărie din Statele Unite va fi vândut la licitație, anunță presa de peste ocean. Moneda din argint datează din 1794 și valoarea ei este estimată la 10 milioane de dolari, preț cu care a fost vândută în 2013.

În urma tranzacției de acum șapte ani, această monedă a stabilit și un record, devenind cea mai scumpă din lume. Supranumit dolarul cu “Părul despletit”, moneda are pe o față portretul unei femei care reprezintă Libertatea și pe cealaltă parte este reprezentat un vultur.

ADVERTISEMENT

Acum peste 200 de ani, când Statele Unite se străduiau să întărească independența proaspăt cucerită, Congresul a votat o lege pentru înființarea primei monetării a tânărului stat american. Iar Monetăria Statelor Unite avea să își aibă sediul în orașul Philadelphia.

Primul dolar bătut în SUA, evaluat la 10 milioane de dolari, scos din nou la licitație

„Aceasta este o monedă de vis, un artefact de neprețuit pe care am fost mândru să-l dețin”, a declarat pentru CNN Bruce Morelan, care a cumpărat la licitația din 2013 dolarul de argint.

ADVERTISEMENT

Brian Morelan, care mai scoate și alte monede la licitație, estimate la o valoare de 20 de milioane de dolari, alături de faimosul dolar de argint, spune că a sosit o nouă etapă. „Este timpul să trecem la alte provocări și sper că noul proprietar al monedei îl prețuiește doar la fel de mult ca și mine ”.

Prima emisiune din această serie de dolari a fost de 1758 de monede, realizate la 15 octombrie 1794 cu o presă manuală. Întreaga emisiune de monede a fost preluată de David Rittenhouse, directorul monetăriei, iar el a distribuit personal o parte din aceste monede. Cel puțin una dintre ele a păstrat-o pentru el, iar restul au intrat în circulație.

ADVERTISEMENT

Moneda are o figură feminină din profil, cu părul despletit, și reprezintă Libertatea, înconjurată de 15 stele, reprezentând statele componente ale SUA la acea dată, din 1794. Pe revers apare un vultur cu aripile întinse înconjurate de două crengi înfrunzite. În anul următor, moneda de 1 dolar a fost emisă cu același avers, dar pe revers cu un bust drapat.