Sport

Povestea fascinantă a primului gol din corner marcat vreodată! Autorul nu a fost crezut niciodată că aşa a vrut să tragă

Golul marcat direct din corner este o raritate pe terenurile de fotbal. Tocmai de aceea, atunci când apare naște vii discuții, iar cei care înscriu astfel devin imediat cunoscuți în lumea întreagă.
02.01.2022 | 20:58
Povestea fascinanta a primului gol din corner marcat vreodata Autorul nu a fost crezut niciodata ca asa a vrut sa traga
Primul gol direct din corner s-a marcat în 1924
ADVERTISEMENT

Golul din corner poartă numele simbolic de gol olimpic. Mai jos aveți detaliată povestea primului gol olimpic și de unde i se trage numele.

Cesareo Onzari, primul marcator din corner

În 1924, selecționata Uruguay-ului câștiga pentru prima dată titlul olimpic, la Amsterdam, și uimea lumea prin jocul ei foarte spectaculos. A urmat apoi încă un titlu olimpic, în 1928, precum și titlul mondial câștigat în 1930, la Montevideo, pe teren propriu.

ADVERTISEMENT

Până atunci însă, la fel de importante pentru celești erau meciurile cu vecinii din Argentina și Brazilia, rivalele cu care se lupta pe plan continental sud-american, pentru Copa America.

Imediat după întoarcerea de la Amsterdam, Uruguay-ul a susținut un amical de gală contra Argentinei, în deplasare, la Barracas.

ADVERTISEMENT

Argentina a câștigat acea partidă cu 2-1, în fața a 52.000 de spectatori. Golul victoriei s-a consemnat în minutul 15, când extrema stângă a gazdelor, Cesareo Onzari, a marcat direct din corner. Era prima dată când se întâmpla așa ceva, iar jucătorii uruguayeni au contestat valabilitatea golului.

A fost numit “gol olimpic”, pentru că a fost cel care a învins campioana olimpică în exercițiu

Chiar dacă protestele lor au fost destul de vehemente, golul a fost acordat și Argentina s-a impus cu 2-1. De aceea golul lui Onzari a fost numit ”gol olimpic”, pentru că a fost cel care a învins campioana olimpică în exercițiu.

ADVERTISEMENT

Cronica meciului, decupată din arhiva ziarului La Nacion, spune că meciul a fost plin de durități și s-a încheiat cu patru minute mai devreme, oaspeții părăsind terenul de joc.

“Onzari și-a petrecut restul vieții încercând să îi convingă pe apropiați că acel gol a fost rodul unei intenții”

Onzari a fost d epatru ori campion al Argentinei cu echipa de club, Huracan, iar cu naționala a câștigat Copa America în 1925. În total a strâns 15 selecții și cinci goluri pentru Argentina, printre care și primul gol olimpic din istorie.

ADVERTISEMENT

Conform marelui autor uruguayan Eduardo Galeano, Onzari și-a petrecut restul vieții, de după golul olimpic marcat în poarta Uruguay-ului, încercând să îi convingă pe apropiați, prin barurile din Buenos Aires, că acel gol a fost rodul unei intenții, centrare cu efect, și nu întâmplare. Povestea respectivă poate fi citită în cartea ”Lumini și umbre”, o frescă a fotbalului sud-american.

Ce alți jucători au mai marcat din corner

Americanca Megan Rapinoe este deținătoarea unui interesant record de două goluri olimpice, marcate la turnee olimpice.

În 2012, la Londra, în semifinala SUA – Canada ea a înscris direct din corner, ajutându-și echipa să ajungă în finală. În 2021, la Tokyo, ea a recidivat în finala mică, susținută de americance contra Australiei.

Francezul Thierry Henry a a marcat și el un gol din corner pe vremea când juca în MLS, la New York Red Bulls. Tot în MLS, David Beckham a marcat din corner pentru Los Angeles Galaxy.

“Cel mai recent gol din corner l-a marcat Yannick Frick, în preliminariile CM 2022, în Liechtenstein – Islanda 1-4”

Lista continuă cu portughezul Joan Morais, care în finala Cupei Cupelor din 1964 a înscris pentru echipa sa Sporting Lisabona, în poarta ungurilor de la MTK Budapesta.

Vedete argentiniană Leo Messi are un filmuleț pe Youtube în care, la un antrenament, înscrie direct din corner.

Cel mai recent gol din corner l-a marcat Yannick Frick, în preliminariile CM 2022, în Liechtenstein – Islanda 1-4, aceasta fiind reușita de onoare a echipei sale.

Goluri din corner în fotbalul românesc: Boloni, Ianis Hagi, Florinel Coman şi Budescu sunt pe listă

Într-un amical RDG – România, 3-3, în 1985, Ladislau Boloni a marcat direct din corner, fostul mijlocaș al Stelei fiind autorul unor astfel de reușite și în Divizia A.

Ianis Hagi a punctat în 2018, într-un meci al naționalei de tineret cu Bosnia-Herțegovina, cu execuția unui corner. La puțin timp după aceea, el a marcat și la echipa de club, Viitorul Constanța, pe teren propriu, tot din corner, însă atunci a fost ajutat și de direcția vântului.

La derby-ul FCSB – Dinamo, 3-3, pe Arena Națională, Florinel Coman a marcat de la colțul terenului, în 2018.

Zaharia, pentru Astra Giurgiu, a marcat în Ghencea din corner, iar Budescu se laudă și el cu astfel de reușite. Moulin a marcat primul său gol din Liga I, în Dinamo – Clinceni, direct din corner, iar lista poate continua.

 

ADVERTISEMENT