News

Primul interviu cu noul director general al Loteriei Române. Alexandru Croitoru: “Sloganul că Loteria Română îţi schimbă viaţa nu e doar un slogan! De Paști avem premii de peste 6 milioane de euro pentru români!”

15.04.2019 | 10:33
Interviu premium cu noul director general al Loteriei Române. Alexandru Croitoru vorbește în exclusivitate despre proiectele sale în fruntea uneia dintre cele mai importante instituții ale Statului

Loteria Română, una dintre instituţiile strategice ale Statului, a intrat începând cu 11 aprilie 2019 în era “New Generation”. În funcţia de director general al companiei a fost numit Alexandru Croitoru, un self-made manager, de doar 32 de ani, care a parcurs în peste un deceniu, în cadrul Loteriei, drumul de la un simplu ucenic la un adevărat lider!

Ne întâlnim cu noul șef al Loteriei în nordul Bucureştiului, în primitorul hotel Phoenicia. Alexandru Mircea Croitoru, 32 de ani, a fost prezentator TV şi director de marketing până să primească funcţia supremă, dar și responsabilitatea cea mai importantă din companie. Îmbrăcat într-un costum elegant, noul director general îşi face apariţia cu zâmbetul pe faţă. Tinereţea sa nu trădează lipsă de experienţă, ci putere de muncă. Mai mult, nu face parte din niciun partid politic… ceea ce pare de bine! Dialogul, ce se va întinde pe durata unei întregi ore, porneşte direct, fără menajamente. Interviu premium cu noul director general al Loteriei Române. Alexandru Croitoru a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre mandatul său de director, despre proiectele care ar trebui să revoluţioneze activitatea unei instituţii peste care s-a așternut praful rutinei, despre sport şi legăturile sale cu acest fenomen, dar şi despre bani, premii şi câştigurile fabuloase pe care le pregăteşte românilor.

Cum e la doar 32 de ani să fii şeful uneia dintre cele mai importante instituţii din România, a unui adevărat colos?
E o responsabilitatea imensă care apasă pe umerii mei. Sunt 3.000 de angajaţi de care răspund. Sunt peste 2.000 de puncte de vânzare, dintre care 1.000 sunt proprii, iar 1.000 sunt agenţii mandatare. E o presiune maximă, dar sunt obişnuit. Am fost multă vreme director de marketing, am condus acest departament care este practic inima, motorul companiei. De acolo pleacă toate ideile, toate proiectele importante. Deci nu are de ce să-mi fie teamă sau să am emoții…

Care a fost cifra de afaceri anul trecut?
232,76 milioane de euro! Da, atât de mult, deşi a fost aproape dublă în trecut! De la videoloterie, unde avem un contract de participaţiune 50-50 la sută cu Novomatik, vine foarte mult din această sumă. Şi lucrurile se pot îmbunătăţi, dar e nevoie de investiţii masive .

Interviu premium cu noul director general al Loteriei Române. Alexandru Croitoru: “Vreau să dau oamenilor, pe lângă bani, şi maşini, excursii şi case! Asta vor românii de la viaţă”

Nu pare deloc ceva uşor…
Nu, nu este ceva simplu. Loteria are un Consiliu de Administraţie, un director general şi directori pe celelalte zone de specialitate, marketing, juridic, economic. Eu vreau să simplific puţin lucrurile. La Stat, sunt foarte multe hârtii. Birocraţia este imensă. Simplificând această parte vom avea repede veşti bune pentru jucători, fiindcă de foarte mult timp loteria are numai premii în bani, iar acest fapt nu este deloc benefic.

La ce te referi concret?
Eu am testat în 2017, când eram director la marketing, punând premiu un autoturism pe un loz. Am observat că în 3 luni am vândut 500.000 de lozuri, deşi era vorba despre un loz care de regulă se vindea greoi destul de puțin. Am pus cap de afiş peste tot anunţul legat de maşină şi… a explodat! Reţeta era ştiută din anii 2000, dar am observat că este valabilă şi acum. În momentul în care dai premii în maşini, excursii sau case, românii sunt interesaţi. Toată lumea ştie blocul Loteria de la Nerva Traian, unde scria imens “Numai şase sunt norocoase”. Practic, omul ce vrea de la viaţă? O maşină, o casă şi să aibă ceva bani pentru ca familia lui să trăiască în condiţii decente. Premiile în bani vor fi păstrate, fără discuţie, dar vreau să diversific puternic plaja de premii.

“Suntem în 2019 şi trebuie să poţi pune online bilete la loto. Vâzările vor creşte cu 15-20 la sută”

Vorbeai de simplificarea lucrurilor. Cum vrei să faci asta?
Simplu! Loterie online! Da, deşi nu se poate da o dată exactă când se va putea juca și online la noi. Eu cred, însă, că în 2019 Loteria Română trebuie să se alăture celorlalte loterii din Europa. Şi voi v-aţi dori, probabil, să jucaţi de pe telefonul mobil sau de pe tabletă. Rapiditatea cu care ne mişcăm în viaţa de zi cu zi nu ne mai permite să găsim timp să ne deplasăm mereu la o agenţie loto. Atunci, joci online. Ar fi un lucru extraordinar! Ca un termen maxim pentru acest proiect ar fi vorba de începutul anului 2020. Sunt convins că în momentul în care se vor putea pune bilete online, vânzările vor creşte cu cel puţin 15-20 la sută! Chiar mai mult!

Tu ai un mandat de 4 luni. Cum poţi să faci proiecţii de viitor într-o astfel de situaţie?
E o ipostază un pic ciudată, e adevărat. După patru luni, ţi se poate prelungi mandatul, dar pentru încă două luni (râde puțin stânjenit). Apoi, iarăși încă patru luni. Aşa este legislaţia actuală. Să vă spun de ce se întâmplă fenomenul acesta. Loteria trebuie să aplice Ordonanţa 109/2011, care spune că va trebui să trecem la un Consliu de Administraţie, recrutat de o firmă de HR, iar Consiliul va recruta directorul general. Ambele pe mandate de 4 ani şi acolo se va închide situaţia. Eu voi putea să candidez pentru mandatul de 4 ani. E normal să fie obiective clare trasate. Eu în aceşti 4 ani îmi propun să fac X, Y, Z. Ai targeturi stabilite şi cei din Consiliul de Administraţie te pot apoi judeca. Dacă ai făcut ce trebuie mergi mai departe, dacă nu, ai o problemă! Sper ca toată procedura în acest sens să fie finalizată până când expiră cele 4 luni de mandat pe care le am acum şi apoi să pot candida pentru un mandat cu adevărat profesionist, de 4 ani, în care ai timp să pui în aplicare ceea ce gândeşti.

Şi care sunt, pe scurt, targeturile tale în acest moment? Care sunt priorităţile într-o instituţie ce pare a se ghida încă după reguli antice?
Principalul punct rămâne clar zona de online. Apoi, diversificarea premiilor, aşa cum am enunţat anterior. Se poate face extrem de rapid acest lucru şi de la asta voi porni. Pe vremuri era campania când câştigai maşinile Dacia, poate chiar săptămânal, erau spoturi peste tot, cântecele. Lucrurile astea s-au pierdut cu timpul şi am scăzut în vânzări. E adevărat, că Loteria Română niciodată nu a fost pe minus. Cifra de afaceri şi veniturile companiei sunt la un nivel destul de bun, dar de ce să nu fie şi mai bine dacă se poate? În anul 2018, a fost un profit cu 40 la sută mai mare decât în 2017, dar au existat, e drept, şi nişte cheltuieli pe care noi nu le-am efectuat.

Alexandru Croitoru
Alexandru Croitoru își dorește să obțină un mandat de 4 ani ca director general al Loteriei, atunci când legea va permite acest lucru

“Agenţiile loto arată ca pe vremea lui Carol! Vreau modernizarea lor imediată”

Unde sunt necesare investiţii urgente?
În primul rând în agenţiile loto. Unele dintre ele arată ca în anii ’80, ceea ce nu e normal. Voi porni la modernizarea tuturor agenţiilor loto din ţară, astfel încât clienţii să se simtă respectaţi atunci când intră pe uşă. Evident, vom continua să susţinem zonele unde suntem implicaţi. Multă lume nu ştie că Loteria Română dă bani, prin lege, către Fondul Cultural. Anul acesta, compania împlineşte 113 ani, fiind una dintre cele mai vechi instituţii ale Statului. Regele Carol al II-lea, atunci când a înfiinţat loteria, pentru asta a înfiinţat-o. Să fie ajutate semnificativ Sănătatea, Sportul şi Cultura. Eu cred că pe aceste trei elemente pe care s-a plecat de la înfiinţare ar trebui să se meargă şi acum. Pe lângă sponsorizările normale pe care le facem, ca orice instituţie mare care sprijină aceste ramuri importante.

Pentru investiţii e nevoie ca românii să joace cât mai mult. Cum vei reuşi să îi atragi spre Loterie?
Vreau să avem o vizibilitate mult mai mare în piaţă, pentru că există deja concurenţă. Mulţi spun că Loteria deţine monopol de stat, dar au apărut, spre exemplu, casele de pariuri. Sunt o concurenţă, chiar dacă indirectă.

“Pariurile sportive la Loteria Română trebuie reintroduse! Ne vom bate direct cu casele de pariuri”

Voi aţi început la un moment dat un proiect în zona de pariuri sportive. Ce s-a întâmplat?
Nu mai există acum pariuri la Loteria Română. Pariloto, cum i se spunea, a fost scos din 2014. Este o chestiune care ar trebui reintrodusă. Zona de dezvoltare este imensă în această direcţie. Vreau să am din nou Pariloto şi atunci aş intra într-o concurenţă directă cu casele de pariuri. Îmi doresc să reintroduc pariurile sportive, dar va dura ceva până se va putea întâmpla asta. Va fi posibil doar dacă voi avea un mandat pe 4 ani. Îţi trebuie o strategie bună, să vezi ce oferă cei din piaţă şi să pot veni aproape de român, să te atrag să joci la mine. Trebuie să avem toate produsele: avem lozuri, avem loto, dar ne lipsesc pariurile sportive. E adevărat că în acest moment oamenii mai pot să joace la Pronosport, celebrul joc de pe timpuri.

Mai există Pronosportul?!
Da, veţi râde probabil, dar mai există! Premiile sunt chiar ok, undeva până în 10 mii de euro, pentru că se joacă mereu cu report. Mai există destui nostalgici care joacă. Dar Pronosportul nu poate concura niciodată cu oferta caselor de pariuri actuale. Tot aşa mai există şi revista Loto / Prono, care se distribuie gratuit în agenţii. Anul acesta aniversează 65 de ani! Acolo găsesc jucătorii tot ce le trebuie: rezultatele tragerilor, care sunt numerele cel mai frecvent extrase şi alte informaţii care să îi ajute la câștig.

Alexandru Croitoru
Alexandru Croitoru are în plan reintroducerea pariurilor sportive în portofoliul Loteriei Române

Intervium premium cu noul director general al Loteriei Române. Alexandru Croitoru: “Azi ai câștigat, mâine la prima oră vii și ridici premiul de 3,7 milioane de euro. Unde mai există așa ceva în România?”

Şi de ce crezi că ar fi tentaţi oamenii să joace la Loterie şi nu în altă parte?
Pentru că avem credibilitate. Să vă dau un exemplu. Premiul la 6/49 depăşeşte astăzi 3,7 milioane de euro. Nicăieri în România nu poţi să câştigi suma asta, la nicio casă de pariuri, nicăieri. În plus, azi ai câștigat, mâine dimineață vii și iei banii! Indiferent câte milioane de euro sunt… A doua zi, ți-ai luat premiul pe loc, nu te plimbăm! Nu știu dacă se mai întâmplă undeva fenomenul ăsta…Sloganul acesta că Loteria Română îţi schimbă viaţa s-a adeverit de foarte multe ori. Dintr-un om simplu să devii milionar, peste noapte, este ceva fantastic…

Ce sume joacă românii? Cât de mult investesc în bilete?
Dacă te duceai să joci mai mult de 100.000 de euro într-o agenţie loto aveai o problemă în trecut. Depăşeai un anumit plafon… În mod normal, loto 6/49 are 14 milioane de variante posibile. Dacă ai vrea să le joci pe toate ar veni aproximativ 14 milioane de euro. Nu o să joace nimeni atât când premiul e 3,7 milioane de euro, asta este clar. Dar la un moment dat, Loteria plafonase suma. Mie nu mi se pare normal. Dacă tu vrei să joci 14 milioane, eu ar trebui să te las să joci. De când am venit eu la Marketing am reglementat acest lucru. Ai 14 milioane de euro şi vrei să le joci, joacă-le! Ţii minte că la un moment dat Dan Diaconescu şi Ogică au jucat peste 100.000 de euro din banii strânşi de la telespectatori? Au venit cu banii cash la Loteria Română şi li s-a acceptat biletul. (râde)

Tare lovitură de marketing a fost asta, spre deosebire de ultima perioadă când nu aţi mai fost aşa vizibili.
Să ştiţi că aia a fost cu adevărat o bombă de marketing. În ultima perioadă am mai făcut câteva campanii pe TV, dar nimic spectaculos. Şi aici vreau să aduc ceva în plus. Intenționez să am campanii solide la televizor, pe online şi oamenii să ştie exact anumite lucruri. Ca să joace, oamenii trebuie să fie la current cu faptul că premiul este 3,7 milioane de euro. Dacă eu merg pe stradă acum, din 10 persoane, cel puţin 5 e posibil să nu ştie. Iarăşi, ca să poţi să întinereşti publicul, este nevoie de acel online. Altfel nu se poate! Cei de vârsta mea vor să scoată telefonul şi să facă biletul. E primordial, iar veniturile pot ajunge, la un moment dat, chiar să se tripleze. Ai campanie, ai premii diversificate, ai online? Poţi crea din nou fenomenul pe care îl avea Loteria înainte, când se stătea la coadă ca să pui un bilet, ca la pâine pe vremuri. Acum, ar trebui să se stea cu telefoanele sau tabletele în mână…

“De Paşti, vom avea extrageri duble. Cu 10 lei poți lua 6 milioane de euro!”

Vorbeai de credibilitate. Simţi că românii au încredere în Loterie?
Încrederea clienţilor nu a scăzut. Să luăm doar marile trageri, de Paşte, de Crăciun şi de Revelion. Lumea se îngrămădeşte să joace. Doar din tragerea de Revelion am încasat 14 milioane de lei, peste 3 milioane de euro. Au fost ceva probleme atunci, dar s-au rezolvat.

Vine Paştele. Aţi pregătit ceva special?
Întotdeauna! Vom avea extragere dublă: vor fi două trageri 6/49, două trageri Joker şi două 5/40. Sloganul campaniei este că poţi juca la două trageri cu un singur bilet. Premiile vor creşte. Dacă acum la 6/49 premiul e 3,7 milioane de euro, atunci sigur va depăşi 4 milioane de euro. La Joker, dacă acum e 1,7 milioane de euro, atunci va trece de 2 milioane de euro. Premiile totale sunt de peste 6 milioane de euro în ziua aceea. Repet peste 6 milioane de euro! Atât poate câştiga cineva. Sunt sume colosale dacă raportezi la România. Cu 10 lei, cât va costa minimum, poţi câştiga 6 milioane de euro! Wow, nu?!

Alexandru Croitoru
Alexandru Croitoru este genul de conducător care a preferat mereu să stea în mijlocul oamenilor

“Premiile de milioane sunt câştigate, de regulă, de cei care joacă doar 10 sau 30 de lei pe un bilet”

Din experienţa ta, cei care câştigă premiile cele mai mari sunt cei care joacă sume mici sau care investesc mult în bilete?
Premiile importante, cele de categoria I de milioane de euro, au fost câştigat de cei care au jucat o variantă sau trei variante pe un bilet. Deci cu maximum 30 de lei au devenit milionari în euro la Loteria Română. Cred că doar unul sau doi, în istorie, au jucat acele scheme reduse, cu 7, 8 sau 9 numere şi au dat lovitura.

Ai amintit de Stelian Ogică. Numele său e legat de unul dintre cele mai controversate cazuri din istoria Loteriei.
Acum 7-8 luni, nu mai ştiu exact, la emisiunea lui Dan Capatos a reapărut acest subiect al lui Ogică. Eu am spus-o atunci, o spun şi acum: pentru Loteria Română este caz închis! Vreau ca mesajul să fie foarte clar. Când un jucător la Loto spune că a câştigat un milion, cinci milioane, zece milioane de euro, el trebuie să vină cu biletul în original la sediul Loteriei. Dacă nu vine cu biletul original, ci o copie, nimeni nu va putea să îi acorde premiul. Ogică, la un moment dat, a venit cu o pretinsă copie. Orice se poate fabrica în ziua de azi.

“Nimeni nu poate falsifica un bilet original la Loto”

Cum staţi în privinţa măsurilor de siguranţă?
Nu au fost niciodată probleme! Nimeni nu poate falsifica un bilet original la loto. În momentul în care tu joci acel bilet, mie îmi intră în sistem şi acolo rămâne. Ca să vii cu o copie, eu văd clar că vine şi al doilea. Tu vii cu copia şi eu deja ştiu. Nu ai cum!

Plasarea biletelor online nu va fi riscantă în acest sens?
Nicidecum. Tu pui pe telefon, o să ai biletul pe telefon. Sistemul va fi oarecum acelaşi. Nu vreau să dau prea multe detalii despre acest sistem pentru că vor fi măsuri de securitate speciale în această zonă şi vor fi puse la punct minuţios până la momentul când vom da drumul oficial jocului online.

Câţi români joacă la Loto?
Îmi este greu să estimez dacă e vorba despre milioane de români, eu mă raportez la milioane de variante de joc. Eu nu ştiu câte bilete poate juca un om, e foarte greu. Sunt milioane de variante. La tragerile important se joacă, evident, cel mai mult.

“Aş vrea ca Simona Halep să fie imaginea Loteriei Române! Am ales-o cu ochii închişi”

Casele de pariuri, concurente indirecte ale Loteriei, îşi identifică brandurile alături de nume importante din sport. Te-ai gândit la o strategie asemănătoare?
Am luat în calcul deja acest aspect. Este necesar un nume important pe care să îl ai ca imagine. Primul care mi-a venit în minte este cel al Simonei Halep. Este sportivul numărul 1 al României în momentul de faţă, pot să spun că e un simbol pentru ţara noastră. Sunt mândru că sunt contemporan cu ea! Dacă va fi, aş alege-o pe Simona Halep cu ochii închişi! A plecat de jos, a muncit enorm şi este exemplul de urmat pentru toţi tinerii din ziua de azi care vor să facă performanţă în sport. Seriozitatea şi ambiţia pe care ea le dovedeşte, chiar dacă la ora asta are o avere de câteva zeci de milioane de euro, este un etalon. Vrea să fie cea mai bună. A câştigat un Roland Garros, acum probabil că îl vrea şi pe al doilea, ceea ce este nemaipomenit. Ar fi perfectă pentru noua imagine a Loteriei. Noi, la un moment dat, am avut un parteneriat și cu CSM Bucureşti. Echipa feminină de handbal de acolo este un fenomen. A câştigat Final Four, e un brand național. Ca și Halep… Am avut pentru câteva meciuri din Liga Campionilor scris pe parchet Loteria Română şi Loto 6/49. Aş vrea ca Loteria, sub conducerea mea, să fie asociată doar cu acest tip de branduri: sport şi performanţă.

Alexandru Croitoru director general Loteria Română
Alexandru Croitoru, alături de campioanele de la CSM București

“Am făcut fotbal de performanţă. Când mi-am dat seama că nu pot fi de top, am spus stop”

Eşti foarte pasionat de sport. De unde această legătură?
Am jucat fotbal de performanţă până la 20 de ani. Am fost la FC Naţional. Jucam mijlocaş central, închizător, gen Pintilii. Nu am ajuns la Liga 1, dar am jucat la nivelul Ligii a 2-a şi Ligii a 3-a. M-am lăsat pentru că nu mai vedeam un viitor. La 20 de ani, cât aveam, trebuia să fiu deja la Liga 1 dacă doream să fiu un jucător de top, să pot să plec afară, să ajungi la cluburi mari precum Dinamo, Steaua. Acolo era adevăratul fotbal. Deci am zis stop! Dacă nu mai urc, de ce să îmi complic viaţa. A fost o perioadă frumoasă şi am învăţat foarte multe.

Ce antrenori ai avut la juniori?
Eu mi-am început junioratul la Steaua. Acolo i-am avut antrenori pe Radu Troi, pe Sătmăreanu şi pe Adrian Bumbescu. Cu Bumbescu am început fotbalul. Apoi, peste ani, când am ajuns la Loteria Română şi mai erau pariurile sportive, am fost printre primii care au realizat o emisiune de pariuri. Se numea 1X2 la Sport Klub şi, apoi, la Naţional TV. Invitatul meu permanent la emisiune era Adrian Bumbescu, pentru că îmi fusese antrenor când aveam şase ani. Era un uriaş, câştigător de Cupa Campionilor Europeni. A acceptat să vină la emisiune cu condiţia să nu fie vreun scandal şi invitaţii selectați să fie numai fotbalişti importanţi ai României. Au venit oameni de calitate, gen Belodedici, Duckadam, de la Steaua sau Dinamo. Revenind la cariera mea… Am fost junior la Steaua, apoi la FC Naţional şi apoi am plecat la o echipă de Liga a 3-a numită Snagov, care a promovat apoi în Liga 2. De acolo am mers la Alba Iulia, unde tehnician era Cornel Ţălnar. Apoi am ajuns la Dodu Berceni şi la 20 de ani m-am lăsat.

Adrian Bumbescu Miodrag Belodedici Alexandru Croitoru
Alexandru Croitoru, alături de două legende ale Stelei, Adrian Bumbescu și Miodrag Belodedici, pe vremea când era realizatorul emisiunii 1X2

De ce crezi că nu ai ajuns un fotbalist de top?
Marea problemă a fost aceea că s-au desfiinţat echipele de tineret! Eu, la 15 ani, la FC Naţional făceam parte din echipa de tineret cu Săpunaru, cu talentatul Herea, cu Pena, cu Marius Popa, cu Gabriel Cânu. Eu aveam 15 ani, ei aveau 16, 17, 20. În momentul când rupi fenomenul numit echipă de tineret, copilul ăla unde se mai duce să joace? Ce, el se duce să joace direct în Liga 2 sau în Liga 1?! Aşa s-au pierdut mulţi fotbalişti talentaţi. A fost cea mai mare prostie! Dacă s-ar reînfiinţa echipele de tineret, ar fi un lucru extraordinar.

Alexandru Croitoru echipa de fotbal a Loteriei Române
Alexandru Croitoru a practicat fotbalul de performanță, iar acum joacă alături de colegii din instituție pentru echipa Loteriei Române

“Am fost junior la Steaua, dar ţin cu Dinamo! Sufăr pentru ce se întâmplă acum la club”

Cu ce echipă ţii din fotbalul românesc?
Am fost junior la Steaua, dar eu ţin cu Dinamo! Bumbescu a jucat şi la Dinamo o perioadă. Sunt dinamovist, sunt “câine”. Mă mai duc la meciuri, sufăr pentru echipă. Mai ales în ultimii ani… Un om pentru care am un respect deosebit şi cu care vorbesc aproape săptămânal despre Dinamo este fostul ministru Dan Matei Agathon. El cred că suferă chiar mai mult ca mine. Nu am înţeles fenomenul petrecut la Dinamo, dar asta e altă discuţie. Pe Mircea Rednic îl respect foarte mult, e un super antrenor şi un fost mare jucător, poate va face treabă bună sezonul viitor. Apropo de legătura cu sportul. Crosul Loteriei, care este prima acţiune de masă din România, a ajuns anul acesta la a 20-a ediţie! Se face în luna septembrie şi startul se dă din Piaţa Constituţiei. Vin acolo alergători de toate tipurile, şi profeşionişti și amatori. Aş vrea să contribui la mărirea acestui eveniment. Acum câţiva ani se dădea startul în mai multe oraşe în acelaşi timp. La Bucureşti, la Cluj, la Constanţa şi cred că la Timişoara, dacă nu mă înşel. Nu era o idee rea şi aş dori să revenim la acest obicei, dacă se va putea.

Cine e de fapt Mister 6/49

Ţi se spune Mister 6/49. Ai de gând să mai prezinţi din noua funcţie?
Am prezentat 10 ani tragerile Loteriei, din 2008 până în 2018. La un moment dat eram și prezentator, şi directorul de marketing. Acum, nu ştiu dacă îmi va mai permite timpul, tragerile fiind joia şi duminica. Dar nu ar fi rău să prezint în continuare. Mă gândesc serios la treaba asta. Eu nu am impresia că mi-ar cădea galoanele, cum se zice. Măcar la tragerile importante. Probabil duminica… Oamenii să simtă că Loteria e de-a lor, în frunte chiar cu directorul general. Că ne pasă cu adevărat de români, indiferent de funcții. De ce nu?!

Cum ai vedea Loteria Română după un mandat de 4 ani cu tine în frunte?
Aş vedea-o cu un online puternic. Apoi, cu toate agenţiile moderne, la un standard european. Când intri să ai toate condiţiile, de la mobilier la joc, cu plasme, aşa cum arată o agenţie a loteriei din Spania sau din Italia. Aş vedea-o cu premii cât mai grase pentru că asta înseamnă Loteria: să poţi oferi oamenilor cât mai multe bucurii. Plus campaniile mari cu ocazia extragerilor de Paşte, de Crăciun, de Revelion, care să te anunţe despre premii şi să îţi transmită ideea să joci la Loto, că îţi poţi schimba viaţa…

Alexandru Croitoru
Alexandru Croitoru a fost prezentatorul tragerilor Loto vreme de un deceniu, din 2008 până în 2018

De ce crezi că ai fost ales la doar 32 de ani într-o funcție așa importantă? Vitală chiar?
Cred că a cântărit foarte mult experienţa mea de 11 ani în cadrul companiei. Eu nu am fost catapultat acolo director general. Am luat-o de jos. Am început să prezint tragerile, am fost om de imagine, purtător de cuvânt, director de marketing, consilier al directorului general şi abia apoi am ajuns în fruntea instituţiei. Am parcurs toţi paşii normali, de la ucenicia cea mai mică. Am dus la început hârtiile între birouri şi nu îmi e ruşine de asta. Nu știu dacă vă mai aduceți aminte, în 2017, am fost o lună și director general interimar. Doar o lună… Am rămas cu un respect deosebit pentru cei din companie. Cel mai mare respect îl am pentru doamnele care vând bilete în agenţie. Ele aduc banii Loteriei Române. Felul în care îi primesc pe clienţi, cum le vorbesc… De acolo vin banii noştri! Eu tot timpul am fost apropiat de reţeaua de vânzări.

“Am fost primul care i-a convins pe milionari să dea interviuri, să iasă în față”

Alexandru Croitorul a explicat cum a reușit să îi determine pe câștigătorii premiilor de milioane de euro, oameni simpli în majoritate, să apară la televizor și să le arate românilor că banii Loteriei merg cu adevărat spre cetățenii normali și nu în alte direcții oculte!

Am fost primul care am făcut interviuri pentru public cu milionarii de la Loterie. I-am convins să apară la televizor. În general, refuzau, dar am dus multă muncă de convingere. Ce se întâmplă când apare un milionar? De ce mi-am dorit neapărat să apară? Toată lumea spunea că milioanele alea de euro nu sunt pe bune la Loterie, că nu se câştigă sumele astea pe bune. Ba da! Se câştigă pe bune! Primul care a acceptat să vorbească a fost un om simplu, din Drăgăşani, care câştigase peste două milioane de euro. I-am zis să mă ajute şi să facem un interviu de 5 minute şi “să spui exact cum ai făcut să câştigi”. A acceptat şi l-a văzut toată lumea că nu e de pe la unii sau de pe la alţii. Apoi, mi-a fost mult mai uşor să îi conving să iasă public. Credibilitatea creşte când vezi persoana care a câştigat, altfel lumea zice că e vreo manţocărie. Dacă i-l arăţi pe om, lucrurile se schimbă radical. Poate fi vecinul lui sau prietenul lui şi ştie că e sigur adevărat”, a dezvăluit Alexandru Croitoru, directorul general al Loteriei Române.

Alexandru Croitoru
Alexandru Croitoru a ajuns director general al Loteriei Române la doar 32 de ani

“Eu sunt foarte apropiat de părinţii mei. Pentru mine, familia a fost totul. La 32 de ani sunt căsătorit şi am un copil de doi ani. Eu acolo am tras lozul câştigător, când s-a născut băiețelul meu Alexandru Daniel. În 2017, am mai fost director general al Loteriei Române. O lună! Acolo, a fost o mare dezamăgire pentru mine pentru că nu am putut să îmi continui treaba. Acum am revenit… Părinţii mei sunt mândri de ceea ce am realizat până acum, iar eu nu am de gând să mă opresc aici. Vreau să merg şi mai departe. Dacă am avut o funcţie, am vrut apoi să fac următorul pas, mai sus. Soţia zice că am prea multă muncă, dar eu cred că mă descurc şi cu partea profesională şi cu cea familială. Am reuşit să le îmbin, nu e uşor, dar dacă ştii ce vrei de la viaţă… vei reuşi”

“Îmi doresc ca Loteria să aducă la Bugetul de Stat cât mai mulţi bani, astfel încât Guvernul să poată asigura românilor un trai mai bun. Loteria a avut mereu credibilitate şi oamenii au venit şi au jucat. Acesta este şi mesajul meu pentru ei. Să vină să joace pentru că vom face tot posibilul să se întoarcă către ei cât mai mulţi bani şi cât mai multe premii”

“La un moment dat am dat premiu un apartament în Poiana Braşov. Era o familie care a câştigat. Oamenii mi-au zis aşa: >. M-au impresionat foarte mult. Am mai avut un om care avea nevoie de foarte mulţi bani, pentru a-şi trata fetiţa grav bolnavă. Şi omul a câştigat undeva la 100.000 de euro la loz. El mi-a spus că acei bani îi vor salva viaţa copilului”

232,76 de milioane de euro e cifra de afaceri a Loteriei Române în 2018

53,42 de milioane de euro a acordat Loteria Română sub forma a 1.613.270 de câştiguri în primele 3 luni ale anului 2019

20,5 milioane de lei s-au dus către Fondul Cultural