News

Primul judeţ în care măştile ar putea deveni obligatorii şi în spaţii deschise. Care sunt condiţiile

27.07.2020 | 20:13
Primul judet in care mastile ar putea deveni obligatorii si in spatii deschise Care sunt conditiile
ADVERTISEMENT

Bilanțul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 crește pe zi ce trece și atârnă greu pe umerii medicilor, care abia mai pot face față în spitalele pline ochi cu pacienți. Doar în ultimele 24 de ore au fost raportate 1.104 de noi infectări și  un nou record negativ în secțiile de Terapie Intensivă din întreaga țară, unde sunt internate în acest moment nu mai puțin de 353 de persoane.

De asemenea, conform datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, în intervalul 26.07.2020 (10:00) – 27.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 19 de decese (11 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Galați, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, dintre care 17 prezentau comorbidități.

ADVERTISEMENT

Unul dintre județele puternic afectate de răspândirea agentului patogen este Argeșul, unde autoritățile au raportat în total 2.814 cazuri de îmbolnăvire, iar situația nu tinde să se îmbunătățească, în condițiile în care cetățenii ignoră cu desăvârșire restricțiile.

Argeș ar putea fi primul județ în care masca să devină obligatorie și în spații deschise

Chiar dacă deocamdată nu sunt îndeplinite criteriile necesare plasării în carantină, locuitorii ar putea fi obligați să poarte măștile de protecție inclusiv în spațiile deschise. De altfel, prefectul județului consideră oportună această măsură și este hotărât să o supună aprobării în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT

Nu avem, în acest moment, date care să ne conducă spre adoptarea acestei ultime soluţii şi măsuri privind carantina şi izolarea. În acest moment analizăm datele, probabil că mâine dimineaţă (n.r. marți) vom organiza o întâlnire a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă unde vom analiza raportul Direcției de Sănătate Publică, vom discuta şi vom vedea ce măsuri se vor impune.

Nu este în acest moment contextul creat astfel încât să carantinăm vreo localitate din judeţul Argeş. Mâine avem toate datele, le vom analiza în Comitet care este forul legislativ suprem la nivel judeţean şi vom vedea ce măsuri vor fi luate, dar ca să putem solicita carantinarea zonală trebuie ca toţi cei opt indicatori să fie îndepliniţi. Ei bine, ei nu sunt îndeplinii în acest moment de către nicio localitate.

ADVERTISEMENT

Vom propune măsuri care vizează o generalizare a portului măştii. Vom merge pe ideea că masca ar trebui să devină obligatorie oriunde există mai mult de două persoane care se întâlnesc, indiferent că este spaţiu public sau spaţiu închis.

Vom merge pe acest tip de măsuri pentru că în acest context legislativ în care economia trebuie să funcţioneze, oamenii trebuie să se mişte, e clar că se realizează aglomerări urbane în mod special în spaţiile deschise şi atunci trebuie să prevenim aceste focare care au fost deja identificate la nivelul judeţului Argeş ca fiind posibile puncte vulnerabile şi o explicaţie a numărului mare de cazuri”, a declarat Emanuel Soare la România TV.

ADVERTISEMENT

Măsurile se vor aplica în tot județul, nu doar în unele localități

Totodată, acesta a explicat că astfel de aglomerări apar cu precădere în mijloacele de transport public, în mijloacele de transport cu care se face naveta, la schimbarea de ture în marile companii dar şi la terase, cluburi sau în parcuri şi în zone centrale. Trebuie spus că toate măsurile decise la nivelul Comitetului vor fi valabile în tot județul, nu doar în unele localităţi, având în vedere că „răspândirea comunitară este pe întreg teritoriul județului.

Noi nu ne dorim izolarea sau carantinarea anumitor localități, pentru că aceste măsuri nu pot fi, în sine, decât o ultimă soluție, după ce toate celelalte se vor fi aplicat. Să purtăm masca, să păstrăm distanța și să ne spălăm mai des cu apă și săpun.

Nu ne dorim să izolăm oamenii acasă, iar la sfârșitul acestei perioade de carantinare să nu fi învățat nimic. Este nevoie de o mobilizare mai mare a tuturor instituțiilor publice, o mobilizare și o implicare mai mare a autorităților locale și sperăm că populația va percuta și va adopta aceste comportamente. Virusul nu va pleca astăzi, sau mâine, sau la sfârșitul anului și trebuie să fim pregătiți”, a mai spus prefectul județului Argeș.

ADVERTISEMENT