Europarlamentarul Cristian Terheş, candidat la preşedinţia României, a declarat în exclusivitate în emisiunea “Tatulici la FANAT1K”, care ar fi primul lucru pe care l-ar face dacă ar câştiga cursa pentru Cotroceni. În calitate de şef al statului el ar aborda cu prioritate o problemă rămasă nerezolvată de peste un deceniu.
Aşteptarea României la poarta Schengen trebuie să se încheie, aşa consideră europarlamentarul Cristian Terheş, liderul Partidul Naţional Conservator Român (PNCR). Acesta s-a înscris în cursa prezidenţială, iar dacă va câştiga alegerile ştie care este primul lucru pe care-l va face.
“E simplu. O sun eu pe Von der Leyen, nu aştept să mă sune ea. Numai atât îi spun: ‘Ai zece minute să rezolvi problema Schengen! N-ai rezolvat-o în zece minute, am blocat Uniunea Europeană pe tot ce înseamnă vot care necesită consens'”, a declarat Cristian Terheş, în emisiunea “Tatulici la FNAT1K”.
El este de părere că România ar fi trebuit să aibă o atitudine mai fermă faţă de Austria, deşi este posibil ca numărul ţărilor care nu ne doresc în spaţiul comunitar de liberă circulaţie să fie mai mare.
“Ştiţi care e diferenţa? Că cea care a ridicat mâna e Austria. Iar când ţie, ca stat, cineva îţi ridică mâna, retaliezi. Şi retaliezi într-un mod atât de exemplar încât ceilalţi să se gândească de 100 de ori”, a mai spus Terheş.
În continuarea discuţiei cu Mihai Tatulici, Cristian Terheş a explicat cum ar trebui să reacţioneze România, fără să fie agresivă, dar într-un mod care să impună respect la nivel european.
“Statul român are suficiente pârghii, instituţii şi funcţiuni care la solicitarea preşedintelui să se mobilizeze să facă ce au de făcut, ca să apere interesul României. Iar cei care au ridicat braţul împotriva României să simtă ‘the wrath’, aşa îi spun ei în engleză, forţa statului. De aici porneşte. Şi avem această forţă, individual vorbind. Uitaţi-vă la românii care s-au realizat peste tot în lume.
Problema noastră e că această forţă intrinsecă pe care o avem ca naţiune nu se transferă în forţa statului. Iar când statul îşi arată forţa, îşi arată o forţă abuzivă şi totalitară faţă de propriii săi cetăţeni, nu în raport cu ceilalţi din afară. De-aia pe noi ne abuzează ANAF-ul, sau pe cei care au afaceri în România, dar nu le abuzează pe multinaţionale. Iar eu vin şi spun următorul lucru. Ceea ce a făcut Austria este un abuz de nedescris. Austria trebuie să plătească pentru ceea ce a făcut! Dar este obligaţia Comisiei Europene, pentru că nu-i o chestiune doar bilaterală”, şi-a expus Cristian Terheş punctul de vedere.
“Nu trebuie săi dai în judecată, credeţi-mă. Ai alte pârghii pentru a-i face să înţeleagă că ceea ce au făcut e greşit şi să dai un semnal că dacă cineva mai ridică braţul împotriva României va păţi şi mai rău”, a completat europarlamentarul.
În sprijinul declarţiei sale el a dat şi un exemplu plastic prin care să ilustreze modul în care ar trebui percepută ţara noastră.
“Dacă aţi fost vreodată într-un bar, când aţi fost tânăr… Intra unul într-un bar, de exemplu, şi se luau toţi de el şi-i dădeau palme şi picioare în fund. Asta-i România în momentul de faţă. Şi la un moment dat intră unul în bar, nu zice nimic, dar prin atitudinea pe care o are, toţi zic: ‘Bă, cu ăsta nu te pui, mai bine stăm deoparte’.
Asta-i poziţia pe care trebuie să o aibă România. Nu să meargă să dea în cap la nimeni, nu să meargă să se bată cu toată lumea. Să te impui prin atitudinea, poziţia pe care o ai, iar pentru asta îţi trebuie forţa asta intrinsecă, interioară. Aici îmi doresc România astăzi”, a concluzionat Cristian Terheş, în emisiunea “Tatulici la FANAT1K”.