News

Primul mare oraș din țară care intră în carantină totală. Rata de infectare depășește 7 la mie

Timișoara este primul mare oraș din România unde se impune carantină totală, după ce rata de infectare a trecut de 7 la mia de locuitori.
29.09.2021 | 10:43
Primul mare oras din tara care intra in carantina totala Rata de infectare depaseste 7 la mie
ADVERTISEMENT

Rata de infectare în Timișoara a ajuns la 7,65  la mia de locuitori. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență urmează să se întrunească pentru a implementa măsura carantinei totale.

Drept urmare, se vor impune noi restricții locuitorilor orașului, printre care închiderea la interior a restaurantelor, a sălilor de evenimente sau a sălilor de sport.

ADVERTISEMENT

În cazul agenților economici, magazinele s-ar putea închide după ora 18:00, dar se va permite livrarea la domiciliu. În privința școlilor, acestea ar putea trece în online.

Persoanele vaccinate vor putea ieși din casă după ora 20:00

Vor fi și restricții de circulație, anume interzis a ieși din casă, în intervalul 20:00-5:00 fără declarație de propria răspundere. Însă, această măsură va fi valabilă doar pentru persoanele care nu s-au imunizat, cele vaccinate sunt exceptate.

ADVERTISEMENT

De altfel, declarația pe propria răspundere va trebui să conțină un motiv bine întemeiat al deplasării în intervalul restricționat. De exemplu, deplasarea în regim de urgență pentru acordarea de asistență medicală unui vârstnic/copil.

Nici la nivel județean situația nu este prea bună. Județul Timiș are o rată de infectare  5,71 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că urmează a intra într-un alt scenariu.

ADVERTISEMENT

Bucureștiul a depășit 6 la mia de locuitori

Capitala a depășit miercuri rata de infectare de 6 la mia de locuitori. În prezent, incidența este de 6, 33 la mie.

Astfel, urmează să se impună noi reguli anti-Covid, printre care închiderea școlilor, dar este incert acest lucru, deoarece autoritățile iau în calcul ca unitățile de învățământ să rămână deschise și într-o astfel de situație.

ADVERTISEMENT

”Va trebui să punem în balanță două chestiuni: risc gestionabil vs beneficii / pierderi și să luăm cele mai bune decizii privind vaccinarea. Îndemn cadrele didactice să se înscrie pe platforma de vaccinare. 

Vom avea pe parcursul zilei de miercuri discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe în privința funcționării școlilor. Vrem să ajungem la un numitor comun privind modul de funcționare al unităților.

În acest moment lucrurile sunt clare: unde se trece de rata de incidență de 6 la mie, școlile trec în online cu excepție creșelor și grădinițelor. 

Până vineri va trebui să anunțăm cât se poate de clar care sunt regulile: dacă rămânem pe aceleași coordonate (n.r. trecerea în online la rata de 6 la mie) sau dacă vom putea să menținem școlile deschise, așa cum ne dorim noi de la Ministerul Educației, până la apariția unor cazuri.

Cele mai multe state europene aplică principiul: școlile se închid ultimele și se deschid primele”, a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

De asemenea, persoanele nevaccinate, nu vor putea circula în weekend, între 20:00 și 05:00,  fără declarație pe propria răspundere. În intervalul 5:00 și 18:00 magazinele își vor putea desfășura activitatea în weekend.

Urmează și aici închiderea la interior a restaurantelor, cafenelelor, interzicerea petrecerilor private (nunți/botezuri) se vor închide și sălile de sport, locurile de joacă, cinematografele.

Masca va fi obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul unităților de învățământ, dar și în locuri aglomerate precum: piețe, spații comerciale, stații de autobuz.

Toate acestea, ar putea intra în vigoare de la miezul nopții.

ADVERTISEMENT
Tags: