Sporturi

Primul minister care renunță complet la hârtii. Decizie aprobată prin ordonanță de Guvern

08.05.2020 | 11:21
Primul minister care renunta complet la hartii Decizie aprobata prin ordonanta de Guvern
ADVERTISEMENT

Ministerul Fondurilor Europene a introdus obligația pentru toți angajații săi și ai structurilor din subordine să folosească doar sistemul digital și să renunțe complet la hârtii în relația cu beneficiarii finanțărilor, de la 1 iunie. Decizia a fost aprobată de căre Guvern, printr-o ordonanță supranumită ”Adio hârtii!”, scrie News.ro.

Semnătura electronică a devenit obligatorie

Ordonanța este menită să ducă la debirocratizarea interacțiunii dintre  autorități și cei care accesează fondurile europene și, totodată, aliniază legislația românească la Regulamentele Europene.

ADVERTISEMENT

Am provocat o mică revoluţie realizând ceea ce trebuia făcut încă din 2014, şi anume să intrăm în normalitatea folosirii sistemului digital. De acum nu mai există cale de întoarcere la mecanismele greoaie pe care le urau atât de mult beneficiarii finanţărilor”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

După renunțarea la hârtii, cei 29.495 de utilizatori ai sistemului MySMIS vor avea de făcut mai puține drumuri între Organismele Intermediare şi autorităţile de management, folosirea documentelor cu formate predefinite şi notificări în timp real asupra progresului proiectelor depuse.

ADVERTISEMENT

Economia semnificativă de timp şi transparenţa se referă în egală măsură şi la funcţionarii Ministerului Fondurilor Europene care pot automatiza operaţiunile repetitive şi chiar să scrie Ghidurile direct în sistem. Asigurarea pistelor de audit pentru toate fluxurile din ciclul de viaţă al proiectelor este un alt avantaj al implementării Ordonanţei propuse de ministrul Marcel Boloş. La nivelul ministerului faptul că toate informaţiile vor fi înregistrate electronic se traduce prin posibilitatea de a lua decizii rapide privind politica alocării fondurilor europene pe baza unei imagini de ansamblu”, se arată într-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Potrivit datelor MFE, pe 7 mai se aflau peste 2.000.000 de fișiere atașate în sistemul MySMIS, dintre carre 70% erau documente scrise, scanate,  semnate și apoi reintroduse de beneficiari în sistem, indiciu că sistemul era folosit doar ca un sistem paralel al birocrației clasice, fără să aducă beneficii reale beneficiarilor. Acum însă a fost introdusă obligativitatea folosirii semnăturii electronice.

ADVERTISEMENT

Deblocarea investiţiilor semnificative în infrastructura hardware la mai puţin de trei săptămâni de la preluarea mandatului de către ministrul Marcel Boloş pe 4 noiembrie 2019 reprezintă un alt pas important în procesul de normalizare şi de transparentizare a folosirii banilor europeni în România”, mai precizează sursa citată.